Pod streho > Nepremičnine
28723 ogledov

Obrestne mere spet gor, krediti dražji za 25 odstotkov

Kreditna pogodba Anže Petkovšek
Dvigovanju obrestnih mer za stanovanjske kredite ni videti konca. Včeraj je Evropska centralna banka ponovno za 25 bazičnih točk zvišala vse tri ključne obrestne mere. Preverili smo, kolikšne so trenutne obrestne mere in kje so najnižje.

Dvig ključnih obrestnih mer pomeni, da bo medbančna referenčna obrestna mera euribor še rasla, v naslednjem mesecu ali dveh pa lahko pričakujemo ponoven dvig obrestnih mer za stanovanjske in potrošniške kredite. Ti so se v zadnjem letu izjemno podražili zaradi rasti vrednosti euribor, temu pa v bankah sledijo tudi z nenehnimi dvigi fiksnih obrestnih mer. 

Euribor zrasel za štiri odstotne točke

Lani maja je bila vrednost šestmesečnega euribor -0,204, trimesečnega pa -0,416 odstotka, zdaj je prvi že presegel 3,6 odstotka, drugi pa se približuje 3,3 odstotka. Rast je konstantna že več kot eno leto, občutno pa se je vrednost šestmesečnega euribor povišala prav aprila letos. Zgolj v tem mesecu je zrasel za 0,336 odstotne točke.

Rast obrestnih mer se že kaže na kreditnih poslih. Po zadnjih podatkih Banke Slovenije, ki so za februar, se je masa stanovanjskih posojil skrčila že drugi mesec zapored. Januarja letos za skoraj šest milijonov evrov, februarja pa za dobra dva milijona evrov.

Kreditov manj, obresti višje kot v EU

V februarskem poročilu Banke Slovenije pa lahko preberemo tudi, koliko so povprečne obrestne mere za stanovanjske kredite v Sloveniji višje od tistih v evropski monetarni uniji (EMU). Povprečna spremenljiva obrestna mera je bila v EMU februarja 3,7, pri nas 4,6 odstotka, fiksna pa 3,1 in pri nas 4,0 odstotke. Opaziti je tudi, da pri nas obrestne mere rastejo nekoliko hitreje kot v EMU. 

Preverili smo, kakšne so obrestne mere za stanovanjske kredite v tem trenutku in jih primerjali z obrestnimi merami maja lani.

Fiksne obrestne mere za 20-letne kreditne pogodbe so bile lani maja od 2,10 do 2,5 odstotka, letos pa so v povprečju za dve odstotni točki višje. Kupci nepremičnin, ki zdaj najemajo stanovanjske kredite, bodo te plačali približno 25.000 evrov več kot tisti, ki so jih najeli lani maja. To velja za 100.000 evrov kredita z odplačilno dobo 20 let. 

Krediti na 30 let le v treh bankah

Še višje so fiksne obrestne mere na 30-letne kreditne pogodbe, ki jih trenutno ponujajo le v treh bankah. Najbolj ugodno fiksno obrestno mero oglašujejo v Unicredit Bank, kjer je ta 4,1 odstotka, v Intesa Sanpaolo Bank je 4,8 odstotka, v NLB pa je že presegla pet odstotkov, oglašujejo jo po 5,25 odstotka. V SKB ponujajo kredit s fiksno obrestno mero pet odstotkov in odplačilno dobo 25 let. 

Fiksni pribitki podobni lanskim

Če ne gre drugače in je edina sprejemljiva doba odplačevanja kredita 30 let, se morajo kreditojemalci pri večini bank odločiti za v tem trenutku precej tvegano sprejemljivo obrestno mero, vezano na tri- ali šestmesečni euribor. Del te obrestne mere je tudi fiksni pribitek, ki pa so ga v nekaterih bankah v primerjavi z majem lani povišali, v drugih znižali, v nekaterih pa je ostal enak. Fiksne pribitke so zvišali v SKB in Novi KBM, vendar so ob tem prešli iz šest- na trimesečni euribor. Znižali so jih v Gorenjski banki, Delavski hranilnici, Unicredit Bank in Sparkasse, enaki pa so ostali v Intesa Sanpaolo Bank, NLB in DBS.

Trenutno najbolj ugoden kredit s spremenljivo obrestno mero ponujajo v Unicredit Bank, kjer je za vezana na trimesečni euribor, fiksni pribitek na 20-letne pogodbe je 1,2, na 30-letne pa 1,4 odstotne točke. 

Sicer pa so fiksni pribitki za 20-letne kreditne pogodbe od 1,2 do 1,6 odstotne točke, za 30-letne pa od 1,4 do 1,8 odstotne točke. Zaradi visokih vrednosti euribor so spremenljive obrestne mere že precej presegle fiksne. 


 

Komentarjev 15
  • jakec42 19:19 05.maj 2023.

    Kdaj bodo pokvarjene banke začele obrestovat denar v bankah.-banda pokvarjena samo na svoje dobičke gledajo!!

  • Naklonsky 16:26 05.maj 2023.

    Važno, da plešete! Davki gor, plače gor, inflacija gor…. poraba države gor… Kaj vam ni jasno? Uživajte! Še boste plačevali, še, še!

  • SlavkoKrizman 13:23 05.maj 2023.

    Vse višje obrestne mere, vedno manj bodo ljudje jemali kredite, vedno manj bodo ljudje imeli...pa še srečni bodo...zveni znano?