Pod streho > Nepremičnine
15864 ogledov

Prodajalec se ne odjavi iz stanovanja, tako lahko ukrepa kupec

hišna številka Profimedias
Kaj lahko naredi kupec, če prodajalec ne odjavi stalnega prebivališča v prodanem stanovanju?

Kupil je rabljeno stanovanje, postopek prodaje, predaja, vpis v lastninske pravice v zemljiško knjigo, vse je potekalo brez zapletov. Potem pa je po več kot enem mesecu kupec ugotovil, da prodajalec ni odjavil stalnega prebivališča, lahko beremo na enem od forumov.  

V stanovanju ima tako prijavljenega „slepega stanovalca“, ki ga seveda ne želi imeti. Kako lahko ukrepa, smo preverili na ministrstvu za notranje zadeve, ki je med drugim pristojno tudi za zakon o prijavi stalnega prebivališča. 

Spremembo je treba prijaviti v osmih dneh

Zakon o prijavi prebivališča določa, da mora posameznik stalno prebivališče v Sloveniji prijaviti v osmih dneh od naselitve, pravijo na ministrstvu. „Odjava prebivališča pa se izvede kot posledica prijave na drugem naslovu, sicer bi lahko prihajalo do situacij, ko bi se nekdo samo odjavil in novega naslova ne bi prijavil, ker bi mu bilo to v interesu, da se na primer izogne vročanju sodnih pisanj, izvršbam,“ še dodajajo. 

Prijava in odjava stalnega prebivališča gresta torej z roko v roki. Potemtakem bi moral prodajalec, ki se je po predaji stanovanja novemu lastniku zagotovo naselil nekje drugje, v osmih dneh prijaviti na novem naslovu, sočasno pa bi na upravni enoti uredili tudi odjavo s prejšnjega naslova. 

Obvestilo upravni enoti

Kupec, novi lastnik stanovanja, prejšnjega lastnika ne more odjaviti sam, lahko pa pristojno upravno enoto obvesti, da stalno ne biva na naslovu, saj je stanovanje predal in se izselil. V tem primeru, tako določa zakon, mora upravna enota posameznika obvestiti o obveznosti prijave.  

„Če upravna enota dvomi, da posameznik stalno prebiva na naslovu, kjer je prijavil stalno prebivališče, ali je obveščena, da posameznik ni izpolnil prijavne obveznosti, posameznika obvesti o obveznosti prijave in ga opozori na posledice, če prijavne obveznosti ne izpolni,“ določa zakon. 

Uvedba uradnega postopka

Upravna enota po uradni dolžnosti uvede postopek ugotavljanja stalnega prebivališča, če posameznik v osmih dneh po prejemu obvestila ne izpolni prijavne obveznosti, ali če dvomi, da posameznik kljub njegovi izjavi na naslovu prijavljenega stalnega prebivališča stalno prebiva, še dodajajo na ministrstvu. 

Postopek upravna enota uvede tudi, če ga predlaga občina, na naslovu katere ima posameznik prijavljeno stalno prebivališče, ali občina, na območju katere posameznik prebiva. 

Ugotvitev stalnega prebivališča

Postopek odjave upravna enota izpelje v postopku ugotavljanja prebivališča. Na podlagi dokončne odločbe, izdane v ugotovitvenem postopku, lahko namreč upravna enota posamezniku prijavi prebivališče na naslov, kjer dejansko prebiva in mu odjavi stalno prebivališče. Če se je odselil v tujino, v register stalnega prebivalstva vpiše stalni naslov v tujini, ali odloči, da posamezniku v registru stalnega prebivalstva preneha prijava stalnega oziroma začasnega prebivališča, če ne more ugotoviti, kje posameznik stalno oziroma začasno prebiva, še pojasnjujejo na ministrstvu.  

V vseh postopkih, ki se vodijo na podlagi določb zakona po uradni dolžnosti, je upravna enota dolžna ugotoviti dejansko stanje in v ta namen ugotoviti vsa dejstva, ki so pomembna za zakonito in pravilno odločbo. 

„Dejstva, na podlagi katerih se izda odločba, se ugotovijo z dokazi, kot dokaz pa se uporabi vse, kar je primerno za ugotavljanje stanja zadeve in kar ustreza posameznemu primeru, zlasti pa listine, priče, izjave strank, ogledi,“ pravijo na ministrstvu.

Hitrost vodenja oziroma zaključka postopka je odvisna od okoliščin konkretnega primera. Na primer od tega, ali je treba zaslišati več prič, ker so njihove izjave nasprotujoče, ali je treba opraviti ogled nepremičnine, ali je treba zbirati informacije s pomočjo policije in tudi od odzivnosti stranke postopka, prič, vročanja dokumentov (fikcija vročitve po 15 dneh ali takojšni prevzem uradnih pošiljk) in podobno. 

Novost za lastnike in solastnike

Na ministrstvu za notranje zadeve dodajajo še, od lani lahko lastnik oziroma solastnik nepremičnine katerikoli upravni enoti sporoči, da ne soglaša z novo prijavo stalnega prebivališča posameznika ali več posameznikov na naslovu nepremičnine, katere lastnik oziroma solastnik je. Upravna enota bo v register stalnega prebivalstva pod opombo evidentirala opozorilo, ki bo uradni osebi razvidno ob morebitni novi prijavi stalnega prebivališča posameznika na naslovu nepremičnine. Opozorilo je za uradno osebo indic, da je lahko stalna prijava lažna, zato se v posebnem postopku po uradni dolžnosti preverja njena resničnost. Lastnik oziroma solastnik lahko opozorilo kadarkoli prekliče, če soglaša s stalno prijavo prebivališča na naslov nepremičnine. 


 

Komentarjev 4
  • Avatar Suli
    Suli 13:31 14.januar 2024.

    Če je prejšnji lastnik zaposlen ga ni težko izslediti v primeru, da je brezposelni pa se mu ukine vse socialne pravice se bo hitro javil sam. Moramo vedeti, da ima nov lastnik zaradi njega tudi stroške, ker se določene položnice ...prikaži več obračunava na število prijavljenih na naslovu.🤔

  • Idioti 11:07 14.januar 2024.

    Kako takšnega obvestijo o začetku postopka proti njemu , tega pa ne povedo ! Kako ga pokličejo na UE , če ne vedo kje stanuje !!!!!!!!

  • pravičnik77 09:55 14.januar 2024.

    hipoteko lahko da samo lastnik nepremičnine po zemljiški knjigi in ne samo na podlagi stalnega prebivališča. po tem takem bi lahko najemnik, ki ima stalni prebivališče v najetem stanovanju, da hipoteko na stanovanje. no go