Pod streho > Nepremičnine
7413 ogledov

Deset stvari, ki jih nikoli ne smete hraniti na podstrešju

Podstrešje Profimedia
Poleti je prevroče in suho, pozimi pa mraz in vlaga. Česa ne bi smeli pospravljati na podstrešje?

Imeti večje podstrešje ima zagotovo svoje prednosti - tja lahko pospravite predmete, ki jih trenutno ne potrebujete. Vendar pa se številni predmeti zlahka pokvarijo v prostoru, ki je pogosto preveč vlažen ali prevroč. Ne le, da vam lahko predmete uniči plesen, večkrat se lahko zaradi njih v hišo naselijo tudi škodljivci.

Pri odločitvi, kaj shraniti na podstrešju, je treba upoštevati dva glavna dejavnika: visoke temperature poleti in morebitno vlago pozimi. Vse je odvisno od tega, kako dobro izolirana je vaša hiša, vseeno pa na podstrešju ni smiselno shranjevati naslednjih stvari.

1. Sveče in voščenke

Vosek, iz katerega so narejene tako sveče kot voščenke, se lahko na visoki vročini stopi in zasuši, zato ga boste težko očistili.

2. Knjige

Priljubljenih otroških slikanic ali starih učbenikov na podstrešju ni pametno shranjevati iz več razlogov. Visoka raven vlage lahko povzroči hitro rast plesni na platnicah in straneh vmes. In če to ni dovolj, da bi vas odvrnilo od pospravljanja škatle s knjigami na podstrešje, bi vas lahko tole: srebrne ribice uspevajo v vročih in vlažnih okoljih in so znane po tem, da uživajo tako v papirju kot v lepilu (na primer tistem, ki se uporablja v vezavah za knjige).

Srebrna ribica | Avtor: Profimedia Profimedia
3. Glasbeni instrumenti

Ste glasbeni hobi zaenkrat opustili? Raje ne razmišljajte o tem, da bi svoje instrumente do takrat hranili na podstrešju. Plesen in vlaga se lahko prikradeta vanje in ogrozita vaše zdravje, še posebej, če gre za pihala, leseni instrumenti pa se bodo pri visokih temperaturah zvili. Za shranjevanje instrumentov uporabite drugo mesto v hiši, kjer je stopnja vlažnosti nižja.

4. Tkanine

Splošno pravilo je, da na podstrešju ne shranjujemo nobene vrste tkanin. Še posebej odsvetovano pa je hraniti vse kose oblačil iz volne, lanu in svile. Ti materiali zelo privlačijo molje, miši in hrošče. Bombaž in semiš sta dovzetna za plesen, usnjena oblačila in pohištvo pa lahko začnejo pokati in dobijo zatohel vonj.

Podstrešje | Avtor: Profimedia Profimedia
5. Praznična in druga dekoracija

Precej pogosto praznične okraske po novem letu shranimo na podstrešju, saj vemo, da jih do konca leta ne bomo potrebovali. A glede na to, da je veliko dekoracije sestavljene iz materialov, kot sta blago in papir, je najbolje, da zanjo izberete drugo mesto. Enako velja za dodatke za dom, zlasti slike, ki lahko zbledijo ali se spremenijo v obrok za škodljivce.

6. Spominki

Kot že omenjeno, v to kategorijo spadajo fotografije, pa tudi domači videoposnetki, spominki in podobno. Nihajoče temperature in raven vlažnosti na podstrešju ustvarjajo nezanesljiv prostor za shranjevanje. Uporabite raje knjižno polico ali TV omarico.

7. Elektronika in baterije

Dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam lahko trajno poškoduje elektroniko in povzroči okvare. Na baterije je učinek še hujši - toplota ne le skrajša njihovo življenjsko dobo, temveč lahko povzroči tudi hitro korozijo in morebitno eksplozijo.

8. Strupene ali vnetljive snovi

Podstrešja so lahko še posebej nevaren kraj za shranjevanje strupenih in vnetljivih snovi. Hlapi iz kemikalij so škodljivi in lahko dosežejo tudi bivalne prostore, poleg tega je znano, da požari hitro zajamejo podstrešje, saj se lahko plamen razširi do špirovcev in nato po stenah celotne hiše. Če je mogoče, poskušajte vse nevarne sestavine hraniti zunaj hiše, na primer v lopi ali garaži, sicer pa vsaj v kleti.

9. Gasilni aparati

Večina podjetij, ki izdelujejo gasilne aparate, opozarja, da niso zasnovani tako, da prenesejo temperature nad 48 stopinj Celzija. Na slabo izoliranih podstrešjih, sploh pa pod strešnim oknom, je ta temperatura poleti zlahka presežena. Najboljši možni scenarij je, da bo vročina skrajšala življenjsko dobo gasilnega aparata, najhujši, čeprav zelo redek pojav, pa je, da ta poči.

10. Težki predmeti

Odvisno od vhoda na vaše podstrešje je lahko spravljanje predmetov vanj in iz njega težavno. Zato tam raje hranite lažje predmete. Poleg tega lahko preveč težkih predmetov povzroči preobremenitev tal, ki se lahko v najslabšem primeru udrejo na vas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.