Pod streho > Na vrtu
7414 ogledov

Bambus: Se ga lahko rešimo ali je nerešljiva nadloga?

bambus osebni arhiv
„Na dveh koncih vrta smo posadili bambus. Ne enem raste na mestu, na drugem pa se nenadzorovano razširja daleč naokoli. Povsod je polno poganjkov, ki so od matične rastline oddaljeni tudi po pet metrov in več. Postali so moteči, ves čas jih režemo, a se vedno znova pojavljajo novi. Kaj lahko naredimo, da se jih znebimo,“ nam piše bralka.

Ni edina, ki se sooča z nenadzorovano rastjo bambusa. Podobne težave ima marsikdo, ki je na vrtu posadil bambus, na forumih lahko pogosto beremo, o težavah, ki jih povzroča ta rastlina. Zato jo marsikdo odsvetuje, ker da naj bi bila izjemno invazivna, nemogoče naj bi se je bilo znebiti. 

Drži, ko bambus enkrat uide izpod nadzora, res lahko postane moteč, saj njegove poganjke lahko najdemo povsod. In bolj, ko jih režemo, več novih poganja. O bambusu preprosto vemo premalo, zato imamo z njim težave, pravijo strokovnjaki. Če bi izbrali primerno vrsto in ga prav posadili, teh ne bi bilo. 

Dav tipa bambusa, ki se različno razraščata

Najprej je pomembno to, da vemo, da pri nas obstajata dva tipa bambusa. Različna sta si v tem, kako se razraščata. Eden je leptomorfni rizomski sistem, tem bambusom rečemo tudi tekači, drugi pa je pahimorfni rizomski sistem, to so šopasti bambusi.

bambus | Avtor: Profimedia Profimedia
Prvi, torej tekači, so tisti, ki na vrtovih lahko povzročajo veliko težav. Razraščajo se tako, da na globini približno 30 centimetrov odganjajo rizome oziroma korenike, dolge več metrov. V njih bambus hrani zaloge hrane in energije, ki jih potrebuje za rast. Iz njih izraščajo poganjki, ki se pojavijo na nepričakovanih mestih na vrtu. 

Bambusi, ki se razraščajo šopasto, rastejo na omejenem prostoru, tam, kjer smo jih posadili, saj poganjke odganjajo navpično navzgor tesno skupaj.

Razrast bambusa odvisna tudi ob pogojev 

Koreninski sistem tekačev je treba že ob sajenju omejiti, medtem ko šopastih bambusov naj ne bi bilo treba omejevati. Vendar nekateri strokovnjaki priporočajo, da jih bambus omejimo, ne glede na tip razraščanja, saj v resnici ni zagotovila, da se tudi vrsta, za katero je značilna šopasta razrast, ne bi začela razraščati kot tekač. 

bambus | Avtor: Profimedia Profimedia
Do spremembe v razraščanju namreč lahko pride zaradi pogojev, v katerih bambus raste. Na spremembo lahko vpliva klima, zemlja, vlaga, osončenost. V idealnih pogojih bo rasla šopasto, če pa ji namenimo siromašno zemljo in senčno lego, če bo rasla v sušnih pogojih, pa se bo začela boriti za preživetje. Takrat bo vse svoje zaloge namenila za razrast korenik pod zemljo, ki bodo iskale boljše pogoje. Rezultat bodo novi poganjki daleč od mesta zasaditve. 

Bambus omejimo že ob sajenju

Pred izbiro sadike bambusa se je treba dobro poučiti, katera vrsta je najbolj primerna za določen namen, kako se razrašča in kakšne pogoje potrebuje. Bambusi sicer niso zahtevne rastline, dvakrat na leto jih je treba pognojiti, v sušnih obdobjih pa jim je treba zagotoviti vodo. 

bambus | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv
Sadimo jih v jame, ki jih zaščitimo s koreninskim folijami. Tako bomo ne glede na vrsto razraščanja, korenine omejili in preprečili, da bi se razrasle daleč naokrog. Izbrati je treba močno, odporno zaščitno folijo, denimo HDPE-folijo, saj jih navadna ali platno ne bosta ustavila. Za omejevanje lahko uporabimo tudi namenske koreninske pregrade, vendar morajo biti testirane na to, da jih korenike ne bodo predrle. Sajenje v loncih ali v betonske kalupe tega ne zagotavlja. 

Znebiti se ga je težko

Če je bambus podivjal in se nenadzorovano razrasel po vrtu, ga je precej težko ukrotiti, pa vendarle obstajata dva učinkovita naravna načina in eden, precej neprijazen do okolja. 

bambus | Avtor: Profimedia Profimedia
Na hitro se ga bomo znebili, če izkopljemo vse korenike. Najlažje bo to narediti z manjšim bagrom, s katerim hitro odkopljejo večjo površino, iz katere potem izvlečemo vse korenike. Lahko se odkopavanja lotimo tudi na roke, tako da najprej okoli mesta, kjer smo rastlino posadili, skopljemo globok jarek, presekamo korenike, ki izraščajo, in jih potem v celoti potegnemo iz zemlje. Da bi to lahko naredili, bo treba zemljo odkopati še na več mestih, preprosto je treba slediti poganjkom, ki so že izrasli iz korenik. Če bomo spregledali zgolj eno samo, je bilo odkopavanje zaman. 

bambus | Avtor: Profimedia Profimedia

Druga možnost, ki traja precej dlje, lahko tudi od enega do treh let, je izčrpavanje rastline. V tem primeru poganjke, ki so se pojavili po vrtu, pustimo rasti toliko časa, da začnejo odganjati listke, do takrat namreč črpajo zaloge iz korenike. Takrat jih porežemo, ker tako izčrpamo največ bambusovih zalog. To ponavljamo toliko časa, dokler ni več novih poganjkov. Ko teh ni več, pomeni, da so začeli podzemni deli odmirati. Če bomo poganjke porezali prehitro, torej še preden odženejo liste, uspeha ne bo, saj bodo pognali novi. 

Skrajna možnost je kemično zatiranje, torej uporaba herbicida. Tega nanesemo na štrclje sveže odrezanih stebel ter ga škropimo po listih mladih poganjkov. Vendar pa uspeh ni zagotovljen, saj so bambusi izjemno odporne, trdožive rastline. Poleg tega herbicidi niso do okolja prijazna sredstva.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.