Pod streho > Nepremičnine
67782 ogledov

Kdor je zamudil priložnost, mu je lahko žal: Obrestne mere so eksplodirale

Kreditna pogodba Anže Petkovšek
Pregledali smo ponudbo osebnih oziroma potrošniških kreditov in stanovanjskih kreditov, ki jo na svojih spletnih straneh oglašujejo banke.

Kljub temu da pristojni napovedujejo finančno pomoč, prejšnji četrtek so jo tudi uzakonili, ta za marsikatero družino, ki jim je poplavna voda zalila hišo in opremo, ne bo zadostna. Tudi to še ni znano, kdaj bo sploh izplačana. 

Sanacije domov pa že potekajo, mojstre in material je treba plačati, kupiti nove gospodinjske aparate in drugo opremo. Marsikdo bo zato moral najeti kredit pri banki. Ima dve možnosti. Za prenovo doma lahko najame stanovanjski kredit, za nakup avtomobila, pohištva in druge opreme pa so na voljo potrošniški krediti, v nekaterih bankah so jih poimenovali osebni krediti. 

Preverili smo, kakšne obrestne mere obračunajo banke za potrošniške in stanovanjske kredite.

Razlika med krediti do 2000 evrov

Obrestne mere stanovanjskih kreditov so odvisne od zneska kredita in odplačilne dobe, končna obrestna mera, pa je odvisna od kreditojemalčeve kreditne sposobnosti in poslovanja z banko. Še vedno velja, da se je za obrestno mero treba pogajati. 

Stanovanjski kredit v višini 50.000 evrov z dobo odplačila 10 let in fiksno obrestno mero

Fiksne obrestne mere za stanovanjske kredite v znesku 50.000 evrov so od 3,8 do 4,45 odstotka. Končna poplačila kreditov z vsem stroški pa od 61.000 do skoraj 63.000 evrov. Banke obračunajo različno visoke stroške odobritve kredita, vodenje kredita, oceno nepremičnine. 

Obrestne mere tudi čez sedem odstotkov

Potrošniški oziroma osebni krediti so pri večini bank omejeni na 30.000 do 40.000 evrov, njihova odplačilna doba pa je največ sedem let ali 84 mesecev. 

Obstajajo tudi izjeme v ponudbi, nekaj bank ponuja osebne kredite z odplačilno dobo 10 let. Strošek 30.000 evrov vrednega kredita s takšno odplačilno dobo je od nekaj več kot 41.000 evrov pa vse do 43.500 evrov. 

Potrošniški kredit v višini 30.000 evrov z dobo odplačila 10 let in fiksno obrestno mero

Izjema v tabeli je NLB, ki sicer oglašuje osebni kredit z odplačilno dobo 120 mesecev, vendar pa je v informativnem izračunu najdaljša doba, ki jo lahko izberemo, 119 mesecev, zato neposredna primerjava s ponudbo ostalih treh bank, ni možna. 

V večini bank potrošniški kredit le z odplačilom do sedem oziroma osem let

V drugih bankah lahko dobimo 30.000 evrov osebnega oziroma potrošniškega kredita, vendar ne z odplačilno dobo 10 let. V NKBM je najdaljša možna doba 96 mesecev ali osem let, obrestna mera pa 6,9 odstotka. V Unicredit bank lahko potrošniško posojilo odplačujemo sedem let po obrestni meri 4,99 odstotka. Enake dobe odplačil imajo tudi v Delavski hranilnici, kjer je obrestna mera 6,6 odstotka, Sparkasse, z obrestno mero 6,8 odstotka in Addiko Bank, z obrestno mero 7,6 odstotka. V SKB so potrošniške kredite omejili na 82 mesecev, obrestna mera zanje pa je 6 odstotkov. 

Izračune smo naredili 1. septembra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • optimist11 08:30 17.september 2023.

    Mi lahko kdo razloži: Država se je zadolžila za 1 miljardo dolarjev po 5,086% obrestni meri. Državljani imajo na bankah 26 milijard. Zakaj se njim ne ponudi 4 % obrestna mera , pa ostane ves denar doma?

  • Herkules 15:31 04.september 2023.

    S celotnim slovenskim težko prigaranim eur varčevanjem ljudi in gospodarstva se financirajo gospodarstva in volilci tujih revnih držav, ki tega varčevanja nimajo, npr. obubožana ničvreden forint Madžarska! Gre za krajo na nacionalni ravni! Politikante, ki so pokradli in nato poceni ...prikaži več prodali banke, je treba zapret za leta!

  • Ender3 11:08 04.september 2023.

    Bančni lobiji so banda oderuška in nihče jim nič ne more..Ko, če pa so v stiski jih politika z državnega proračuna rešuje. Pri tem pa davkoplačevalce nihče nič ne vpraša..