Pod streho > Nepremičnine
63534 ogledov

Banke brez milosti: Tako velikanska je podražitev

Stanovanjski kredit Anže Petkovšek
Banke so obrestne mere za stanovanjske kredite lani povišale večkrat, trenutno vse presegajo štiri odstotke. V primerjavi z lanskim januarjem so krediti letos dražji tudi do 30 odstotkov.

Banke se prilagajajo razmeram. Če zelo poenostavimo, večkratni dvigi ključnih obrestnih mer, ki jih določa Evropska centralna banka, vplivajo tudi na vrednost medbančne referenčne obrestne mere euribor. Posledično pa banke prilagajajo tudi višino fiksnih obrestnih mer za stanovanjske kredite. 

Lani so banke obrestne mere dvignile vsaj štirikrat

Banke so se na neugodne razmere tako prvič odzvale že lani aprila in maja, ko se je povprečna mesečna obveznost  kredita (100.000 evrov, 20 let) dvignila na 520 evrov, kredit pa se je v primerjavi z januarjem 2022 podražil za približno 3000 evrov. 

Nov dvig fiksnih obrestnih mer je sledil že junija. Mesečna obveznost pri enakem kreditu je bila že približno 535 evrov, kredit pa od januarskega dražji za približno 7000 evrov. 

Avgusta je sledila nova podražitev stanovanjskih kreditov. Skoki fiksnih obrestnih mer navzgor so bili precejšnji, od 0,25 pa celo do 0,85 odstotne točke. Pri kreditu, vrednem 100.000 evrov, je to v primerjavi samo z junijem pomenilo od 3000 pa celo do 10.000 evrov več obresti v 20 letih. Fiksne obrestne mere so se povzpele čez tri odstotke.

Nov dvig obrestnih mer je sledil jeseni. Novembra so se fiksne obrestne mere v večini bank približale štirim odstotkom, euribor pa je že presegel dva odstotka. Od takrat so fiksne obrestne mere še višje, euribor pa vztrajno raste. Rezultat so še dražji krediti. 

Denar, evri Stanovanjski krediti Pod streho Obrestne mere spet v nebo, povprečni kredit dražji za več kot 20.000 evrov

Euribor se približuje trem odstotkom, obrestne mere pod štiri odstotke ni

Zdaj so fiksne obrestne mere v vseh bankah štiri odstotke in več, trenutna (5. januar 2023) vrednost šestmesečnega euribor je 2,74 odstotka, trimesečnega pa 2,17 odstotka. 

Šestmesečni euribor, na katerega so vezani krediti s spremenljivo obrestno mero v večini bank, vztrajno raste že vse od lanskega januarja. Takrat je bila njegova vrednost še negativna nekje okoli minus 0,5 odstotka, junija pa je prvič po letu 2015 dosegla pozitivno vrednost. Od takrat se vsak mesec poviša za nekaj več kot 0,3 odstotne točke, z izjemo avgusta in septembra lani, ko so bili skoki precej višji. Avgusta se je njegova vrednost povečala za 0,53, septembra pa celo za 0,67 odstotne točke. 

stanovanjski kredit Slovenija Pod streho Euribor izjemno zrasel, toliko so se zvišali mesečni obroki kredita

Krediti s fiksno obrestno mero dražji tudi do 28.000 evrov

Trenutna ponudba stanovanjskih kreditov, ki jih lahko najdemo na spletnih straneh bank, kaže, da so ti zaradi dvigov fiksnih obrestnih mer ter rasti euribor zdaj pri nekaterih bankah v primerjavi s ponudbo januarja lani dražji celo do 30 odstotkov.

Primerjava kreditov s fiksno obrestno mero z glavnico 100.000 evrov in odplačilno dobo 20 let

Fiksne obrestne mere so se podražile za 15 do 23 odstotkov. Mesečna obveznost za odplačilo kredita s fiksno obrestno mero je zdaj višja od 80 do 115 evrov. V 20 letih to pomeni od 19.000 pa vse do 28.000 evrov dražji kredit. 

Krediti vezani na euribor dražji tudi več kot 30.000 evrov

Krediti s spremenljivimi obrestnimi merami pa so se podražili še bolj, od 22 do 30 odstotkov, čeprav so v primerjavi z januarjem lani v nekaterih bankah fiksne pribitke, ki se prištejejo k vrednosti euribor, celo znižali. Mesečna obveznost se je v enem letu povišala od 120 pa vse do 140 evrov, krediti so tako dražji od 25.000 pa vse do 34.000 evrov. 

Primerjava kreditov s spremenljivo obrestno mero z glavnico 100.000 evrov in odplačilno dobo 20 let

Izračuni, ki smo jih naredili 5. januarja, kažejo tudi, da krediti s spremenljivo obrestno mero niso več cenejši od kreditov s fiksno obrestno mero. V nekaterih bankah so se izenačili, v nekaterih pa so celo dražji. 

Glede na to, da analitiki potrjujejo, da bo vrednost euribor rasla tudi letos, lahko pričakujemo, da bodo krediti s spremenljivo obrestno mero še dražji, sledile pa bodo tudi nove podražitve kreditov s fiksno obrestno mero.  

kredit Stanovanjski krediti Pod streho Primerjava: Letos bistveno cenejši
 
Komentarjev 30
  • igorgeus 18:54 06.januar 2023.

    a imajo te iste banke v maticnih drzavah tudi tako visoke obresti?

  • Avatar jezeran
    jezeran 15:51 06.januar 2023.

    Vse so to lopovi, banke, sodišča, posranci, župani in svetniki. Vsi so isti. Banke smo morali dokapitalizirati in našega denarja, kje so moje delnice, ker je šlo iz mojega denarja. Da ne govorimo o ostalih firmah, katere non stop filamo ...prikaži več z denarjem. Od slovenskih železnic dalje, da o našem zdravstvu in javni upravi sploh ne govorim. SAMI LOPOVI.

  • optimist11 13:37 06.januar 2023.

    Poglejte si včerajšnjo TARČO. Brodnjak od NLB se hvali z rezultati. Normalno če posojaš denar od varčevalcev po visoki obrestni meri. Šef avtoprevoznikov PIŠEK ni odgovoril niti na eno direktno postavljeno vprašanje. Minister Mesec je pravi mucek med Tigri. Nima ...prikaži veča izkušenj , ne pojma . Samo g. iz filozofske fakultete je odgovarjal v smeri v kateri je bila oddaja zastavljena. Gospa direktorica vrtca je povedala dejstva. Tud če teh "mojstrov" ne bi poslušal se pa prestrašiš ko vidiš številke.