Pod streho > Nepremičnine
46534 ogledov

Globe so visoke, letos precej bolj verjetno, da vas bodo dobili

stanovanja Saša Despot
Čez tri dni se izteče rok za prijavo dohodkov iz naslova oddajanja nepremičnine v turistični namen, ki ste jih ustvarili lani. Možnosti, da Furs ugotovi kršitve, so letos večje, saj je opremljen z novimi podatki.

Najkasneje do 31. marca je treba finančni upravi prijaviti dohodke, ki jih posamezniki in samostojni podjetniki, ustvarijo z oddajanjem nepremičnin v turistične namene. 

„Dohodke iz naslova poslovanja prek spletnih platform je treba vključiti v davčno osnovo. Fizične osebe z dejavnostjo ga vključijo v obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti,“ navajajo na Fursu.

Če oglašujete stanovanje na spletnih portalih, kot sta Airbnb in Booking, ter v drugih medijih in ga oddajte v turistični najem, so dohodki, ki jih dosežete iz tega naslova, obdavčeni z davkom od dohodka iz dejavnosti. Šteje se namreč, da opravljate dejavnost. 
To pomeni, da morate za davčno leto sestaviti obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter ga prek portala eDavki predložiti finančnemu organu.

Obvezna registracija

A to ni vse. Če boste dohodke od oddajanja v turistični namen prijavili prvič, morate pred tem urediti še ustrezni status, v nasprotnem velja, da opravljate delo na črno. 

Fizična oseba, ki želi turistom oddati v najem sobo, del stanovanja ali celotno stanovanje za kratko časovno obdobje, lahko to dejavnost opravlja kot registrirani sobodajalec – fizična oseba, vpisana v poslovni register RS. Ta oblika registracije je možna le, če dejavnost opravljate le občasno, kar pomeni ne več kot pet mesecev v koledarskem letu oziroma 150 dni, hkrati pa gostom ne nudite več kot 15 ležišč. 

Druga možnost je, da oddajate kot samostojni podjetnik.  

Globa za nezakonito oddajanje nepremičnin v turistični najem znaša od 400 do 30.000 evrov.

Furs ima nove podatke

Možnost, da Furs ugotovi kršitve, ki jih sobodajalcem nalaga zakonodaja, so letos večje kot kadar koli prej. Furs je letos namreč prvič pridobil podatke operaterjev platform, prek katerih se nepremičnine pogosto oglašujejo oziroma posredujejo v turistični najem. 

„Operaterji platform so dolžni posredovati identifikacijske podatke o prodajalcih, podatke o prejetih nadomestilih, odtegnjenih provizijah, pristojbinah in davkih, podatke o številu opravljenih dejavnosti, o finančnih računih, na katere je bilo nadomestilo nakazano, v primeru oddajanje nepremičnin v najem pa za vsako nepremičnino še podatek o vrsti, naslovu in identifikaciji nepremičnine ter številu dni najema,“ pravijo na Fursu. 

Samoprijava za nazaj

Prav zato na Fursu že nekaj časa vse, ki oddajajo nepremičnine v turistični namen, pozivajo, naj si uredijo ustrezno registracijo in prijavijo tudi dohodke za pretekla leta, torej dohodke, ki so jih ustvarili pred letom 2023. 

Fizične osebe prijavo za nazaj lahko uredijo z oddajo obrazca DR-03. Prek portala eDavki na podlagi samoprijave predložite obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za pretekla obdobja, ko ste poslovali prek spletnih platform (ločeno po obdobjih).

Obvezna identifikacija za namene DDV

Tisti, ki svoje nepremičnine turistom oddajajo prek tujih spletnih platform s sedežem izven Slovenije, pa imajo še eno obveznost. Identificirati se morajo za namene DDV in vsak mesec obračune DDV tudi predložiti Fursu. Obračun DDV morate predložiti tudi, če v določenem mesecu ne prejmete storitve, od katere morate obračunati DDV, v tem primeru oddate prazen obračun. Za ostale dobave, ki jih opravite v Sloveniji, pa DDV ne obračunavate, vse dokler ne presežete limita 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih.

Če obračuna DDV ne predložite, je zagrožena globa od 2000 do 125.000 evrov.
 

Komentarjev 12
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 08:36 29.marec 2024.

    No Grims in ostala lopovska golazen iz SDSs..pripravite denarnice, da vrnete v skupno blagajno nekaj od tistega kar ste pokradli..

  • radovednica 08:00 29.marec 2024.

    Samo "na črno", kdor se znajde. Seveda običajne revčke bi oglobili, "umetna elita" pa lahko dela kar hoče. Pa kaj koga briga, kaj jaz počnem. Jebeš to državo in razne FURSE, GURSE in ostale SE. Kolikor gospoda krade in si ...prikaži več prisvaja, je ta drobiž prava pravcata revščina.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:53 29.marec 2024.

    Za center ljubljane to ne velja,ker nedotakljivi ne plačujejo davkov