Pod streho > Na vrtu
3117 ogledov

Pozor, nevarni nov virus lahko ogrozi vaš pridelek

paprika virus ToBRFV gd.eppo.int
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), zaradi prve potrjene najdbe virusa rjave grbančavosti plodov paradižnika (ToBRFV) v slovenski pridelavi.

Zato uprava ponovno opozarja pridelovalce paradižnika in paprike, naj izvajajo biovarnostne ukrepe za preprečevanje vnosa in preprečevanje širjenja virusa ToBRFV.

„Rezultati laboratorijskih analiz uradno odvzetih vzorcev, ki jih je opravil uradni laboratorij Nacionalnega inštituta za biologijo, so potrdili navzočnost virusa ToBRFV,“ so sporočili iz UVHVVR.

Vzorce so odvzeli pri enem od slovenskih pridelovalcev v okviru izvajanja nacionalnega programa monitoringa za ugotavljanje navzočnosti ToBRFV. "Uprava je nemudoma začela ugotavljati dejansko stanje pri pridelovalcu, inšpekcijska preiskava in odrejanje prvih ukrepov za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa so v teku."

paradižnik virus ToBRFV | Avtor: gd.eppo.int gd.eppo.int
Kako virus poškoduje plodove?

„Virus ToBRFV je nov in nevaren karantenski rastlinski virus, ki ogroža pridelavo paradižnika in paprike. Okuženi plodovi so drobnejši, imajo rumene ali rjave lise in so zgrbančeni. Zato niso primerni za prodajo, posledično lahko nastane velika gospodarska škoda. Rastline zaradi okužbe lahko tudi propadejo.“

Virus ni nevaren za zdravje ljudi in živali

Na daljše razdalje se prenaša s sadikami in semenom ter plodovi. Kljub temu, da je Evropska komisija predpisala nujne ukrepe za preprečevanje vnosa virusa v EU in njegovega širjenja znotraj nje, je virus navzoč v več državah članicah oziroma je njegova navzočnost potrjena na mestih pridelave paradižnika in paprike.

„V Sloveniji smo se letos spomladi že soočili s tveganjem zaradi dobave semena paprike iz Češke republike, ki je bilo uvoženo iz Kitajske. Pri ponovnem testiranju s PCR tehniko se je izkazalo, da so semena okužena z virusom ToBRFV.“

Uprava je pri prejemnikih okuženega semena takoj ustavila premike in odredila ukrep uničenja okuženega semena in sadik pridelanih iz okuženega semena ter izvajanje obveznih higienskih in drugih ukrepov.

paradižnik virus ToBRFV | Avtor: gd gd
Če opazite znake na plodovih, takoj ukrepajte

„Ker gre za zelo nevarno in neozdravljivo virusno bolezen s hitro dinamiko širjenja, je ključno, da so pridelovalci pozorni na pojav simptomatičnih rastlin v nasadu in takoj ob najmanjšem sumu ustno ali pisno obvestijo upravo. Zgodnje odkritje navzočnosti ToBRFV je pomembno za uspešno izvedbo ukrepov izkoreninjenja in preprečevanja širjenja bolezni.“

Virus se med nasadi in znotraj njih prenaša s stroji, orodjem, embalažo, rokami, obleko ali kontakti med rastlinami ter tudi z žuželkami. Je zelo obstojen, saj lahko preživi tudi več mesecev v ostankih in odpadkih okuženih rastlin, v tleh ali rastnem substratu, na strojih, orodjih in opremi, na obleki ali embalaži. Zato je pomembno, da pridelovalci sadik in plodov izvajajo preventivne higienske ukrepe.

Pridelovalci paradižnika, paprike in feferonov naj redno pregledujejo svoje nasade in v primeru suma na navzočnost bolezenskih znamenj nevarnega virusa takoj obvestijo Upravo.

Kontakti Uprave in strokovnih služb, osnovne informacije o bolezni, vključno s fotografijami, priporočila za higienske ukrepe in druge informacije so dostopne na spletni strani UVHVVR.

 

 
Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:38 17.avgust 2021.

    Res je...Covid, Monsanto, cepiva, GMO, Osebni ogljični odtis... Ovce pa še kar dajejo volno..

  • rd2dmk2 10:25 17.avgust 2021.

    hitr vse cepit.. paradajze. ja no, pa da kdo ne bo rekel da to ni globalan zarota.. ti uničijo semensko banko, potem ti pa -- drago prodajajo svoje.. se spomnite Monsanta kako je bil dober z koruzo na Haitiju.. prvo ...prikaži več leto seme zastonj, ko pa je ves haiti bi okužen z njihovim semenom, pa so prišli in zahtevi monsantovci da plačujejo penale za avtorsko pravico za seme koruze. tudi takole nas bodo za vrat, ne samo z covidom