Pod streho > Na vrtu
17359 ogledov

Tako preprosto je vzgojiti ta dva tropska sadeža

melona Profimedia
Lubenice in melone ali dinje lahko vzgojimo tudi v celinskem delu, le nekaj zanje izjemno pomembnih pogojev jim moramo zagotoviti.

Lubenica in melona sta tropski plodovki, ki ju uvrščamo tudi med sadje. Njuna domovina so tropska in subtropska območja Afrike. Od tam so jih prinesli v dolino Nila, tako so že 2000 let pred našim štetjem postale vsakdanja hrana v starem Egiptu. V Španijo so jih prinesli Arabci, od tam pa so se razširile v Francijo in naprej po Evropi. 

lubenica in melona | Avtor: Profimedia Profimedia
Obe rastlini obožujeta toploto in zahtevata veliko vode ter z organskimi hranili bogato prst. Na vrtu ju običajno vzgajamo iz sadik, ki jih pred tem vzgojimo iz semen, ali preprosto kupimo v vrtnarijah, kjer je ponudba vsako leto večja. 

Potrebujeta toploto, a ne previsokuh temperatur

Na prosto ju presajamo v drugi polovici maja in v začetku junija, približno takrat kot druge plodovke. Optimalna temperatura tal ob presajanju, ki zagotavlja dobro ukoreninjenje in rast sadik, je od 15 do 20 stopinj Celzija. V času razvoja plodov pa je zanje najbolj ugodna temperatura med 25 in 27 stopinj Celzija. Čeprav bi morda pričakovali, da, bolj, ko bo poletje vroče, bolj bodo lubenice in melone rasle in tvorile plodove, to ne drži. Pri temperaturah, višjih od 35 stopinj Celzija se tvorjenje plodov upočasni oziroma je slabše. 

Za dobro rast lubenic in melon je treba na vrtu izbrati primerno, zelo osončeno mesto, rastejo pa tudi v rastlinjakih, jim pravilno pripraviti tla in jih obdati z dobrimi sosedi. Ti so sladka koruza, fižol, grah, črna redkev, rdeča pesa, tudi bazilika. Lubenice so prijateljice krompirja, medtem ko melone niso. Slabi sosedi obeh pa so še bučke in buče.   

lubenica | Avtor: Profimedia Profimedia

Zagotovimo jim dovolj prostora

Ker razvijejo obilno listno maso in se zelo razrastejo, potrebujejo dovolj prostora. Ena rastlina potrebuje približno štiri kvadratne metre, vendar to ne pomeni, da bomo na takšni površini sadili le po eno. Na pol kvadratnega metra lahko posadimo dve rastlini, potem pa njuno razrast usmerjamo z grede, vsako v svojo smer. Zato so za njuno sajenje najbolj primerne robne gredice, da dolge vitice med rastjo lahko usmerjamo na travo oziroma površino ob zelenjavnem vrtu. Dobro rastejo tudi na kompostnem kupu. Melone pa lahko rastejo tudi ob opori, podobno kot kumare. 

Gnojenje in drugi dodatki so obvezni

Za rast potrebujejo veliko organskih snovi, zato je dobro, če gredice že jeseni pognojimo z uležanim hlevskim gnojem (približno 4 kg/m2) ali pa spomladi z domačim kompostom, (približno 6 kg/m2). Lahko se odločimo tudi za organsko gnojilo v obliki briketov. Če ste tla premalo pognojili, lahko kompost ali brikete dodate tudi še zdaj. 

melona | Avtor: Profimedia Profimedia
Korenine in rastlino lahko zdaj dodatno okrepimo še s pripravkom iz morskih alg. Kasneje, ko se bodo začeli razvijati plodovi, jim dodamo kalij, ko bodo plodovi dozorevali pa še kalcij. Vse dodajamo prek listov. 

Rahla tla, zastirka in veliko vode

Tla okoli rastlin je treba vsake toliko okopati in zrahljati, da bodo imele dovolj kisika. Okoli njih namestimo zastirko, ki bo v tleh zadrževala vodo. Za boljšo razrast in predvsem razvoj plodov lahko na tla, po katerih se bodo razraščale, položimo folijo ali agro-tekstil temne barve. S tem jim bomo zagotovili še več toplote, hkrati pa preprečili, da bi jih na površini izven gredic prerasla trava. Če se bodo razraščale po travi, jo bo namreč težko kositi. Visoka trava pa jim bo poleg vode, jemala še sonce. Redno jim tudi odstranjujemo posušene liste in nerazvite plodove. 

lubenica | Avtor: Profimedia Profimedia
Lubenice in melone potrebujejo veliko vode, zato je zanje najbolje namestiti kapljično namakanje. Če tega nimamo, pa jih je treba redno in obilno zalivati, tako da voda prodre globoko v zemljo. Nikoli jih ne zalivamo po listih. Ko bodo njuni plodovi začeli dozorevati, namakanje ali zalivanje zmanjšamo, saj bodo v nasprotnem začeli pokati. 

Pobiramo jih konec julija in avgusta

Melone bodo dozorele konec julija, v začetku avgusta, nekoliko prej kot lubenice. Pobiramo jih, ko je na peclju vidna milimetrska razpoka, plod pa je dobro obarvan. Zaznali bomo tudi njihov značilni vonj. Zrelost lubenice prepoznamo po tem, da sta list in vitica ob peclju posušena, lisa na plodu, ki je na zemlji, pa povsem bela. Na vsaki rastlini naj bi zrasli od dva do trije plodovi.  

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 17:15 18.junij 2023.

    Pri nas so jabolka in hruške in drugega ne potrebujemo,ta eksotika če je ali pa ni