Pod streho > Nepremičnine
33932 ogledov

Po poplavah razočaranje, jeza zaradi zavarovalnic

poplave Komenda Saša Despot
Vrstijo se številni zapisi razočaranih prizadetih v poplavah, ki naletijo na gluha ušesa pri zavarovalnicah. Obenem zavarovalnice sporočajo: škodo lahko prijavite tudi po izvedeni obnovi.

Na družbenih omrežjih že krožijo številni zapisi razočaranih prizadetih v poplavah, ki skušajo uveljavljati škodo pri zavarovalnicah. Tako je ena od uporabnic na Facebooku izlila dušo z javno objavo. "Smo eni izmed mnogih, ki smo iz kampa v petek hiteli domov, ker smo imeli poplavljen dom. Grozno je bilo in še ni konec ... Še pospravljamo in se borimo. Danes pa je čas, ko sem klicala zavarovalnico, kjer imamo hišo zavarovano za zelo visok znesek. Tam so mi povedali, da moramo vse fotografirati in delati podroben seznam stvari. No, to ni problem, to smo naredili," je začela v zapisu. "Povedali pa so nam tudi, da moramo stvari hraniti do obiska cenilca, da so to danes izvedeli od nadrejenih. Bravo. Mi pa smo vse dva dni metali v kontejnerje, za katere smo morali itak sami poskrbeti. Zelo sem jezna, žalostna, prizadeta za tak način. Kako boš to hranil, ko se boriš z vodo, muljem, svinjarijo. Po vodi je plavalo vse živo, tudi prižgane sveče s pokopališča, zdravila, očala itd. Kako naj bi to hranili, kdaj bo prišel cenilec na tako količino prizadetih?" se je še spraševala. In sodeč po zapisu, ki ga svojim strankam te dni pošiljajo zavarovalnice, je, v kolikor želite dobiti povrnjen čim večji znesek škode, za vas res bolje, da ta nasvet upoštevate. Predvsem pri tistih predmetih, ki imajo višjo vrednost. "Če je mogoče, naj zavarovanci poškodovane predmete (s)hranijo do prihoda cenilca. Reševanje škodnih zahtevkov bo namreč hitrejše, če bodo stranke zagotovile potrebna dokazila, da lahko zavarovalnica določi temelj za izplačilo in naredi obračun višine zavarovalnine," so za nas pojasnili v zavarovalnici Triglav. "Zavarovanci lahko uničeno pohištvo in opremo odpeljejo na deponije, vendar jo naj pred odvozom fotografirajo in naredijo popis uničene opreme ter zaloge. Predlagamo pa, da zaradi lažje ocene in dokazovanja vrednosti do izplačila odškodnine hranijo predmete večje vrednosti," so za nas sporočili iz zavarovalnice Sava.

"Pomembno je, da pred sanacijo fotografirate posledice škode (fotografijo celotnega objekta in posameznih poškodovanih delov ter fotografijo vozila) in poškodovane dele zaščitite pred nadaljnjim poškodovanjem. Poškodovane stvari ohranite do konca obravnave primera oz. do drugačnih navodil zavarovalnice," pa so pri Generaliju zapisali v ponedeljkovem dopisu strankam. V omenjeni zavarovalnici so v dopisu še dodali, da se s prijavo škode ne mudi, saj jo bodo sprejemali še v naslednjih tednih. So pa ob tem zato izdali konkretna navodila, kako pravilno ravnati pred pričetkom sanacije.

Priporočamo vam, da na svoji zavarovalni polici ali pri vašem zastopniku pred prijavo škode preverite kritja na vaši zavarovalni polici, da boste seznanjeni, kakšno kritje vam nudi zavarovanje.

Vsekakor pa je pred kakršnim koli začetkom sanacije pametno, da se pri svoji zavarovalnici, pri kateri imate nepremičnino zavarovano, pozanimate o pravilnem postopku prijave škode, sicer lahko ostanete praznih rok. "Enostavnejše sanacije na objektih se lahko zavarovanec loti sam, saj ob manjših škodah, npr. poškodbi nekaj strešnikov, ogled cenilca na lokaciji ni nujno potreben. Na podlagi dokumentacije cenilec presodi, če je potreben ogled na lokaciji, ali bo zadostoval ogled na daljavo preko video klica oziroma bo škoda izplačana na osnovi posredovanih fotografij. Škodo lahko prijavite tudi po izvedeni obnovi," so med drugim zapisali pri Generaliju. 

