Pod streho > Nepremičnine
13898 ogledov

Obeta se strožji nadzor nad nepremičninskimi posredniki

podpis podpisovanje pogodba dokumenti
Ministrstvo za solidarno prihodnost napoveduje odpravljanje vrzeli v zakonodaji, ki omogočajo nepoštenim nepremičninskim posrednikom, da se izognejo odgovornosti.

„Ministrstvo za solidarno prihodnost bo razmislilo o možnosti posodobitve zakonodaje na področju nepremičninskega posredovanja v smeri zagotovitve večje odgovornosti in transparentnosti pri delovanju nepremičninskih posrednikov,“ odgovarjajo na ministrstvu državljanu, ki je na portalu predlagam vladi dal pobudo za ostrejši nadzor nad nepremičninskimi posredniki. 

Zavajanje in neupravičeno nagovarjanje k dajanju ponudb

Težave, ki naj bi se pojavljale pri posredovanju pri nepremičninskih poslih, so predvsem zavajanje o višini obratovalnih stroškov, dolgovih trenutnih lastnikov, ko gre za plačevanje teh stroškov, o možnostih parkiranja in o predkupnih pravicah, hkrati naj bi nekateri nepremičninski posredniki potencialne kupce spodbujali k dajanju ponudb, rekoč, da bo cena le še višja in da je povpraševanja veliko zgolj z namenom sklenitve posla in pridobitve provizije za svoje delo, opozarja državljan. 

Predlog o začasnem odvzemu licence

Navaja tudi, da se nepremičnine oglašujejo brez obvezne energetske izkaznice in z neurejenim zemljiškoknjižnim stanjem, zato ministrstvu za solidarno prihodnost predlaga pripravo predpisov, ki bodo omogočali učinkovitejše sankcioniranje praks nepoštenih nepremičninskih agentov. „Na primer možnost začasnega odvzema licence za opravljanje poslov posredovanja, če po enkratnem pisnem opominu pristojnega ministrstva še vedno daje nezakonite, nepopolne, napačne, zavajajoče ali lažne podatke o nepremičnini.“ 

Pobuda je razumna

Kot pravijo na ministrstvu, je predlog za spremembo predpisov glede sankcioniranja nepoštenih praks nepremičninskih posrednikov z izvajanjem učinkovitejših sankcij, kot je na primer začasni odvzem licence po enkratnem pisnem opominu, razumna pobuda za izboljšanje regulacije na tem področju.

Na ministrstvu se tako strinjajo, da možnost začasnega odvzema licence po enkratnem opominu lahko poveča odzivnost nepremičninskih posrednikov in zmanjšala možnosti zlorab.

Za zdaj kazni in trajni odvzem 

Zakon o nepremičninskem posredovanju določa, da nepremičninska družba oziroma nepremičninski posrednik ne smeta spodbujati ali priporočati sklenitve določene pogodbe zgolj z namenom pridobitve plačila za posredovanje, pri čemer ima tržna inšpekcija možnost, da takšno kršitev nepremičninskega posrednika sankcionira z globo od 650 do 5000 evrov.

Po zdaj veljavni zakonodaji namreč velja, da se nepremičninskemu posredniku licenca, potem ko je že dobil dva opomina, lahko trajno odvzame. Vendar se to v praksi praktično ne zgodi. 

Pristojno ministrstvo pa lahko trajno odvzame licenco za opravljanje poslov posredovanja, če nepremičninski posrednik po dvakratnem pisnem opominu pristojnega ministrstva še vedno daje nezakonite, nepopolne, napačne, zavajajoče ali lažne podatke o nepremičnini, za katero posreduje, daje o sebi ali nepremičninski družbi, za katero opravlja posle posredovanja, lažne ali nepopolne podatke, krši pravila varnega in skrbnega posredovanja v prometu z nepremičninami. 

Za kršitev se šteje, če nepremičninski posrednik naročnika ne opozori na pravne in stvarne napake nepremičnine, za katere je vedel oziroma bi moral vedeti, če bi skrbno preverjal stanje nepremičnine, če naročnika ne seznani s tržnimi razmerami, ki so pomembne in bi bistveno vplivale na določitev cene v pogodbi, in če protipravno zadržuje original listine naročnika oziroma tretje osebe.

Strožja zakonodaja in nadzor

„V prihodnje bomo okrepili nadzor nad izvajanjem zakonodaje ter zagotovili, da se sankcije učinkovito uporabljajo v primerih kršitev. To obenem vključuje tudi odpravljanje morebitnih vrzeli v zakonodaji, ki omogočajo nepoštenim nepremičninskim posrednikom, da se izognejo odgovornosti,“ še pravijo na ministrstvu. 


 

Komentarjev 4
  • sandi76 19:11 17.december 2023.

    Najprej naj uzakonijo bistvo: tisti, ki najame nepremičninarja, naj ga tudi plačuje. Ne pa tako kot sedaj , ko se provizija nepremičninarjev zavija v meglo "prodajalec hoče, da polovico stroškov prodaje krije kupec" kar je nezakonito. Provizija je strošek tistega ...prikaži večga , ki najema nepremičninarja !! Če ga rabi, naj ga najame in plača ! Podoben absurd, kot če bi odvetnik na sodišču zahteval od tožene in tožeče stranke, naj vsaka poravna polovico njegovih stroškov !!

  • Ender3 14:04 17.december 2023.

    Ko bom bil velik bom pos-rednik..Saj ne rabiš imeti izobrazbo in poklic..

  • Kmodri 13:55 17.december 2023.

    To je natigunski poklic in so kravji mešetarji!