Pod streho > Na vrtu
92859 ogledov

Sadež, ki uspeva na vsakem vrtu, posadite ga zdaj

maline Pinterest

Maline, rastlini rečemo malinjak, v osnovi ločimo na enkrat rodne in dvakrat rodne. Prve začnejo zoreti julija, druge pa obrodijo od poletja do pozne jeseni, ali pa prvič julija in drugič jeseni. Pravila sajenja, gnojenja in nege so za vse enaka, ločijo pa se po rezi. 

Maline sadimo jeseni ali spomladi, marca in aprila. Sadike naj ne bodo olistane, koreninski poganjki pa so lahko goli ali pa z zemeljsko grudo, če smo jih kupili v loncih. Zelene sadike pa sadimo maja. 

maline | Avtor: Profimedia Profimedia
Primerno mesto in priprava zemlje

Najprej jim izberemo primerno mesto, ki naj bo sončno in zračno. Za dobro rast in obilen pridelek potrebujejo zračna in humusna tla. Pomembno je, da so odcedna, na njih ne sme zastajati voda. Če so peščena, jih je treba dobro pognojiti z uležanim, preperelim hlevskim gnojem ali kompostom, da se bo tvorila humusna plast, hkrati pa bodo tudi bolj zadrževala vodo. Maline je namreč potrebujejo precej, sploh spomladi in poleti. Tla je treba zrahljati in očistiti plevelov. 

maline | Avtor: Pinterest Pinterest
Tla je dobro že nekaj časa pred sajenjem pognojiti z zrelim kompostom ali preperelim hlevskim gnojem, na kvadratni meter ga posujemo približno 10 kilogramov, dodamo lahko tudi namensko organsko gnojilo, ki je bogato s kalijem in fosforjem. 

Lahko pa gnojimo tudi ob sajenju. V tem primeru bomo skopali bolj globok jarek,  približno 30 centimetrov, da bomo na dno dali gnojilo, ga potlačili in čez nasuli plast zemlje, na to pa posadili sadike. Sadimo jih v vrstah, zato je najbolje skopati jarek, globok naj bo toliko, kot je globok lonec, v katerem smo sadike kupili. Med njimi naj bo razdalja pol metra. Razdalja med vrstami pa naj bo med 1,5 do dva metra. Rozge pravkar posajenih rastlin skrajšamo na višino 30 centimetrov.

maline | Avtor: Pinterest Pinterest
Maline potrebujejo oporo

Rogoze malinjaka zrastejo precej visoko, zato potrebuje oporo. To je dobro narediti preden sadimo. Če bomo ustvarili večji nasad, je oporo pametno narediti iz kovinskega ali betonskega ogrodja, lahko pa izberemo tudi trpežen les. Opornike, visoki naj bodo približno 150 centimetrov, postavimo na začetke in konce vrst, po potrebi pa tudi vmes.

maline | Avtor: Pinterest Pinterest
Na njih prečno na dveh do treh višinah namestimo late. Konce lat povežemo z žicami, okoli katerih bomo speljali rozge, ne da bi jih bilo treba privezovati. To je en od najbolj razširjenih načinov, z malo spretnosti lahko izdelamo tudi drugačne fiksne opore za malinjake. 

maline | Avtor: Pinterest Pinterest
Če bomo imeli na vrtu le dve ali tri sadike, lahko vsaki oporo zagotovimo tudi s količki, na katere pripenjamo rozge. 

Brez vode ne bo šlo

Maline potrebujejo precej vode, zato jih je treba spomladi in poleti, redno zalivati. Uredimo lahko namakalni sistem, lahko pa si v bližini uredimo zajem deževnice. Dobro pognojene rastline bodo potrebovale manj zalivanja, skrbeti pa moramo tudi, da so tla očiščena plevela, ki z njimi tekmujejo za vodo. Najbolje je, da tla zastremo, lahko s suho pokošeno travo, v jeseni pa s slamo. 

gnojenje Na vrtu Pod streho To so največje zmote o gnojenju zelenjavnega vrta

Jesenska in spomladanska rez

Maline je treba redno obrezovati. Večina rodi na lanskih rozgah, izjema so le dvakrat rodne maline, ki jeseni rodijo la letošnjih. Mlade rozge, ki bodo pognale letos bodo tako rodile drugo leto. Ko z njih oberemo pridelek, so to lanske rozge, jih jeseni porežemo pri tleh. Ne puščamo štrcljev ali čepov, ker bodo iz njih spomladi zraslo preveč šibkih poganjkov. Letošnje rozge pa pustimo.

maline | Avtor: Pinterest Pinterest

Če tega nismo naredili jeseni, lahko stare, posušene poganjke porežemo zdaj. Spomladi tudi razredčimo poganjke, ki smo jih jeseni pustili in bodo letos rodili. Iz sadilnega mesta naj rastejo le trije poganjki, izberemo tiste, ki do debeli od 10 do 12 milimetrov. Te poganjke prikrajšamo na višini 1,5 do 1,7 metra. 

maline | Avtor: Pinterest Pinterest
Dvakrat rodne maline lahko obrezujemo na dva načina. Lahko jih porežemo vse do tal, vendar je to treba narediti do konca januarja. Novi močni poganjki bodo zrasli iz tal. 

Lahko pa poganjke porežemo tik nad višino prvega zelenega brsta, potem pa jih razredčimo tako kot pri enkrat rodnih malinah.
Maline je treba spomladi pognojiti. Tla lahko pokrijemo s kompostom, lahko pa uporabimo organska gnojila v obliki briketov. V tem primeru jih gnojimo pred brstenjem in drugič sredi pomladi. 

maline | Avtor: Profimedia Profimedia

 

vrtna tla Priprava tal Pod streho To početje ni le odveč, vrtu celo škodi


 

Komentarjev 2
  • Imelda_Wolff 10:46 07.marec 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 21:47 06.marec 2022.

    maline in robide.. krasne za čebele. super za jest. ampak groza za vzgajat.. priporočam samo v betonsko korito. al pa čist ob mejo le imate slabega soseda.. maline in robide se razmnožujejo preko korenin in kmalu bo cel vrt njihov.