Pod streho > Na vrtu
10605 ogledov

Je ozimnica začela propadati? To morate narediti!

čebula in krompir Profimedia
Nekateri zelenjavi, ki jo tradicionalno hranimo kot ozimnico, se v tem obdobju lahko začne iztekati čas. Propadanje je hitrejše, če pogoji za skladiščenje niso ustrezni, nujno jo je treba tudi pregledovati.

Čebula, česen in krompir so zelenjadnice, ki jih čez zimo običajno skladiščimo v večjih količinah, še posebej, če smo jih pridelali na domačem zelenjavnem vrtu. Kako dolgo jih lahko ohranimo zdrave in sveže, je odvisno od pogojev, v katerih jih hranimo.

Temni in hladni prostori

Za vse tri velja, da je najbolje, če jih hranimo v hladnih, temnih in zračnih prostorih. Predvsem za krompir je pomembno, da ga skladiščimo v popolni temi, saj svetloba oziroma UV-svetloba spodbuja kaljenje in tudi tvorbo klorofila tik pod kožico gomoljev, zato so ti, ko jih olupimo, zeleni. Tak krompir pa ni najbolj primeren za uživanje.

Ravno prav vlage

Drugi pomembni dejavnik je primerna vlaga. Medtem ko čebula in česen zahtevata suh prostor in čim manj vlage, pa je za krompir bolje, če je relativna vlažnost v prostoru od 75- do 80-odstotna, v nasprotnem se bodo gomolji začeli gubati, saj bodo vlago izgubljali. Ne smemo pa pozabiti prostora redno prezračevati, saj se iz krompirja sprošča ogljikov dioksid.

krompir | Avtor: Profimedia Profimedia
Čebula in česen bosta v preveč vlažnih razmerah začela kliti, pojavita pa se tudi gniloba in plesen.  

Boljše so nizke temperature

Tudi previsoke temperature jim škodijo, saj se zaradi teh proces klitja pospeši, kar je še posebej problematično pri krompirju. Tega je najbolje shranjevati pri temperaturah med štiri in največ 10 stopinj Celzija.

Česen in čebula pa preneseta tudi nižje temperature, lahko se spustijo okoli ledišča. Nič ne bo narobe, če pomrzneta, vendar pa naj se to ne zgodi prevečkrat.

Redno pregledovanje

Za vse skladiščene zelenjadnice velja, da shranjujejo le tiste, ki so zdrave. Zato je treba krompir, čebulo in česen v tem času pogosto in redno pregledovati. Tako lahko sproti in pravočasno izločim morebitne nagnite ali plesnive gomolje in glavice čebule in česna. Predvsem je treba pogledati mesta, kjer je izraščalo steblo, saj se gnitje zančne najprej tam.

česen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Da jih lahko hitro pregledamo in preprečimo morebitno plesen in gnilobo, je česen in čebulo najbolje skladiščiti spletene v kite, ki jih obesimo. Lahko pa ju skladiščimo v plitvih lesenih ali plastičnih mrežastih zabojih, vendar le v eni plasti in tako, da zrak okoli lahko nemoteno kroži.

Dobro je še vedeti, da najprej uporabimo čebulo in česen, ki smo ju sadili jeseni, saj je njihova obstojnost krajša kot obstojnost česna in čebule, ki smo jih sadili spomladi.

krompir in čebula | Avtor: Profimedia Profimedia

Dobri sosedi

Še eno pravilo velja upoštevati in to so dobri sosedi. V prostoru, kjer skladiščim česen in čebulo, ne skladiščimo jabolk, niti krompirja. Prav tako skupaj ne skladiščim krompirja in jabolk. Krompirju je najbolje nameniti svoj prosto, saj jabolka, česen in čebula pospešujejo njegovo kalitev in propadanje gomoljev. Čebula pa ne vpliva dobro na jabolka, saj se ta lahko navzamejo njenega vonja.

 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.