Pod streho > Na vrtu
30042 ogledov

Jesensko sajenje: Tako poskrbite, da boste imeli radiča dovolj za jesen in zimo

radič Profimedia
Skleda domače solate se prileže tudi pozno jeseni in pozimi. Da bo polna, poskrbite zdaj, posadite sadike različnih sort radičev.

Za setev radiča je že pozno, razen, če imate rastlinjak, vsekakor pa je čas, da različne sorte radiča posadite, izbira sadik je zdaj precejšnja. Med njimi so najbolj priljubljeni palla rosa, castelfranco, pan di zuccero in njemu podoben bianco di milano, bolj znan kot štrucar, verona, treviški in tržaški solatnik. 

radič | Avtor: Profimedia Profimedia
Ločijo se po videzu in predvsem okusu, nekatere lahko tudi pečemo, denimo treviški radič, pa tudi po tem ali prezimijo ali ne. 

V rastlinjaku bodo prezimile vse sorte, na prostem pa je njihov čas omejen. Zime na prostem ne preživita palla rosa 3 in castelfranco, vse do decembra boste lahko rezali pan di zuccero. Zimo pa brez težav preživijo štrucar, treviški radič, palla rosa 4 in verona. 

radič | Avtor: Profimedia Profimedia

Radiči potrebujejo rahlo in pognojeno zemljo, le tako bodo lahko razvili močno glavno korenino, ki je značilna za večino sort. Zrahljana in zračna zemlja pa zagotavlja tudi boljši prenos hranil do korenin. 

Za rast radiča lahko izberete prazne gredice, če teh še ni, pa ga lahko posadite k njegovim dobrim sosedom, fižolu, paradižniku, korenčku. Ne sadite pa ga ob papriki, endiviji in peteršilju. 

radič | Avtor: Profimedia Profimedia
Radič v rastlinjaku

Če boste radič sejali v rastlinjak, ga sejte v vrste in ne pregosto, razdalja med vrstami in v vrsti naj bo približno 40 centimetrov, da se bodo rastline lahko razvijale in krepile. Ko bodo sejanci dovolj veliki in močni, jih razredčite, da bodo lahko razvili glavice, rozete ali štruce, odvisno od sorte. Le tržaški solatnik režemo sproti, ko so listi še mladi, in tako spodbujamo rast vedno novih, vse do pomladi ga bo dovolj. Radiče v rastlinjak lahko tudi sadimo. V vsakem primeru pa ne smemo pozabiti na zalivanje tudi jeseni in pozimi, saj dež in sneg do njih ne moreta. 

Sadite dovolj narazen in trgajte zunanje liste

Sadike radičev na prostem in v rastlinjaku sadimo dovolj narazen, da se bodo lahko dobro razvile, strokovnjaki pa priporočajo tudi, da jim vrhove listov nekoliko porežete, da bodo novi listi tvorili močne glavice ali rozete. Če radiči rastejo preblizu skupaj, se rade pojavijo plesni in gniloba.

Tudi med rastjo je dobro trgati stranske liste in jih uporabiti, notranje pa pustiti, razvijali se bodo novi in novi, radiča pa zlepa ne bo zmanjkalo. Izjema so sorte palla rosa, ki tvorijo zelo čvrste glavice, s katerih stranskih listov ne morete trgati. 

radič | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni jih treba pokrivati, razen ...

Radičev jeseni in vse dokler ni zmrzali ali snega, ni treba pokrivati, celo bolje se počutijo, če niso pokriti. Pred snegom pa jih lahko zaščitite s kopreno, ki naj bo napeta čez loke. 

Vse dokler so temperature visoke, je treba radič zalivati in občasno zrahljati zemljo, sadike pa je dobro tudi senčiti, če je sonce še zelo močno. 

vrt Zelenjavni vrt Pod streho Imate prazne gredice? Nikar, v naslednji sezoni bodo težave
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.