Pod streho > Na vrtu
43618 ogledov

V naslednjih dneh že lahko sejemo eno najbolj priljubljenih zimskih solat

sejanje motovilca Profimedia
Če ga boste sejali na prosto, je zdaj čas za prvo setev, če mu boste mesto namenili v rastlinjaku pa počakajte do sredine septembra.

Motovilec je zelenjadnica, ki je jeseni in pozimi dobrodošla pravzaprav na vsaki mizi. Ker je zelo nezahtevna rastlina, ga lahko gojimo tudi na domačem vrtu, le nekaj osnovnih pogojev mu je treba zagotoviti. 

Motovilec običajno sejemo v večkrat, da ne zrase vse naenkrat in ga lahko uživamo praktično celo jesen in zimo, saj prezimi. Sejemo ga lahko na prosto ali v rastlinjak, od česar sta tudi odvisna čas prve jesenske setve in njegova oskrba. Na prosto ga sejemo konec avgusta, potem pa setev lahko ponovimo septembra in vse do sredine oktobra. Poznejše setve bodo prezimile, zgodnejše pa bomo pobirali že oktobra. Sejemo ga lahko tudi spomladi. 

Če ga bomo sejali v rastlinjak, ga prvič sejemo šele sredi septembra, setev pa ponovimo do sredine oktobra. V rastlinjaku ga bo treba namakati oziroma zalivati, vendar ne preveč, če bo rasel na prostem, pa zalivamo le do kalitve in še nekaj dni po tem. 

Nima slabih sosedov

Sejemo ga lahko praktično povsod, kjer imamo prostor, lahko samostojno ali med druge rastline. Motovilec namreč nima slabih sosedov. Kljub temu pa ga ne sejemo za solatnicami. Zelo dobro se počuti v družbi paradižnika in paprike in visokega fižola, pa sladke koruze. Te rastline zgodnjim setvam dajejo tudi senco, ki jo v vročih dneh nujno potrebuje. Običajno ga sejemo na gredice za kapusnicami, čebulo in česnom. 

Za dober pridelek je pomembno predvsem dobro seme. Boljše kali lansko seme, če imamo letošnje, pa ga je dobro pred setvijo za tri dni postaviti v zamrzovalnik ali za en teden v hladilnik. 

Motovilec lahko sejemo na gredici vsevprek, lahko pa v vrste. Setev v vrste naj bi bila boljša, saj je rastlinice lažje okopati in jim zrahljati zemljo, jih pleti in tudi rezati oziroma pobirati. 

Med vrstami naj bo razdalja 20 centimetrov, v vrsti pa seme spuščamo na zemljo v presledkih približno dveh centimetrov. Če ga bomo sejali vsevprek, setev ne sme biti pregosta, sicer jo bo treba kasneje redčiti. 

motovilec | Avtor: Profimedia Profimedia
Seme le rahlo zagrnemo z zemljo, lahko pa zaščitimo tudi z zastirko iz slame in tako preprečimo prehitro izsuševanje, hkrati pa ga tudi senčimo, kar je pri avgustovski setvi, ko so temperature še precej visoke, zelo pomembno. V senci paradižnika, paprike in visokega fižole, ki bodo zagotavljali senco, zastirka ni nujna. 

Dobro namočen v času kaljenja

Ne glede na to, ali bomo motovilec sejali na samostojno gredico ali ob druge rastline, je pred setvijo treba zemljo zrahljati in prezračiti ter navlažiti. Nekateri celo svetujejo, da jo dobro namočimo, saj seme za kaljenje potrebuje enakomerno in stalno vlago. Gnojenje jesenske setve ni potrebno, če so prej na gredici rasle dobro pognojene rastline. Če ga sejemo za čebulo, pa je dobro dodati nekaj komposta ali organskega gnojila v obliki briketov. 

Če seme ne vzkali v 10 do 14 dneh, tudi kasneje ne bo, zato je treba setev ponoviti, vendar pa izbrati novo seme. V času kaljenja in še približno 10 po tem je treba redno, vsak dan zalivati, da se rastlinice dobro ukoreninijo. Kasneje namakanje ni več potrebno, razen v rastlinjaku. Motovilca ni treba prekrivati z agrokopreno, tudi prezimnega ne. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.