Pod streho > Nepremičnine
65572 ogledov

Kako gre prodaja stanovanj s ceno 15.000 €/m2? Za med, prosto je le še eno

Palača Schellenburg Žurnal24
Uspešni slovenski podjetniki, znanstveniki, odvetniki in športniki so kupci prestižnih stanovanj v novi ljubljanski soseski Schellenburg.

Kdo so lastniki novih stanovanj v soseski Schellenburg? To je bilo najbolj pogosto slišano vprašanje na sredini predstavitvi medijem v centru Ljubljane. So to tujci ali Slovenci? Povedano drugače: kdo ima toliko denarja, da si lahko privošči takšen luksuz – najcenejše prosto stanovanje po trenutnem ceniku znaša 637.000 evrov, najdražje pa 4,2 milijona evrov.

Naj dodamo, da stanovanja ob tako visokih zneskih še zdaleč niso vseljiva, saj se prodajajo v večini neopremljena (gl. fotogalerijo), tako da mora ponosni lastnik stanovanja v centru Ljubljane za dokončno vselitev odšteti še zajeten kupček denarja. A denar pri takšnih kupcih praviloma ni težava. Kot nam je na predstavitvi zaupal alfa in omega projekta, slovenski poslovnež Jože Anderlič, je večina stanovanje "kupila z gotovino, nekaj pa je tudi takšnih, ki so vzeli nekaj kredita". Glede na to, kakšni so stroški in obresti kredita v današnjih časih, bi lahko to potezo ocenili kar za logično. "Lahko povem, da je približno 90 odstotkov kupcev Slovencev," nas je še razsvetlil Anderlič. V isti sapi je dejal, da nekaj tujih kupcev prihaja iz držav bivše Jugoslavije, nekaj malega pa je tudi Ukrajincev in Rusov.

Že ob vstopu v osrednji hodnik palače Schellenburg dobite občutek, da stanovanja niso namenjena "navadnim smrtnikom". V oči bodejo pozlačeni lestenci in svetleč marmor, slovenskega proizvajalca Marmor Hotavlje. Tudi zasnova stanovanj ni tipična ljubljanska v aktualnih časih. Torej tu ni bil cilj postaviti čim več majhnih stanovanj, pač pa je tu veljala drugačna logika. Postaviti prostorna, mogočna in bohotna stanovanja.

1/9
Reitenburg d.o.o.

Villa in Palais

Soseska je razdeljena na dva dela, in sicer na Villo Schellenburg in Palačo (Palais) Schellenburg. Villa je prostor posebnega razkošja in vsebuje vsega 14 stanovanjskih enot, in sicer od 119 do 225 kvadratnih metrov ter en penthouse z velikostjo 335 m2. Palača na drugi strani obsega 110 enot. Skupno torej govorimo o 125 stanovanjih. Za vsako stanovanje sta predvideni tudi dve parkirni mesti, a si stranka to lahko izbere sama. Vsako dodatno parkirno mesto stane 40 tisoč evrov brez davka. V soseski sta urejeni sta tudi dve kolesarnici, ki sta ves čas varovani, vanju pa se stanovalci lahko pripeljejo z ločenim dvigalom. V palači je tudi recepcija, ki obratuje 24 ur na dan.

Najmanjše stanovanje v soseski znaša le 62 kvadratnih metrov, pri čemer ima le eno spalnico. Trenutno najmanjše prosto je kvadrature 68 m2, cena je postavljena pri 637.000 evrih (z vključenim davkom), ob tem pa prejmete še dve parkirni mesti v garaži in shrambo. Največje na drugi strani (t. i. penthouse) se bohoti s 345 kvadratnimi metri, trenutna cena za še edini prosti penthouse (272 kvadratnih metrov neto stanovanjske površine, dobrih 78 kvadratnih metrov terase, 43 kvadratnih metrov shrambe in dve parkirni mesti) pa je 4,2 milijona evrov.

Povedano drugače, gre za znesek 15.441 evrov na kvadratni meter neto stanovanjske površine. Se takšna stanovanja v Ljubljani težko prodajo? Niti ne, od šestih "penthousev" v soseski Schellenburg je prosta le še ena enota, so nam razložili na predstavitvi. Naj dodamo, od skupno 125 stanovanj je prosta le še približno tretjina (okoli 40 stanovanj), so nam danes pojasnili na predstavitvi soseske.

Palača Schellenburg | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Soseska ima tudi poslovni del, ki bo ostal v lasti podjetja (Tivoli d.o.o.), vse enote pa bodo oddajali. Tako so nam zaupali, da so štiri že oddane: razkrili so že eno od trgovin z butičnim pohištvom, restavracijo, trgovino DM, eno enoto pa bodo oddajali tudi za tiho storitveno dejavnost, želijo si npr. banko ali lekarno. 

Palača Schellenburg | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • Idioti 11:49 20.oktober 2023.

    FURS al DURS , sedaj imate bando lopovsko na kupu in začnite po vrsti postopke proti vsem kupcem do zadnjega. Obenem boste pa tudi SLO prinesli izboljšavo na lestvici EU o KORUPCIJI .

  • Toma 19:52 19.oktober 2023.

    Ne menjam pod razno za svojo 100 let staro bajto! Vse je podrejeno tehniki kot pri Domačih izboljšavah. In ropotam (6-22) lahko koliko mi srce poželi ;-?

  • Naklonsky 16:06 19.oktober 2023.

    Malo slovenske faušije…. a če je pa kupec kakšen športnik, je pa OK? Recimo, da so tudi kakšni podjetniki zaslužni in so kaj zaslužili, prišparali, plačevali davke. Tako pač je, ni vse za vse!