Pod streho > Nepremičnine
4794 ogledov

Kar toliko nepremičnin v Sloveniji sploh ni zavarovanih

ljubljana 17.05.12, terasasti bloki, naselje, Ulica Bratov Ucakar, Koseze, foto: Anže Petkovšek
Ne le, da veliko nepremičnin v Sloveniji, do letošnjih uničujočih poplav ni imelo ustreznega zavarovanja nevarnosti oz. ustreznih zavarovalnih vsot, mnoge nepremičnine so brez kakršnega koli zavarovanja.

"Opažamo, da zavedanje o pomenu ustreznih zavarovanj nepremičnin naraste ob vsakokratnem pojavu izrednih vremenskih razmer, vendar se s časom, ki mine od nastanka tovrstnih dogodkov, zmanjšuje," so ob našem vprašanju izpostavili pri zavarovalnici Triglav. In po nedavnih ujmah je jasno, da se je zavedanje o ustreznih zavarovalnih policah med ljudmi okrepilo. A še vedno preseneča podatek, koliko nepremičnin v Sloveniji sploh ni zavarovanih. "Ocenjujemo, da okoli tretjina nepremičnin v Sloveniji, ki so v lasti fizičnih oseb, še vedno ni zavarovanih za nobeno nevarnost," so dodali v zavarovalnici Triglav.

Pa vendarle: tudi če imate nepremičnino zavarovano v paketu, ni nujno, da imate vse nevarnosti zavarovano na novo vrednost oz. na opredeljeno zavarovalno vrednost. "Zavarovancem zato svetujemo, da preverijo, ali imajo svoje premoženje zavarovano za nevarnosti, ki ga najbolj ogrožajo. Prav tako naj preverijo, ali so zavarovalne vsote za posamezne nevarnosti ustrezno visoke," so še opozorili pri zavarovalnici Triglav.

Z enakim vprašanjem, torej koliko nepremičnin v Sloveniji ni zavarovanih, smo se obrnili tudi na Zavarovalnico Savo in Generali, a obe ocene nezavarovanih nepremičnin v lasti fizičnih oseb nimajo. Točnih podatkov nima niti Statistični urad Republike Slovenije, na Slovenskem zavarovalnem združenju pa podobno kot pri Zavarovalnici Triglav ocenjujejo, da v Sloveniji ni zavarovana 1/3 nepremičnin. A gre zgolj za oceno, saj s točnim podatkom o številu nezavarovanih nepremičnin v lasti fizičnih oseb ne razpolagajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • edv 14:04 22.oktober 2023.

    Kdor želi, se zavaruje, kdor pa ne, pa ne. Pač svobodna izbira. In prav je tako.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:33 22.oktober 2023.

    Če bi nas velika večina imela vsaj tako dobro zavarovane nepremičnine kot imamo avtomobile, bi nam verjetno bilo v takšnih situacijah precej lažje... Vprašajmo se koliko ljudi danes ima zavarovane nepremičnine na novo gradbeno vrednost, kar je edino primerljivo z ...prikaži več polnim avto kaskom!? Tudi delni avto kasko lahko plačuješ vrsto let pa nič ne bo, če pa se enkrat vendar le zgodi, pa kot zakleto škoda nastane ravno v segmentu, ki se ti je zdel najmanj verjeten in ga nisi zavaroval...

  • Gandi123 11:46 22.oktober 2023.

    Reklama za zavarovalniške nategune! Ko pride do škodnega dogodka, pa nateguni najdejo še pa še razlogov, da ti ne izplačajo škode. Zavarovano imam samo OBVEZNO avtomobilsko zavarovanje!