Pod streho > Na vrtu
27536 ogledov

Če imate na vrtu narcise in tulipane, tega ne smete narediti

tulipani Profimedia
Na večini okrasnih vrtov so narcise že odcvetele, tulipani pa so, odvisno od sorte, lege in podnebja, v različnih fazah cvetenja. Jih lahko porežemo?

Odcvetele čebulnice na gredicah in loncih ne ustvarjajo nič kaj privlačnega videza, zato marsikoga mika, da bi jih preprosto porezal do tal. A to je velika napaka. 

Tulipani: cvetno steblo odrežemo le delno

Listi, tudi ko se že sušijo, so odgovorni za to, da prek njih s fotosintezo čebulice v zemlji dobijo dovolj energije. Ta pa je seveda nujna, da bodo tulipani in narcise, pa tudi luki, žafrani, hrušice in druge čebulnice naslednjo pomlad ponovno cveteli. 

Nega tulipanov potem, ko so odcveteli, se nekoliko razlikuje od nege narcis in drugih čebulnic. Suhe cvetove jim odrežemo pri vrhu peclja, še bolje pa je odrezati cvetni pecelj na višini prvega para listov, gledano od zgoraj navzdol. 

Liste pustimo, da porumenijo in se posušijo, kar običajno traja šest tednov. Šele potem jih lahko porežemo tik ob tleh, pecelj pa pustimo, da se posuši in ovene. 

Narcise: odstranimo cvetno steblo

Pri narcisah in drugih čebulnicah pa je nekoliko drugače. Ko odcvetijo, cvetna stebla porežemo, s tem preprečimo, da bi rastline energijo porabljale za razvoj semen. Tako kot pri tulipanih, pa tudi pri narcisah liste pustimo, da se posušijo in odmrejo, šele nato jih porežemo. 

Ker imajo narcise precej bujno listje, ga lahko zvežemo v šope ali celo spletemo v kite, zaradi česar bo med propadanjem videti nekoliko bolj urejeno, lahko pa s tem podaljšamo čas propadanja. 

Čebulice izkopljemo 

Čebulice vseh lahko pustimo v zemlji, če je ta dovolj rahla in prepustna. V težki, neprepustni zemlji, kjer se zadržuje veliko vode, čebulice pogosto napade plesen ali pa celo zgnijejo. Na to so občutljive predvsem čebulice tulipanov, zato jih je iz takšne zemlje bolje izkopati. 

Čebulice izkopljemo tudi, če so se precej razmnožile. Vedno pa počakamo, da nadzemni deli odmrejo. Potem jih očistimo in shranimo v suhem in hladnem prostoru. Jeseni, ko je čas sajenja, jih ločimo in ponovno posadimo. 
 

Komentarjev 1
  • Avatar lopov
    lopov 15:55 13.april 2024.

    jaz imam polže... koprive... in ostale veganake zadeve vse uspeva