Pod streho > Na vrtu
11924 ogledov

Tako na majhni površini pridelate veliko

bučke in buče
1/8
Profimedia
Bučke in buče so plodovi, ki naj ne manjkajo na nobenem zelenjavnem vrtu. Njihova vzgoja je preprosta, potrebujejo pa veliko prostora. Z manjšim trikom jih lahko vzgajamo tudi na majhni površini.

Bučke in različne jedilne buče rastejo na veliko zelenjavnih vrtovih, saj so zelo priljubljeni plodovi, iz katerih lahko pripravimo veliko različnih jedi. 

Priljubljene so tudi zato, ker njihova vzgoja ne zahteva veliko dela niti spretnosti, spoštovati je treba le tri pravila. To so čas sajenja, oskrba z vodo in gnojenje. 

Brez ženskih cvetov ni plodov

Za buče in bučke je značilno, da na isti rastlini tvorijo ženske in moške cvetove. Če ženskih cvetov ni, tudi plodov ne bo. Razlogov, da se ne razvijejo, pa je lahko več. Razvoj rastline in s tem tudi ženskih cvetov je odvisen od časa sajenja. Če jih sadimo prezgodaj in v prehladno zemljo, se bo rastlina razvijala slabše. 

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia
Ženskih cvetov ni ali jih je malo, če so temperaturna nihanja velika. Tudi zelo visoka vročina jih lahko zaustavi. Čeprav potrebujejo veliko vode in hranil, pa lahko s pretiravanjem dosežemo nasprotni učinek – ženski cvetovi se ne bodo razvili. Enak učinek ima tudi premalo vode in hranil, še posebej poleti, ko je vroče. 

Še vedno je čas za sajenje

Vzgajamo jih lahko iz semen ali pa na vrt sadimo sadike. Te lahko vzgojimo sami ali jih kupimo. Z vzgojo sadik iz semen običajno začnemo konec aprila ali v začetku maja, a tudi zdaj še ni prepozno, še posebej, ker je letošnji maj precej hladen in deževen. Zdaj lahko semena damo tudi neposredno v zemljo, velja namreč, da mora biti ogreta vsaj na 15 stopinj Celzija. Sadike na stalno mesto sadimo po 15. maju, torej v nobenem primeru nismo pozni. 

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia
Buče so požrešne rastline, ki potrebujejo sončno mesto. Potrebujejo tudi veliko prostora, saj se zelo razrastejo, tudi več metrov od sadilne jame. 

Bučke, ki rastejo grmičasto, potrebujejo približno pol kvadratnega metra vsaka. Za vse ostale buče velja, da naj bo razdalja med njimi pol metra, razdalja med vrstami pa celo en meter. Zagotoviti jim je treba dovolj prostora, da se bodo lahko dobro razrasle. 

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia

Sadimo na kompostni kup ali na rob grede

Če prostora nimamo dovolj, bučke sadimo kar na kompostni kup. To jim bo celo zelo prijalo, saj bodo tam dobile dovolj hranil, zato si lahko obetamo tudi velik pridelek. Buče, ki rastejo v dolžino in se plazijo po tleh, pa ob pomanjkanju prostora sadimo na robove gred, tako da se bodo razraščale po travi, poti, dvorišču.

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia
Posadimo jih lahko ob kateri koli drugi zelenjadnici, saj nimajo slabih sosedov. Še posebej pa se bodo dobro počutile na robovih gred, kjer rastejo paradižniki, čebula, stročnice. 

Podlago prekrijemo

Pri takšnem načinu sajenja je treba vitice buč usmerjati stran od grede in rastlin, ki rastejo na njih. Površino izven grede, še posebej če na njej raste trava, pa je treba prekriti. Uporabimo lahko črni polivinil ali pa temni argotekstil, lahko tudi karton. Dobro se obnese tudi debeli sloj slame, če je pot oziroma površina, na katero se bodo razraščale, peščena, pa prekrivanje ni potrebno. 

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia

S tem zagotovimo, da se med viticami, stebli in listjem buč ne bo razraščal plevel in trava. Te namreč ne bi mogli redno kositi, visoka trava pa bi senčila buče. Ob večji vlagi ali deževju bi med travo plodovi začeli tudi gniti. 

Podlaga, po kateri si razraščajo buče, ima še dve prednosti. Ker je temna, absorbira toploto, kar bučam dobro de, poleg tega pa plodovi niso umazani. 

Redno namakanje, hranila in kalcij

Buče in bučke prvič dobro zalijemo že ob sajenju. Pred tem pa jim zagotovimo dovolj gnojila. Na kvadratni meter uporabimo od tri do štiri litre komposta, lahko pa jim dodamo organska gnojila, ki jih oziroma skladno z navodili proizvajalca. 

bučke in buče | Avtor: Profimedia Profimedia

Rastline je treba redno in oblino namakati, v obdobjih brez dežja vsak drugi dan. Dokler se ne razrastejo, naj bodo mlade rastline obdane z zastirko, ki zadržuje vlago. Poleti jim je prek listov dobro dodati tudi kalcij. In to je vse, kar potrebujejo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.