Pod streho > Nepremičnine
133512 ogledov

Čeprav so stanovanja kupili, lastniki v njih ne želijo živeti

zeleni nebotičniki
1/4
Profimedia
Investitor je obljubljal sodobni ekološki raj in stanovanja z lahkoto prodal, zdaj pa samevajo prazna.

Namesto novih lastnikov so se v stanovanja, na balkonih katerih raste bujno zelenje, v njih naselili komarji. Zelenje jih privlači, zato jih je toliko, da je bivanje v stanovanjih skoraj da nemogoče. Kot še poročajo kitajski mediji, pa se lastniki bojijo tudi okužbe, ki bi jih lahko povzročili piki komarjev. 

Namesto, da bi bilo osem stavb, katerih je skupaj 826 stanovanj, zgradili so jih že leta 2018 v kitajskem velemestu Chengdu, privlačnih za bivanje v stiku z naravo, pa čeprav le na balkonih, zdaj večinoma samevajo.

Vselilo se je le približno deset družin, brez nege je že zasajeno rastlinje na balkonih dobesedno podivjalo. Zasaditve se spreminjajo v nepregledno džunglo, v kateri so svoj dom našli roji komarjev. Sodobni ekološki raj, kot so prodajo stanovanj promovirali investitorji, tako zdaj spominja na sceno iz postapokaliptičnega filma, še navajajo lokalni mediji. 

nebotičnik | Avtor: Dezzen Dezzen
Z zelenjem navdahnjena arhitektura visokih stanovanjskih nebotičnikov se širi povsod po svetu. Drevje, grmičevje in drugo bujno zelenje na balkonih je namenjeno boljši kakovosti zraka v bivalnih prostorih, naravnemu hlajenju in s tem manjši rabi energije za klimatizacijo, saj te stavbe stojijo v precej onesnaženih in vse bolj vročih velemestih kot so Taipei, Singapur, Ho Ši Minh, pa tudi Dallas, Milano ... 

nebotičnik | Avtor: Dezzen Dezzen

 

 

Komentarjev 5
  • jakec1575 10:31 09.februar 2021.

    pa pravo rastlinje je potrebno nasadit.

  • miho 15:38 08.februar 2021.

    Kupite baraka luksuzno stanovanje po 5000 eur na kvadratni meter (p.s.: obvezna parkirna prostora in davki niso vključeni)

  • tadejca1 15:38 08.februar 2021.

    To bi dejansko moral biti hotel. Ali pa pač stolpnica, ki je last nekoga, ki zanjo skrbi. Takšna stanovanja se ne morejo prodajati, ampak samo oddajati. To je moje mnenje.