Pod streho > Na vrtu
17085 ogledov

Zadnji čas, da poskrbite zanje in jih sveže ohranite celo zimo

zeliščni vrt Profimedia
Eno od zadnjih opravil na vrtu, ki nas čaka, preden se pojavi jutranja slana, je skrb za dišavnice in zelišča. Čez zimo se jim ni treba odpovedati, le primerno je treba zanje poskrbeti.

Kaj bomo oziroma kaj sploh lahko naredimo z zelišči v tem času, je odvisno od njihove življenjske dobe in odpornosti na nizke temperature.

Enoletne dišavnice pospravimo

Enoletnice, med katere spadajo bazilika, koriander, majaron, koper, šetraj, listnati in kodrasti peteršilj, bodo svojo rastno dobo zaključile ob prvi slani. 

Ne preostane nam drugega, kot da odmrle dele rastlin odstranimo z gredic. Nove bomo na prosto sejali ali sadili pomladi. A to ne pomeni, da se jim moramo čez zimo v celoti odpovedati. Lahko jih sejem ali sadimo v lonce in postavimo na topla, svetla mesta v stanovanju. V prostoru zelo dobro lahko uspevajo listnati peteršilj, bazilika in majaron.

Zelišča | Avtor: Profimedia Profimedia

Lonce postavimo na vsetlo in toplo

Če jih boste sejali, jim privoščite zemljo za potaknjence, če pa jih boste sadili, pa univerzalno vrtno zemljo. Za dobro rast jim lahko dodamo tudi pripravek iz rjavih alg ali katero drugih krepčil. 

Lonce postavimo tja, ker bodo rastline imele vsaj šest, bolje pa še kakšno uro več, svetlobe na dan. Največ je bodo dobile ob oknih, ki so obrnjena na jugozahod. Če ste jim zagotovili premalo svetlobe, vam bodo rastline hitro povedale same. Njihovo neustrezno rast boste prepoznali po tankih, preveč iztegnjenih poganjkih, na koncu katerih so slabo razviti listi. Ker se bodo dišavnice vedno stegovale k svetlobi, je lončke dobro večkrat obrniti. 

Drug pomemben dejavnih za njihovo dobro rast je primerna temperatura v prostoru. Najbolje je, da je med 18 in 21 stopinj Celzija. Ne ustreza pa jim bližina radiatorja ali kakšnega drugega vira toplote. Pri tem velja, da ima bazilika raje toplejše okolje, peteršilj pa bo bolj zadovoljen tudi v nekoliko bolj hladnem. 

Zalivamo jih zmerno, ko je zemlja v lončku suha, redno pa okoli njih vodo tudi pršimo in tako poskrbimo za primerno zračno vlažnost. Zalivamo jih s postano vodo. 

Trajnih dišavnic pozimi ne režemo

Večina drugih zelišč in dišavnic je trajnic. Mednje spadajo sivka, rožmarin, timijan, origano, žajbelj, pehtran, drobnjak, meta, melisa, limonska trava. Zanje velja, da jih v hladnih dneh in tudi kasneje v zimi ne režemo, saj bi s tem spodbudili izgubo vlage, zaradi česar bi se lahko posušile in odmrle. 

Večina jih brez večjih težav prezimi na prostem. Večina odvrže liste, nadzemni deli drugih pa čez zimo preprosto odmrejo, tak je na primer pehtran. Suhih poganjkov pred zimo ne režemo, saj so zaščita pred mrazom.

Zaščita pred mrazom ne bo odveč

Dobro je, da jih pred mrazom zaščitimo s slamo ali smrečjem, lahko uporabimo tudi ovčjo volno, juto. S tem bomo predvsem preprečili njihovo izsuševanje, saj bodo v suhih, sončnih zimskih dneh lažje prišli do vode. 

Limonsko travo in rožmarin pa je bolje kot pustiti na gredi, presaditi v dovolj velik lonec in ga čez zimo postaviti v svetel prostor, v katerem je temperatura okoli 10 stopinj Celzija. 

zelišča | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker trajnice lahko delimo, jih lahko del pustimo na gredi, del pa izkopljemo in presadimo v lonec ter postavimo v prostor skupaj z enoletnimi dišavnicami. Tako bomo imeli celo zimo svež timijan in origano, meto in meliso, rožmarin. Naštete dišavnice bodo dobro uspevale, če jih z vrta v lonce presadimo, dokler so mlade. Lahko pa kupimo nove sadike, ki jih zdaj posadimo v lonce, spomladi pa jih bomo presadili na vrt. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.