Pod streho > Na vrtu
11669 ogledov

Tako rešite vrtnine, ki jih sta jih prizadela toča in neurje

toča Profimedia
Nedavno neurje in toča, ki sta klestila po državi, sta v obup spravila marsikaterega vrtičkarja. A ni še vse izgubljeno.

Nekatere vrtnine, ki sta jih poškodovala toča in neurje, lahko rešimo, druge je treba odstraniti. Nekatere od teh lahko nadomestimo z novimi, saj je še vedno čas za ponovno sejanje ali sajenje. Rastline, ki bodo na vrtu ostale, je treba okrepiti, okopati in dognojiti. Žal pa je treba vedeti, da bo kljub uspešni regeneraciji pridelka verjetno manj. 

toča | Avtor: Profimedia Profimedia

Rastline se lahko regenerirajo

Vsako rastlino posebej je treba pregledati. Solate, ki so obdržale nekaj listov in še ne tvorijo glave, se običajno obrastejo, enako velja za kapusnice, torej zelje, ohrovte, cvetačo in brokoli. Obrasli se bodo tudi nizki in visoki fižol, pozni krompir. 

Tudi plodovke, to so paradižniki, paprike, kumare, bučke in buče, jajčevci, imajo precej možnosti, da se regenerirajo. Če so se njihova stebla ohranila, prva kolenca na njih pa živa, se bodo rastline obrasle. Jim je pa treba pomagati. Odstraniti jim je treba vse poškodovane liste in tudi plodove, vse do dela stebla, ki ni preveč poškodovan. Plodove je treba odstraniti zato, da se bo rastlina lažje regenerirala, saj bo vso energijo lahko vložila v to in ne v plodove. 

Vse poškodovane dele in bolne rastline, za katere ocenite, da zaradi obsežnih poškodb obraščanje ni možno, je treba odstraniti z gredic, saj bi lahko bili vir bolezni, predvsem plesni, ki se lahko preneseno na zdrave oziroma okrevajoče rastline. 

Poudariti velja, da se vseh posegov reševanja rastlin lahko lotimo šele, ko so suhe, sicer tvegamo prenos morebitnih bolezni na druge. Lahko pa takoj rastlinam dodamo krepčilne pripravke, ki bodo spodbudili njihovo regeneracijo in rast. 

toča | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodajte jim krepčilne pripravke

Med najboljšimi krepčilnimi pripravki so tisti iz rjavih alg, pripravimo pa lahko tudi koprivni, rmanov, kamilični ali žajbljev čaj. Zadnja dva delujeta antiseptično, z njima bomo prizadete rastline razkužili in zmanjšali možnost razvoja in prenosa plesni. 

Pripravke, domače ali kupljene, lahko škropimo po listih, vendar se jih pri tem ne dotikamo. Tako bomo poskrbeli za hitro absorbcijo in hitrejše obraščanje. Lahko z vodo razredčenimi pripravki rastline zalivamo. 

Pomembno je, da zemljo okoli njih zrahljamo, saj sta jo toča in močan dež zbila. Okoli rastlin je treba tudi dognojit z organskimi gnojili z zadostno vsebnostjo dušika, ki ga je močan naliv spral iz območja korenin. Na koncu tla zaščitimo še z zastirko. 

Posevke, ki so zelo poškodovani, torej od njih ni ostalo praktično nič, lahko nadomestimo. Ponovno lahko sejemo fižol, posadimo kumare in bučke, ponovno lahko sadimo  in sejemo solate. 

 
Komentarjev 1
  • sam1 13:07 06.junij 2022.

    Res poučen in zanimiv članek,ampak še vedno je bolj resničen tisti-po toči zvoniti je prepozno.....