Pod streho
4911 ogledov

Lahko je garaža, savna, letna kuhinja, lahko pa zgolj ropotarnica

Vrtna uta
1/9
arhiv Vekoterm
Vrtne ute so pravi hit, predvsem pri hišah brez kleti so nepogrešljive. Izbira je velika, velike pa so tudi razlike med njimi.

Kot pri večini stvari, ki si jih omislimo doma ali na vrtu, gremo lahko tudi pri izbiri vrtne ute po dveh poteh. Kupimo lahko serijsko izdelano, ali pa po naših željah in načrtih narejeno vrtno uto. Odvisno od tega, za kaj jo bomo uporabljali, in predvsem od tega, koliko smo zanjo pripravljeni seči v žep. Za marsikoga je pomembno tudi, da se vrtna uta zlije z okolico, oziroma je neločljivi estetski del hiše, in na dvorišču ni videti kot tujek, ki ga je tam nekdo pozabil.

Minimalistične ali rustikalne, izbira je velika

V tem primeru bomo zagotovo poiskali podjetje ali mojstra, ki bo vrtno uto izdelal po meri. K sodobni arhitekturi hiš, ki so običajno brez kleti, se podajo sodobne, minimalistične ute. Narejene so iz lesa ali  kombinacije lesa in kovinskega ogrodja, izčiščenih oblik, z ravno streho, z oknom ali brez. Druge pa so bolj rustikalnega videza, z dvokapno streho in pogosto tudi z verando.  

Vrtna uta | Avtor: arhiv Mizarstvo Hrovat arhiv Mizarstvo Hrovat
„Vse ute, raje pa jim rečemo hiške, so narejene po naročilu, prilagajamo se vsem dimenzijam praktično do centimetra natančno in tudi vsem željam. Kupci lahko izberejo tudi dodatno opremo, dodatna vrata, okna, pod, strop, elektroinštalacije, police, odvisno od tega, kaj želijo, in čemu bo hiška namenjena,“ pove Sašo Stošič iz Mizarstva Hrovat.

Največkrat te lesene hiške postanejo garaže in kolesarnice, v njih pa se najde prostor tudi za vrtno orodje. V povprečju so velike okrog 15 kvadratnih metrov, še pove sogovornik. Seveda pa se naročniki odločajo tudi za manjše in večje. 

Vrtna uta | Avtor: arhiv Vekoterm arhiv Vekoterm

Pri odločitvi o velikosti vrtne ute je treba pomisliti tudi na zakonodajo. Osnovna omejitev, do katere gradbenega dovoljenja ne potrebujemo, je površina 20 kvadratnih metrov in višina do štiri metre pri garažah in do 40 kvadratnih metrov, če gre za lope in skladišča za orodje. Za vse večje pa bo treba na upravno enoto po gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte

Najboljša izbira je sibirski macesen

Specializirani ponudniki vrtnih ut za njihovo izdelavo uporabljajo macesen ali pa les sibirske smreke. Prvi ima celo dvakrat daljšo življenjsko dobo od smreke. „Les smreke vedno impregniramo globinsko, s potapljanjem, les macesena pa izbiramo, biti mora pravi sibirski macesen goste rasti in prve kakovosti. Tak les ima malo grč, brez sredinskega lesa, in večina desk je radialno rezanih. Tak les zagotavlja najvišjo vzdržljivost,“ Stošič pojasni izbiro in razlike med lesovi.

Poleg tega je pomembno, da je les primerno suh, zaščiten in pravilno vgrajen, na življenjsko dobo vrtne ute pa bo vplivalo tudi okolje, v katerem je postavljena. Tla morajo biti suha, les pa se mora z vseh strani zračiti.

Debelina lesa zelo vpliva na trajnost hiške

Kakovost vrtne hiške in s tem njena trajnost sta odvisni tudi od debeline lesa, iz katerega je narejena. "Najpogostejše debeline sten vrtnih objektov so 28, 40, 44 in 50 milimetrov. Zelo majhne lope za orodje pa tudi vrtne hišice so pogosto narejene iz le 19 milimetrov debelih sten. A te odsvetujemo, saj imajo zelo kratko življenjsko dobo,“ pravijo v podjetju Vekoterm, kjer izdeljujeo vrtne objekte z najmanj 28 milimetrov debelo steno, ki imajo enojni utor in pero, primerne pa so zgolj za shranjevanje, ali kot manjše vrtne hiške, velike največ osem ali devet kvadratnih metrov.

Večje vrtne hiške, ki bodo uporabljane kot garaže, morda letna kuhinja ali pa bo v njih savna, naj imajo bruna debela od 40 do 50 milimetrov, ter sistem dvojnega utora in peresa. 

Vrtna uta | Avtor: arhiv Mizarstvo Hrovat arhiv Mizarstvo Hrovat

Po meri narejene vrtne hiške so dražje

Kakovostne, po meri narejene vrtne hiške, so nekoliko dražje od serijskih, ki jih lahko kupimo pri večjih trgovcih z gradbenim materialom. Seveda pa je cena odvisna od velikosti, lesa, njegove debeline, dodatne opreme. Tudi od tega, ali izberemo okno z enojno ali dvojno zasteklitvijo, ali bomo imeli klasična eno- ali dvo-krilna vrata, ali pa si bomo omislili drsna. Zato je težko reči, kolikšna je njihova povprečna cena, ali pa cena na kvadratni meter, glede na dostopno ponudbo lahko rečemo, da je treba za približno 10 kvadratnih metrov veliko hiško odšteti od štiri tisoč evrov naprej.

Vrtna uta | Avtor: arhiv Vekoterm arhiv Vekoterm

Postavimo jih lahko sami, ali pa to naredi proizvajalec

Po meri narejeno vrtno hiško vam bo postavil proizvajalec, lahko pa se jo odločimo postaviti tudi sami. Najprej je treba pripraviti tla, na katerih bo stala. Manjše in lažje hiške lahko postavimo na ravno površino iz betonskih plošč. Izkopati je treba 30 centimetrov globoko gradbeno jamo, vanjo nasuti prod in pesek, ga utrditi in poravnati, čez pa položimo betonske plošče. 

Za večje vrtne hiške je treba narediti betonsko podlago, nekakšno temeljno ploščo. Tretja možnost je, da pod hiško naredite lesen podest, tako da boste pred njo dobili še teraso, kar je še posebej priročno, če jo boste uporabljali za preživljanje prostega časa.

Več o gradnji, obnovi in urejanju najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Majazmaja 09:23 31.julij 2019.

    Izkušnja, ko sem kupovala večjo vrtno uto: eden od reklamiranih se je odzval šele po treh mesecih in nekajkratnih klicih, tako da sem se odločila za Biohort. Pridejo, postavijo, nobenega vzdrževanja, kup dodatkov ...

Sorodne novice