Pod streho > Na vrtu
14700 ogledov

Namesto večne klasike, si letos omislite teh 10 balkonskih cvetočih lepotic

balkonsko cvetje Profimedia
Ko se tudi nočne temperature povzpnejo nad 10 stopinj Celzija, je čas, da na balkone, okenske police in dvorišča postavimo sezonske zasaditve. Tokrat predstavljamo cvetje, ki ni tako pogosta izbira, zagotovo pa bo polepšalo vsak dom.

Čeprav sezonske cvetoče in druge rastline, ki jih spomladi sadimo v lonce, lahko postavimo kamor koli, se jih je prijelo ime balkonsko cvetje. Tradicionalno se odločamo za dobro znane in preizkušene pelargonije vseh sort, petunije in fuksije, pa milijon zvončke, vodenke, nageljne, begonije, surfinije. A ponudba cvetočih sezonskih rož je še bistveno večja. Le namesto v najbližjo klasično prodajalno sezonskega cvetja, se je treba odpraviti v specializirano vrtnarijo ali pa balkonsko cvetje naročiti prek spleta, ponudba je res velika. 

balkonsko cvetje | Avtor: Profimedia Profimedia

Osnovna pravila gojenja balkonskega cvetja

Preden pa predstavimo 10 ne tako pogosto videnih cvetočih rastlin, pa nekaj osnov gojenja balkonskega cvetja. 

Rastline je treba izbirati glede na to, kam jih bomo postavili, saj nekatere potrebujejo sonce, druge senco, nekatere pa so najbolj zadovoljne v polsenci. 

Na soncu bodo dobro uspevale določene vrste fuksije, pelargonije, surfinije, milijon zvončki, petunije, gazanije, verbene, bidensi, gomoljne begonije, portulak, modri čudež … V senco bomo postavili novogvinejske vodenke, večino fuksij, nageljne, gomoljne begonije, dipladenije. Naštete bodo zadovoljne tudi v polsenci.

Za dobro rast in obilno cvetenje je treba za vsako posamezno rastlino izbrati primerno velik lonec, običajno je na deklaraciji označena primerna velikost, in kar je še bolj pomembno, kakovostni substrat. Ta bo zagotovil hranila za nekaj časa, omogočil razvoj korenin in zadrževal vodo. 

Lonci morajo imeti na dnu luknjico, stati pa morajo na podstavkih. Na dnu lahko nasujete tudi nekaj peska, ki predstavlja drenažno plast. Druga možnost pa so tako imenovani samozalivalni lonci, ki imajo na dnu zalogovnik vode, iz katerega rastlina črpa vodo po potrebi. 

Kasneje bo treba balkonsko cvetje redno dognojevati, nekatero vsak teden, drugim pa zadošča vsakih 14 dni, in jim odstranjevati odmrle cvetove, liste in stebla. 

V nadaljevanju predstavljamo 10 cvetočih enoletnic, ki na naših balkonih in okenskih policah niso tako pogoste kot denimo pelargonije, surfinije in milijon zvončki. 

Bakopa (Sutera diffusus)

Bakopa | Avtor: Profimedia Profimedia
Če želimo, da bo res bogato cvetela, je treba poskrbeti je treba, da bekopi ne bo prevroče. Vročina lahko na nekaj časa cvetenje ustavi, zato je najbolje, da jo postavimo v senco. Najlepše bo cvetela zgodaj poleti in v začetku jeseni. Posadimo jo v kakovostno zemljo in jo redno zmerno zalivamo.  

Bidens (Bidens ferulifolia)

Bidens | Avtor: Profimedia Profimedia

Nasprotje bekope je bidens, ki ljubi sonce, zato ga postavimo na čim bolj sončno stran. Cveti v različnihodtenkih rumene in oranžne. Raste precej hitro, zato potrebuje nekoliko večji lonec in pogosto zalivanje. Če ga sadimo v kombinaciji z drugimi rastlinami, jih bo lahko kmalu prerasel in zasenčil. Takrat ga lahko obrežemo. 

Črnooka suzana (Thunbergia alata)

Ćrnooka suzana | Avtor: Profimedia Profimedia
Črnooka suzana je plezalka, za katero so značilni raznobarvni cvetovi z izrazitim črnim očesom na sredini. Lahko jo sadimo v lonce, a ji moramo dodati oporo, ob kateri se bo vzpenjala. Cvetela bo od maja do oktobra na sončni ali polsenčni legi. Zmerno jo je treba zalivati, zastajanja vode ne mara, in dognojevati ter ji odstranjevati odmrle cvetove.  

 

 

 

Gazanija (Gazania hybrida)

Gazanija | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi gazanijam ugaja sončna lega, na kateri bo cvetela vse poletje. Tvorijo velike cvetove v najrazličnejših barvah in kombinacija, ki jih pred večer zaprejo in ob prvih sončnih žarkih ponovno odprejo. Redno jim je treba odstranjevati odmrle dele rastline in jih zmerno zalivati. 

Kaprski mesečnik (Osteospermum)

Kaprski mesečnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaprski mesečnik tvori cvetove, ki so podobni marjetkam. Cveti celo poletje, a mi moramo odstranjevati odcvetele cvetove. Postavimo ga na sončno stran ali v polsenco in ga le zmerno zalivamo. 

 

Lepi čeveljček (Calceolaria Integrifolia)

lepi čeveljčki | Avtor: Profimedia Lepi čeveljček Profimedia
Lepi čeveljček, ki ga krasijo prav posebni cvetovi, raste na soncu ali v polsenci, zaščiten pa mora biti pred dežjem. Izbiramo lahko med različnimi sortami s cvetovi v različnih barvah. Odstranjevati jim je treba odcvetele cvetove in jih redno zalivati.

Mecardonija (Mecardonia x hybrida)

Mecardonija | Avtor: Profimedia Profimedia
Mecardonija lahko sadimo v lonce ali na gredice. Razrasla se bo v blazino polno cvetov, ki pa jih ni treba odstranjevati, ko odcvetijo. Raste naj na soncu ali v polsenci, zalivamo jo zmerno.

Modri čudež (Scaevola saligna)

Modri čudež | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi modri čudež lahko sadimo v lonce, še najbolje v viseče košare ali na gredice, ki jih bo ob pravilni negi hitro prekril. Da bo res lepo in obilno cvetel vse do pozne jeseni, mu je treba redno dodajati tekoče gnojilo.  

Portulak (Portulaca grandiflora)

Portulak | Avtor: Profimedia Profimedia
Portulak, ki ga krasijo odebeljeni, sočni listi in prelepi cvetovi v različnih barvah, raste počasi. Ne mara nizkih temperatur, zato ga na prosto posadimo, ko ni več nevarnosti pozebe. Raste naj na soncu ali v polsenci, za obilno cvetenje čez celo poletje pa ga je treba redno dognojevati ter redno in zmerno zalivati. 

Vanilijevka (Heliotropium arborescens)

Vanilijevka | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker njegovi drobni modro vijoličasti cvetovi dišijo po vaniliji, mu pravimo vanilijevka. Postavimo jo na sončno ali polsenčno lego, vendar mora biti zaščitena pred dežjem. Cvetela bo do od pomladi do jeseni, če jo bomo redno zalivali in dognojevali ter ji odstranjevali odmrle cvetove. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.