Dodali so, da boste "ob prijavi škode zaradi poplav pospešili postopek ocene škode, če boste priložili seznam uničenih ali poškodovanih stvari (če je mogoče, skupaj z njihovimi nabavnimi cenami)".

"Pomembno je, da pred sanacijo fotografirate posledice škode (fotografijo celotnega objekta in posameznih poškodovanih delov ter fotografijo vozila) in poškodovane dele zaščitite pred nadaljnjim poškodovanjem. Poškodovane stvari ohranite do konca obravnave primera oz. do drugačnih navodil zavarovalnice," so še zapisali pri Generaliju.

Zavarovalnica Sava: ko se voda umakne, fotografirajte prvotno stanje po poplavah

S podobnimi nasveti so se na svoje stranke obrnili tudi pri Zavarovalnici Sava, kjer so pravilno postopanje strnili v nekaj alinej (celoten dokument najdete tukaj):

- Ko se voda v celoti umakne, fotografirajte prvotno stanje po poplavah.

- Poškodovane stvari iznesite na varno in primerno mesto, poškodbe fotografirajte ter sproti vodite evidenco. 

- Pričnite s čiščenjem in zračenjem prostorov.

- Prijave škod naredite po končanem neurju (v kolikor neurje traja dlje, obstaja možnost nastanka dodatnih poškodb, ki ne bodo zabeležene).

Prijave škode naj se prioritetno izvedejo preko spleta, k prijavi pa naj se priložijo fotografije. V samem opisu nastale škode podajte izmere poškodovanih prostorov (talnih oblog, sten, vrat …). Pri poškodovanju opreme priložite spisek le-te vključno z okvirnimi podatki o vrednosti opreme. 

- Poškodovano opremo po možnosti (v kolikor vam to dopušča prostor in ni nevarno za zdravje) hranite do izplačila odškodnine.

- Zaradi pričakovanega velike števila prijav škode bodo natančno izpolnjene elektronske prijave z vsemi prilogami bistveno pohitrile sam postopek likvidacije.

Triglav: ne hitite

"Za prijavo škode sicer velja tridnevni rok po njenem nastanku, vendar ne hitite. Počakajte, da se razmere umirijo, saj bomo upoštevali tudi kasnejše prijave," so v obvestilu na svoji spletni strani zapisali pri Triglavu (celoten dopis najdete tukaj). Strnjeno so tu povzeta v nekaj alinejah: 

- S sanacijo škode pričnite čim prej in jo ustrezno dokumentirajte. Fotografirajte tudi med deli. Med potekom del shranite:
vsa dokazila o vrsti in obsegu škode ter poškodovane predmete in vso relevantno dokumentacijo (računi ipd.);
- na e-naslov skode.premozenje@triglav.si nam posredujte obvestila, vprašanja, dokazila, fotografije in drugo dokumentacijo. Zraven napišite tudi številko svojega škodnega zahtevka, ki ste ga prejeli po prijavi škode;
- obvestite nas, če menite, da je škoda višja od 5.000 EUR;
- pišite nam, če kljub tem navodilom ne veste, kako postopati v svojem primeru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar Uroš Fric
    uros8 16:11 08.avgust 2023.

    Kot so že napisali nekateri pred mano. Zavarovalničarji so navadni nateguni, polni sladkih besed in obljub, ko ti prinesejo zavarovalno polico v podpis. Ko pa želiš uveljavljati škodo, pa spoznaš, koliko so vredni. Važno, da je njim po vaši zaslugi ...prikaži več dobro v življenju. Meni je pred leti nekdo naredil totalko na avtu, računal sem na nekaj tisoč evrov odškodnine, dobil pa nekaj manj kot tristo.

  • francek 16:07 08.avgust 2023.

    Zavarovalnice bodo naredile vse, samo, da jim ne bo potrebno izplačati.

  • munja 15:13 08.avgust 2023.

    Kako bo človek poslikal stvari, če mu jih je odnesla voda???? Kretenizem, da večjega ni.