Pod streho > Na vrtu
37660 ogledov

Velika sprememba pri zavarovanju, to sporoča zavarovalnica

Pozeba Profimedia
Največja slovenska zavarovalnica, ki je lani ustvarila 16,3 milijona evrov čistega dobička, ukinja možnost zavarovanja rizika spomladanske pozebe. Zakaj?

Eden od naših bralcev nas je obvestil na to, da pri največji slovenski zavarovalnici, Zavarovalnici Triglav, ni več mogoče zavarovati rizika spomladanske pozebe, ki je pri nas zaradi vremenskih sprememb vse pogostejša.

Na Zavarovalnici Triglav so za potrdili, da to drži. "V zavarovalniški panogi pozorno spremljamo posledice podnebnih sprememb in vse pogostejših vremenskih ekstremov, ki pogosto prizadenejo tudi kmetijstvo. Lanska spomladanska pozeba je bila že peta resna pozeba v zadnjih osmih letih, kar le še pritrjuje ocenam, da so škode po spomladanskih pozebah, ki prizadenejo predvsem sadjarstvo, realno že pričakovan dogodek. Posledično jih v obstoječem sistemu ni mogoče več smatrati kot nevarnost, ki je lahko ustrezno zavarovaljiva," so pojasnili v odgovoru za naš medij. Je pa zanimivo, da ponudbe zavarovanj rizika spomladanskega mraza (pozebe) s svoje spletne strani še niso umaknili.

Zavarovalnica Triglav Kopaonik je del skupine Zavarovalnica Triglav. (Foto: Greg | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na vse pogostejše spomladanske pozebe, ki se pojavljajo zaradi podnebnih sprememb in vse toplejših zim, zaradi česar predvsem zgodnje vrste sadja začnejo cveteti zelo zgodaj, in njihove posledice je Zavarovalnica Triglav v preteklem obdobju aktivno opozarjala ključne deležnike, hkrati pa je izrazila tudi pripravljenost, da se pristopi k oblikovanju alternativnih vzdržnih rešitev. "Eden od mogočih korakov v tej smeri je, da se zaradi pričakovanih škod po pozebi na sadju, prepočasne vzpostavitve preventivne zaščite itd. nadgradi sistem sofinanciranja kmetijskih zavarovanj oziroma dopolni model za spodbujanje zavarovaljivosti v prihodnje," se glasi eden od predlogov za rešitev za vse pogostejše težave registriranih kmetovalcev.

Brez aktivne vloge države ne bo nič 

"Model zavarovanj sadja za pozebo bi se lahko v partnerstvu s ključnimi deležniki nadgradil tako, da bi bila poleg sofinanciranja na premijski strani skupaj z zavarovanci in zavarovalnicami v dogovorjenem deležu država soudeležena tudi na škodni strani, in sicer z aktivacijo soudeležbe nad dogovorjenim pragom (škodnim ekstremom oziroma rezultatom) po posamezni polici. Predlagana nadgradnja sistema sofinanciranja zavarovanja sadja bi koristila vsem udeležencem javno-zasebnega partnerstva, t. j. zavarovancem, zavarovalnicam in državi," so prepričani pri Triglavu.

Na takšen način bi zavarovanci ohranili zavarovalno zaščito in hkrati skupaj z zavarovalniško panogo dobili celo možnost izboljšanja zavarovalnega produkta, npr. v obliki znižanja odbitne franšize za nevarnost spomladanskega mraza, medtem pa bi država s sistemsko rešitvijo pomagala pri ohranitvi sadjarske proizvodnje in spodbujanju samooskrbe, so še prepričani v Zavarovalnici Triglav. 

pozeba | Avtor: EPA EPA

"Dodaten neizbežen pogoj za ohranitev sadjarske proizvodnje v Sloveniji je tudi pospešena vzpostavitev potrebnih preventivnih ukrepov, predvsem oroševanja," opozarjajo v največji slovenski zavarovalnici, ki se lahko pohvali, da je v letu 2023 ustvarila 16,3 milijona evrov čistega dobička. Toda ta dobiček so v letu 2023 pošteno oklestile poplave in zamrznitev premij ukinjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Sava takšno zavarovanje ukinila že pred leti, pri Agro Zavarovalnici zavarovanje pozebe mogoče

Za takšen korak, kot so ga letos storili v Zavarovalnici Triglav, pa so se že pred leti odločili v še eni veliki slovenski zavarovalnici, Zavarovalnici Sava. "V Zavarovalnici Sava že več let ne ponujamo zavarovanj posevkov in plodov," so nam na kratko odgovorili na novinarsko vprašanje.

V prvotni verziji smo v članku pomotoma zapisali, da je Agro Zavarovalnica pogodbeni partner zavarovalnice Generali, kar pa ne drži. Gre namreč za Agro Zavarovalnico, podružnico v Sloveniji, matična zavarovalnica je DIE ÖSTERREICHISCHE HAGELVERSICHERUNG VVaG z sedežem na Dunaju. Agro Zavarovalnica v Sloveniji je aktivna na slovenskem kmetijskem trgu že 11 let in je specializirana kmetijska zavarovalnica za zavarovanje posevkov, plodov in živali.

Lahko pa registrirani kmetovalci še vedno pozebo v paketu z osnovnim rizikom toče zavarujejo pri Agro Zavarovalnici, kjer je bilo tudi letos do 15. marca še mogoče skleniti zavarovanje za riziko spomladanske pozebe pri trajnih kulturah (pridelek grozdja, pridelek sadja, jabolka, hruške, jagode in lešniki).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • sam1 15:16 07.april 2024.

    Ti smraduhi izključno zavarujejo le tisto,kar jim 99% prinaša dobiček,pa še v primeru tistega 1% škode,ki jo morajo izplačati,se na vse mogoče načine skušajo izvleči in poplačajo oškodovancem le en del tistega do česar so upravičeni.....

  • marko256 12:55 07.april 2024.

    Samo proč od teh smrdljivih zavarovalnic. Vse ti obljubijo nato ne dobiš nič. Zavarovali bi pa samo tisto kar se ti nemore skorajdane zgodit, padec avijona na hišo! Poglejte kakšne stavbe imajo no saj že skoraj 17milijonov čistega dobička lani ...prikaži veči kljub vsem poplavam je zgovorni podatek. Bodite pametni in stran.

  • kapibara 22:37 06.april 2024.

    Ko sem odhajal na samostojno pot, mi je oči dejal : Sine, zavarovalnice so samo še en davek za neumne..