Pod streho > Nepremičnine
16340 ogledov

Oddajate nepremičnino? Tako lahko znižate davke

rolica denarja denar Shutterstock
Višino davkov, ki jih je treba plačati od oddajanja nepremičnine v dolgoročni najem, lahko znižate, če imate letnih prihodkov od najemnin več kot 4800 evrov.

Prazno stanovanje ali hišo lahko v dolgoročni najem oddajate kot fizična oseba, lahko pa se odločite za registracijo popoldanskega s.p., seveda, če imate redno zaposlitev. 

Obdavčitve najemnin se razlikujejo glede na  odstotkov oddajamo ko fizična oseba ali kot popoldanski s,p. V prvem primeru je osnova za obdavčitev 85 odstotkov letnih prihodkov od najemnine, ki je obdavčena z 27,5 odstotka. 

Nepremičnine Davki Pod streho Novi predlog: nižji davki pri prodaji in oddajanju nepremičnin

V primeru popoldanskega s.p., ki je normiranec, pa je obdavčitev sledeča. Od ustvarjenih prihodkov, torej najemnine, se kot osnova za obdavčitev upošteva 20 odstotkov, ti pa so obdavčeni z 20 odstotki. Od prihodkov, najemnine, se plača le štiri odstotke davka. Pogoj za takšno obdavčitev je, da popoldanski s.p ne preseže 50.000 evrov letnih prihodkov. 
 
K davku je treba prišteti še socialne prispevke za popoldanski s.p., ki so za vse enaki in so januarja letos znašali 75,17 evra, na leto torej 902 evra. 

Na podlagi tega lahko izračunamo, davke in prispevke v obeh primerih glede na letne prihodke iz najemnin. Predpostavimo, da mesečna najemnina za stanovanje znaša 500 evrov, torej na leto 6000 evrov. 

Oddaja stanovanja Oddaja stanovanja Pod streho Oddajati turistom ali študentom, kaj se bolj splača?

Če oddajamo kot fizična oseba, bo osnova za obdavčite 5100 evrov, od tega pa bomo plačali 1403 evre davka. Če oddajamo kot popoldanski s.p., normiranec, bo osnova za obdavčitev 1200 evrov, od tega pa bomo plačali 240 evrov davka. Prištejmo še 902 evra za prispevke za socialno varnost, skupaj torej 1142 evrov. Razlika v dajatvah je 261 evrov, torej se nam splača odpreti popoldanski s.p..

Izračunali smo tudi mejo, ko se dajatve v obeh primerih izenačijo in jih zaokrožili nekoliko navzgor, saj se prispevki za socialno varnost normiranca vse čas po malem dvigujejo. Mesečna najemnina mora biti približno 400 evrov ali 4800 evrov na leto, da se še splača odpreti popoldanski s.p, če je letni znese nižji se nepremičnino bolj splača oddajati kot fizična oseba. 

denar in nepremičnine Davki Pod streho Država bo lastnikom nepremičnin vzela več

Več o nepremičninah najdete tukaj.
 

Komentarjev 2
  • badadubada 23:59 22.februar 2021.

    Če oddajaš preko s.p-ja moraš nepremičnino prenesti na s.p. in je težava ko boš enkrat zapiral s.p. (davek boš moral plačati če boš hotel nepremičnino vrniti nazaj na fizično osebo). Ali se je možno temu izogniti? Eni trdijo da prenos ...prikaži več ni potreben ampak glede na pojasnila deluje da je to nujnost.

  • Albatroz 10:31 22.februar 2021.

    Lahko pa preprosto razdeliš najemno pogodbo v več sklopov kjer se posebaj obračuna najemnina stanovanja najemnina parkirnega prostora najemnina opreme v stanovanju in še polno drugih variant obstaja.