Pod streho
886 ogledov

GURS ne odgovarja več na vprašanja lastnikov nepremičnin

Slovenija 15.01.2014 gurs, Geodetska Uprava Slovenije, stavba na Zemljemerski ul Saša Despot
Potrdila o novih posplošenih vrednostih nepremičnin bi lastniki morali dobiti 1. aprila. Ker so sredstva za to prerazporedili na odpravljanje posledic covid-19, jih bomo dobili šele od 1. januarja 2021 naprej, Geodetska uprav RS pa za nedoločen čas ukinja vsebinsko pomoč lastnikom nepremičnin.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo med drugim določa tudi „zamik rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin, saj bi se morale nove posplošene vrednosti nepremičnin začeti javno izkazovati že s 1.aprilom 2020, vsem lastnikom nepremičnin pa bi morali posredovati tudi zbirna potrdila o novih posplošenih vrednostih nepremičnin,“ so sporočili iz GURS.

Razlog za to je začasna prerazporeditev finančnih sredstev za te namene na odpravljanje posledic epidemije covid-19. To pomeni, da nove posplošene vrednosti v evidenci vrednotenja vidne šele 1. januarja 2021. „V osmih dneh od tega datuma bo Geodetska uprava vsem lastnikom nepremičnin po pošti posredovala zbirna potrdila o novih pripisanih vrednostih nepremičnin.“

Od navedenega datuma bo „možno tudi vlaganje vlog za ugotavljanje posebnih okoliščin, če bi lastniki ocenili, da ima posamezna nepremičnina poleg običajnih lastnosti še neko posebno lastnost, ki ni zajeta z modelom vrednotenja ter se v evidenci vrednotenja ne vodi in zaradi katere po svoji tržni vrednosti izrazito odstopa od primerljivih nepremičnin v soseščini.“

Prerazporeditev finančnih sredstev pa poleg zamika potrdil pomeni tudi, da GURS začasno ukinja nekatere aktivnosti, povezane z množičnim vrednotenjem, med katerimi posebej izpostavljajo  začasno ukinitev zagotavljanja vsebinske pomoči lastnikom nepremičnin prek klicnega centra 080 2009, elektronskega naslova vrednotenje@gov.si in poštnega naslova Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p.p. 35, 1000 Ljubljana.

„Za potrebe uveljavljanja pravic iz javnih sredstev se zamik uporabe novih vrednosti nepremičnin podaljša do 30.junija 2021, do takrat pa se kot podatek o posplošeni vrednosti nepremičnine uporablja tisti, ki je bil nepremičninam določen na dan 26. marca 2020 in se informativno izkazuje v Registru nepremičnin,“ so še sporočili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.