Pod streho > Na vrtu
42725 ogledov

Tako se lahko znebite enega od najhujših škodljivcev v vrtu

bramor Profimedia
Med vsemi škodljivci na zelenjavnem vrtu je eden od najbolj uničujočih in trdovratnih bramor. Zdaj je čas, da začnete proces njegovega iztrebljanja.

Bramor je približno pet centimetrov velika kobilica, ki uničuje vse po vrsti, Je vse jed, ki se hrani z deževniki in ličinkami drugih žuželk, zelo pa mu teknejo tudi korenine, gomolji in kalčki in mlade rastlinice, ki ponoči dobesedno izginejo z gredice, saj jih potegne v notranjost. Škodljivi niso le odrasli osebki, temveč tudi ličinke, ki so sprva podobne mravljam. Zato je bramor nočna mora vrtičkarjev, saj lahko mlade sadike uničuje sproti, uniči pa lahko tudi velik del pridelka. 

bramor | Avtor: Profimedia Profimedia
Živi tri leta, po dveh letih spolno dozori, eno leto pa se razmnožuje. Samica v globoko skopanih rovih ustvari gnezda, velika kot jajce, kamor aprila ali maja odloži od 200 do 300 jajčec. 

Bramor poleg globokih, koplje tudi plitve vodoravne rove tik pod površjem, saj za svoje preživetje potrebuje kisik. Iz teh rovov napada in uničuje rastline. Najraje se zadržuje v zemlji, ki je bogato pognojena s hlevskim gnojem. Prezimi globoko v navpičnih rovih, še raje pa v kupu hlevskega gnoja. Zato je zelo verjetno, da ga na zelenjavni vrt prinesemo prav s tem. 

bramor | Avtor: Profimedia Profimedia
Zatiranje bramorja je precej zahtevno in dolgotrajno

Fitofarmacevtskih sredstev, s katerimi so ga vrtičkarji nekoč uničevali, ni več na prodajnih policah, saj so škodljive za okolje in ljudi.

Obstaja nekaj metod, vendar nobena ni 100-odstotna. Lahko sledimo vodoravnim rovom in poiščemo navpične, v njih pa gnezdišča jajčec, ki jih uničimo. Vendar je malo verjetno, da bomo našli prav vsa. Nekateri priporočajo tudi zlivanje milnice ali jedilnega olja v rove, zaradi česar bo bramor prišel na površje, kjer ga ujamemo. A to ni nič kaj prijetno početje, poleg tega jedilno olje škodi mikroorganizmom v vrtni zemlji. 

Nekoliko lahko zmanjšamo populacijo, če na vrtu pozno jeseni ustvarimo kup hlevskega gnoja in ga pustimo do konca zime. Takrat ga pregledamo in polovimo vse odrasle osebke. 

Ogorčice so bramorjev sovražnik

Ena od bolj učinkovitih metod, vendar tudi dolgotrajna, je uporaba ntomopatogenih ogorčic. Ti mikroorganizmi so naravni sovražniki tako odraslih osebkov kot ličink bramorja. Ko vstopijo vanje, spustijo bakterijo, ki jih pokonča. Ogorčice se v mrtvem organizmu celo razmnožijo, ga potem zapustijo in uničujejo druge osebke in ličinke. 

bramor | Avtor: Profimedia Profimedia

Pripravek ogorčic je treba uporabiti dvakrat v enem letu in sicer septembra ali oktobra in potem še aprila ali maja. 

Najbolje je, da je površina, kjer je bramor prazna. Nato jo obilno zalijemo oziroma namočimo, saj ogorčice delujejo le v vlažnem okolju. Pripravek ogorčic v razmerju, ki je navedeno na embalaži, zmešamo z vodo v zalivalki s pršilko oziroma šobo, lahko pa tudi v posebnem aplikatorju. 

Z mešanico enakomerno zalijemo površino, najbolje takrat, ko ni neposrednega sonca, saj so naj občutljive. Pomembno je, da naslednjih 14 dni površino stalno zalivamo z vodo, saj kot rečeno, ogorčice za svoje delovanje potrebujejo vlago. 

Tak način je učinkovit, vendar le pod pogojem, da postopek ponovimo spomladi in potem enako še naslednji dve leti. 

Učinkovitost pripravkov iz neema

Druga učinkovita metoda zatiranja bramorja pa je uporaba pripravkov iz neema. Tudi te uporabimo oktobra, preden se ličinke bramorja zavlečejo v globino. Z ustrezno mešanico, ki je dostopna pri specializiranih ponudnikih, zalijemo površino. Neemove pripravke v različnih oblikah uporabljamo tudi za gnojenje, poleti pa jih nalijemo v rove. 

Ko se bramorja enkrat na tak ali drugačni način znebimo, na zelenjavnem vrtu ne uporabljajmo hlevskega gnoja


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.