Pod streho > Na vrtu
6250 ogledov

Ne pozabite na ta nujna opravila pred napovedano prvo slano in zmrzaljo

zelenjavni vrt Prfimedia
Čeprav zelenjavni vrtovi ta čas niso tako bujni kot v drugih letnih časih, je na njih še vedno nekaj dela. Predvsem je treba poskrbeti za zaščito zelenjadnic, preden se temperature spustijo pod ničlo.

Na zelenjavnih vrtovih zdaj rastejo radiči in endivije, pa brokoli, cvetača, por, blitva, špinača, brstični in listnati ohrovt, pa korenje, peteršilj za korenine, koleraba, repa in črna redkev. Iz zemlje so pokukali motovilec, zimske solate, če smo jih sejali, v zemlji pa sta tudi že čebula in česen. Nekatere od naštetih zelenjadnic bodo zimo in mraz preživele brez posebne zaščite, druge pa je treba pred zmrzaljo zaščititi s tuneli, agrokopreno ali zgolj z debelejšo zastirko. 

Brez težav bodo preživeli zimo

Por, listnati in brstični ohrovt se zime in nizkih temperatur ne bojijo, zato jih na vrtu pustimo rasti brez vsakršne zaščite tudi, ko bodo temperature krepko pod lediščem ali bo zapadel sneg. Brstični in listnati ohrovt, ki pomrzneta, sta celo še slajša. 

brstični ohrovt | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez zaščite lahko ostanejo tudi zimske solate, če so že naredile vsaj pet listov, le nekoliko jih obsujemo z zemljo. Enako velja za motovilec, ki še ni dovolj velik, da bi ga pobirali. Ne solat ne motovilca zdaj ne redčimo, to je opravil, ki naj počaka na pomlad. 
Prezimile bodo tudi nekatere vrste radiča, na primer treviški in tržaški solatnik, pa sorta verona, katalonski in solkanski radič. Pri teh le pregledamo, ali so zunanji listi preveliki in nagniti ter jih odstranimo. Rastline zagrnemo z zemljo. 

Precej odporne so tudi korenovke, to so korenje, pesa, redkev, repa, korenje, zelena peteršilj za korenine in pastinak. A če bo zimo dolga in hladna, ne bo odveč, da jim že zdaj namenimo plast zastirke iz posušene slame. 

zaščita zmrzal | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaščitni tuneli 

Zaščito pa potrebujejo brokoli in cvetača pa kitajsko zelje in tudi navadno, če je še ostala kakšna glava na vrtu. Najbolje je, da jim naredimo nizke tunele, ki jih pokrijemo s PVC-folijo ali debelim agrotekstilom. Druga možnost je boljša, saj je tekstil prepusten za zrak in tudi vodo, zato v tunelu ne bo nastajal kondenz. Če se odločite za PVC-folijo, pa bo treba tunel redno zračiti, v nasprotnem lahko rastline zaradi kondenza začnejo gniti. 

blitva | Avtor: Profimedia Profimedia
V tunelih bosta bolje uspevali tudi špinača in blitva, na vrtu pa se bodo dlje obdržali na mraz bolj občutljivi radiči, kot so castel franco, štrucar in palla rosa, enako velja za endivijo. Preden namestimo zaščit, odstranim vse gnile in na robovih počrnele liste. 
Gredice, na katerih sta čebula in česen, pa zaščitimo s plastjo zastirke iz slame. 

Zadnja košnja

Tik pred prvo slano pa vrtičkarje čaka še eno pomembno opravilo, to je zadnja košnja trave. To sicer kosim, dokler raste, torej zadnjo košnjo opravim čim kasneje. Kosim na pet centimetrov, da bo trava bolje prezimila.

Slana | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko pade prva slana ne kosimo več, izogibamo pa se tudi hoji po zmrznjeni travi, da ne polomim bilk in poškodujemo koreninskega sistema. S trate pograbimo odpadlo listje. Če ga pustimo če zim, bo travo dušilo in povzročalo gnitje.  

Po prvi slani je tudi skrajni čas, da izkopljemo čebulnice ali gomoljnice dalij, gladijol, kan. Dokler zemlja ne zmrzne, lahko sadimo narcise, tulipane, luke … 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.