Pod streho
9811 ogledov

Kdo ga plača? Najemnik ali lastnik stanovanja?

položnica nusz bralka
Poletje je čas, ko večina od finančne uprave v nabiralnike prejme položnico za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Običajno je naslovljena na lastnika nepremičnine, zakaj bi jo torej plačal najemnik?

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) vsako leto plačujemo vsi lastniki oziroma uporabniki nepremični. Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča določi občina, položnice za plačilo pa razpošilja finančna uprava. Običajno NUSZ plača lastnik, ki je hkrati tudi naslovnik na plačilnem nalogu. A pri najemu ni čisto tako. 

Med najemniki in najemodajalci kaj hitro lahko pride do nesporazuma, celo vroče krvi, če že ob podpisu najemne pogodbe ni bilo razjasnjeno, kdo bo plačal obvezni NUSZ. Marsikateri najemnik meni, da to ni njegov strošek, tako kot ni strošek vplačilo v rezervni sklad. Prepričan je, da bi ga moral plačati lastnik stanovanja. 

Plača najemnik, če ni drugače dogovorjeno

Plačilo NUSZ ureja zakon o stavbnih zemljiščih. V 62. členu je tako napisano, da mora „nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).“

Iz tega izhaja, da mora v najemnih stanovanjih NUSZ plačati najemnik. Lahko pa se lastnik stanovanja in najemnik dogovorita tudi drugače, torej, da bo obveznosti NUSZ poravnal lastnik. Vsekakor je dobro, če se o tem dogovorita že ob podpisu najemne pogodbe in to vanjo tudi zapišeta.

Če tega dogovora ni, pa sodeč po določilih zakona, obveznosti poravna uporabnik stavbnega zemljišča, torej najemnik, ki biva v stanovanju ali hiši. NUSZ namreč ni davek na premoženje temveč je javnofinančna dajatev za dejansko rabo zemljišča. 

Komentarjev 4
  • miho 11:23 23.avgust 2020.

    Mene pa samo zanima, kako se NUSZ porabi...

  • smejka 10:51 20.avgust 2020.

    Odvisno od lastnika.Mi plačamo vsak pol in smo zadovoljni.

  • kapibara 08:59 20.avgust 2020.

    Če je lastnik pameten, to prevali na najemnika..

Sorodne novice