Pod streho > Nepremičnine
5263 ogledov

Najmanj toliko boste odšteli, če želite razdeliti parcele

Projekt gradnja Profimedia
Če želite združiti več parcel ali oblikovati več parcel iz ene same, je pred tem pametno vedeti, kaj vas čaka v postopku parcelacije in koliko boste zanjo odšteli.

Kdaj je parcelacija sploh smiselna?

V splošnem se je postopka parcelacije za oblikovanje več parcel iz ene same pametno poslužiti, ko želimo razdeliti parcelo med solastnike ali, ko želimo prodati oziroma podariti le del parcele, združitev parcel pa je smiselna denimo takrat, ko želite dodati k svojemu zemljišču še del, ki ste ga kupili od soseda.

Po navodilih e-uprave morate v tem primeru na geodetski upravi zahtevati evidentiranje parcelacije. Meritve parcele bo izvedlo geodetsko podjetje, ki ga boste lahko izbrali sami.

Lastnik mora biti isti, enako mora biti tudi stanje glede služnosti in hipoteke

Če združujete več parcel, mora biti po podatkih iz zemljiške knjige lastnik vseh parcel isti, poleg tega morajo imeti vse parcele v zemljiški knjigi vpisano tudi enako stanje glede služnosti in hipoteke, sicer vpis združene parcele v zemljiško knjigo ne bo mogoč.

Kako poteka postopek parcelacije?

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor (MOP), je za izvedbo parcelacije treba najprej naročiti elaborat parcelacije pri geodetskem podjetju. "Gre za storitve, ki so na trgu, zato lastnikom priporočamo, da zberejo ponudbe in se za pripravo elaborata dogovorijo z najugodnejšim ponudnikom (geodetom). Na spletnih straneh posameznih geodetskih podjetij so tudi razni kalkulatorji za informativne izračune cen geodetskih storitev, kamor spadajo tudi parcelacije," predlagajo.

Geodet | Avtor: Profimedia Profimedia
Vse je odvisno od veljavnih zakonov in prostorskih načrtov občin

Če je pri parcelaciji treba upoštevati kakršnekoli omejitve, kot so denimo prostorski akti ali druga zakonodaja, vas na to opozori že geodetsko podjetje. V praksi se parcelacija največkrat zaplete z minimalno in maksimalno določeno velikostjo parcele. Delitev gozdnih parcel denimo ureja Zakon o gozdovih, ki predvideva, da je parcele, manjše od pet hektarov, možno deliti samo pod določenimi pogoji – ena od takšnih izjem je na primer, da se parcela lahko deli v primeru, če gre za gradnjo javne infrastrukture.

Kar zadeva gradbene parcele stavb, zadnja navodila MOP predvidevajo, da mora biti parcela za eno- ali dvostanovanjsko stavbo velika najmanj 450,00 m², dvojček na lokaciji v prostorskem vozlišču pa najmanj 250 m² in največ 450,00 m² na vsako enoto dvojčka. Več o primerni velikosti gradbenih parcel stavb boste našli v priročniku Načrtovanje in organizacija gradbene parcele stavbe.

Upoštevati je treba tudi Občinski prostorski načrt, ki je odvisen od odločitev posamezne občine, lahko pa določa še posebne pogoje, ki ne sovpadajo z vašimi načrti glede parcelacije. A kot rečeno, vas bo na to opozorilo že izbrano geodetsko podjetje. Ko je elaborat parcelacije izdelan, postane sestavni del zahteve za izvedbo parcelacije na eni od geodetskih uprav po Sloveniji ob plačilu takse. O izvedeni parcelaciji vam bodo izdali odločbo.

Zakon o evidentiranju nepremičnin določa, da mora biti pred evidentiranjem delitve parcele urejen tisti del meje, ki se dotika nove meje, nastale z delitvijo. Postopka evidentiranja urejene meje in parcelacije lahko izvedete skupaj, na podlagi enotnega elaborata.

Za postopek najmanj 400 evrov

In koliko boste za parcelacijo odšteli? Po podatkih portala Primerjam.si se cene parcelacije začnejo pri 400 evrih, odvisne pa so od številnih dejavnikov. Ti so v ceniku geodetskih storitev, ki ga vsako leto pripravi Inženirska zbornica Slovenije (IZS), ovrednoteni s točkami – vsaka trenutno znaša 0,8 evra (vrednost točke se spremeni, ko se cene življenjskih potrebščin spremenijo za več kot 5 odstotkov). Po tem ceniku se ravna večina geodetov v Sloveniji.

Cenik IZS za leto 2021 | Avtor: Inženirska zbornica Slovenije/prtscr Inženirska zbornica Slovenije/prtscr

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Monica_Coleman 15:00 09.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