Pod streho > Nepremičnine
30662 ogledov

Po novem bodo pri cenitvah nepremičnin upoštevali tudi to

cenitev nepremičnine Profimedia - fotografija je simbolična
Do zdaj energijski razred stavbe iz energetske izkaznice in raba energije pri cenitvah nista imeli pomembne vloge. Bo po novem drugače?

Za vsako stanovanjsko posojilo, ki je zavarovano z zastavo nepremičnine, je pred odobritvijo treba pridobiti tudi uradno cenitev nepremičnine. Cenitev stanovanjskih nepremičnin največkrat temelji na tržnem modelu oziroma primerjavi že sklenjenih poslov primerljivih nepremičnin na določenem območju. Pri cenitvi pa cenilci upoštevajo tudi tiste lastnosti, ki se pri posameznemu tipu nepremičnine ter na geografsko omejenem območju izkažejo, da imajo statistično značilen vpliv. 

Energijski razred ni imel vpliva

Med temi so najpomembnejše lokacija, stanovanja ali hiše, leto izgradnje objekta, fizične lastnosti, površina stanovanja in etaža, v kateri je stanovanje. Upošteval naj bi se tudi energijski razred, v katerega je razvrščena ocenjevana nepremičnina, če je bila zanjo izdelana energetska izkaznica. Vendar pa, kot je pred časom za Žurnal24 povedal eden od sodnih cenilcev, v preteklosti energijski razred pri vrednosti cenitve ni imel pomembne vloge. Na podlagi analize trga so namreč ugotovili, da ta parameter ni statistično značilen, kar pomeni, da ne vpliva na ceno nepremičnine.  

tipska hiša Cenitve in krediti Pod streho „Nestrpno sem pričakovala cenitev in doživela hladen tuš“

Podatki o primarni energiji in CO2

Glede na nov obrazec za pripravo povzetka o oceni vrednosti nepremičnine za zavarovano posojanje, ki sta ga nedavno objavila Združenje bank Slovenije in Slovenski inštitut za revizijo pa se energijski učinkovitosti daje nov pomen. „Nov obrazec je pripravljen na podlagi novih regulatornih zahtev o zbiranju in analiziranju podatkov, ki se nanašajo na energetsko učinkovitost stavb ter na ogroženost nepremičnin zaradi vpliva podnebnih in okoljskih dejavnikov,“ so sporočili iz združenja. 

Poleg podatka o tem, v kateri energetski razred (od A do G) se stavba uvršča, ki je razviden iz energetske izkaznice, nov obrazec vključuje tudi podatke o izmerjeni emisiji ogljikovega dioksida in potrebni primarni energiji stavbe. Če ocenjevana stavba nima energetske izkaznice, bo cenile v poročilo lahko vpisal podatek o načinu ogrevanja in toplotni izoliranosti stavbe. 

Ker so stavbe velike porabnice energije, je pričakovati, da bo njihova energijska vrednost vplivala tudi na njihovo ceno oziroma ocenjeno vrednost. Energijsko varčna stavba z nizkimi stroški za energijo je zagotovo vredna več, kot energijsko potratna stavba. Kupca pa načelom vedno zanima, kolikšni so stroški za energijo v nepremičnini, ki jo kupuje oziroma, kolikšen bo vložek v povečanje energijske učinkovitosti. 

Tudi ocena poplavne ogroženosti

Z vidika ocene podnebnih in okoljskih vplivov na nepremičnino pa bo po novem upoštevan tudi  dejavnik poplavne ogroženosti, ki se oceni na podlagi pretežne poplavne ogroženosti parcel iz vladnega vira Atlas voda.

Ker je obrazec namenjen le povzetku cenitvenega poročila, na združenju poudarjajo, da ta v nobenem primeru ne nadomešča priprave poročila o oceni vrednosti, ki mora biti izdelano v skladu z mednarodnimi standardi ocenjevanja vrednosti, ampak predstavlja povzetek bistvenih ugotovitev iz poročila in skupaj z njim tvori nedeljivo celoto. 
 

Komentarjev 3
  • Anjatavcar 21:31 08.februar 2022.

    Jaz sem energetsko izkaznico naročila pri g. Aleš Kelhar. Izdelal mi jo je hitro in po zelo ugodni ceni. Priporočam. www.energetskeizkaznice.si

  • Avatar Sarsviolla
    Sarsviolla 22:46 05.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • sandi76 10:47 05.december 2021.

    Energijska izkaznica je nateg, ki ga je sprožila Evropa. Koristi samo tistim, ki te izkaznice izdelujejo, nikoli pa kakšnemu kupcu. Kupec kupuje nepremičnino glede na ceno in kvaliteto in sama izkaznica nikdar ne vpliva na odločitev o nakupu.