Pod streho > Na vrtu
4344 ogledov

Je vaše rastline poškodovala toča? Tako jim lahko pomagate!

toča Profimedia
Na žalost neurja s točo zlahka poškodujejo rastline na vrtu, a ne obupajte še povsem - vsaj nekatere boste lahko še rešili.

Toča najbolj prizadene listje

Po besedah hortikulturista ​​Venelina Dimitrova bo toča v veliki meri povzročila fizično škodo na listju rastline. "Odvisno od intenzivnosti toče se lahko listje raztrga ali preluknja," je pojasnil na spletni strani slavne podjetnice Marthe Stewart.

"Škoda je bolj verjetna in potencialno hujša pri širokolistnih rastlinah." Vse vaše listnate rastline ne bodo resneje prizadete, ugotavlja strokovnjak. Pravzaprav rastline z nazobčanimi listi kar dobro prenesejo točo, dodaja. Vendar imajo kepe ledu moč, da popolnoma uničijo krhke sadike zelenjave in rož.

Odrežite poškodovano listje in pognojite

Ko nevihta s točo mine, najprej ocenite škodo, svetuje. "Če je poškodba rastline prevelika, je najbolje, da odstranite vse listje ali vsaj odrežete poškodovana mesta, podobno kot pri obrezovanju," pojasnjuje Dimitrov. "Po tem bodo rastline ponovno zrasle."

Smiselno je, da rahljate tla okrog rastlin, ki so zaradi obilnih padavin bolj zbita. Uporabite lahko tudi gnojilo, ki pomaga pospešiti čas okrevanja vaših rastlin. Če na koncu ne odstranite poškodovanega listja, uporabite izdelke, s katerimi boste odgnali insekte in in preprečili okužbo rastlin. Polomljeni kosi rastline lahko namreč postanejo leglo za insekte in bakterije.

Rastlinam lahko pomagajo tudi pripravki iz morskih alg, regrata ali ognjiča.

Dimitrov ob tem dodaja, da so trajnice bolj odporne, medtem ko so enoletnice najbolj občutljive in se po močnejši toči težko poberejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice