Pod streho > Nepremičnine
10069 ogledov

"Rada bi znižala omejitev hitrosti ob hiši. Kaj lahko storim?"

Merilnik hitrosti radar
1/3
Bralec
Ob hiši naše bralke je omejitev 90 km/h, avtomobili pa gredo še hitreje.

Na nas se je obrnila bralka, ki živi v hiši tik ob cesti, kjer hitrost ni omejena. Avtomobili lahko vozijo 90 kilometrov na uro, zaradi dolge ravnine pa to hitrost po njenih besedah še presežejo. "Mnogi prav tu prehitevajo, da ne govorim o motorjih, ki jih zaradi hitrosti skoraj ne vidiš!" pojasnjuje.

Ob cesti so tudi druge hiše, cesta pa nima ne prehoda za pešce ne pločnika, kjer bi se lahko stanovalci varno gibali. Kljub temu morajo nositi smeti čez cesto, kar je zaradi hitrih avtov zelo nevarno: "Gre za navadno poseljeno območje, zato ne vem, zakaj tu ni omejitve. Kaj lahko storim, da bi znižali omejitev hitrosti?"

Kaj lahko naredimo?

Na ministrstvu za infrastrukturo so nam pojasnili, da se v tovrstnih primerih prebivalci neposredno ali preko lokalnih skupnosti obrnejo na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) in predlagajo vzpostavitev dodatnih omejitev hitrosti prometa: "Pobude se na podlagi zakonodaje, inženirske presoje in terenskega ogleda preverijo in v primeru utemeljenosti tudi izvedejo. Običajno omejitvam sledijo še ostali ukrepi, saj omejevanje hitrosti zgolj s prometno signalizacijo dokazano ne učinkuje."

Cona 30, Koprska ulica | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Pobud na temo omejitev hitrosti je po njihovih navedbah veliko. Nekaj se jih nanaša na spremembe omejitev hitrosti oziroma spremembo prometne signalizacije, ostale pa na ureditve cestnih odsekov v območjih poselitev, kjer se opozarja predvsem na varnost pešcev in kolesarjev ter na ukrepe z namestitvijo preventivnih tabel oziroma prikazovalnikov hitrosti ali z nadzorom hitrosti, kjer se izvajajo meritve s pomočjo radarske detekcije.

Dovoljene hitrosti v naselju

Splošne omejitve hitrosti so opredeljene v zakonu o pravilih cestnega prometa (46. člen). Zakon pravi, da je najvišja dovoljena hitrost vozila na cestah v naselju 50 km/h, v območju omejene hitrosti 30 km/h, v območju umirjenega prometa in v območju za pešce pa 10 km/h. Na posameznih cestah v naselju ali njihovih delih, je največja dovoljena hitrost za vozila lahko največ 70 km/h, če varnost prometa in predpisani prometnotehničnimi elementi to omogočajo in če je to določeno s predpisanim prometnim znakom.

Območje omejene hitrosti je s predpisano prometno signalizacijo označen del naselja, v katerem je zaradi gostote poselitve ali drugih urbanih značilnosti, varnosti prometa pešcev ali kolesarjev hitrost omejena na manj kot 50 km/h. Območje umirjenega prometa pa je del ceste, cesta v naselju ali del naselja, ki je namenjen predvsem pešcem in je kot tako označeno s predpisano prometno signalizacijo.

Streliška, cona 30 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Kaj pa ostali udeleženci v prometu?

V takih primerih se vsaka lokacija preveri tudi z vidika ostalih udeležencev v prometu, torej pešcev in kolesarjev. Na primeru šolskih poti so nam na DRSI povedali, da uporablja okrožno zakonodajo in državne smernice za razvoj šolskih poti. Pristop je celosten, vsekakor pa ima vsaka obravnavana lokacija svoje značilnosti. Na osnovi pridobljenih podatkov s strani lokalnih okolij in pristojnih deležnikov ter načrta šolskih poti se presoja dodatne ukrepe na šolskih poteh z izboljšavo obstoječe infrastrukture ali z ureditvijo varnejših površin za šolske poti.

VW Golf Variant Znani rezultati Avto Kateri so najbolj in najmanj zanesljivi avtomobili? Porsche Inter Avto PROMO Uporabno Rabljena vozila do deset tisoč evrov – ta trenutek najboljša izbira v Sloveniji avant2go Avto Vse več Slovencev že danes najema avtomobil za uro, dan, teden … Rabljeni avti prodaja nakup rabljenega PROMO Uporabno Odlična novica za kupce rabljenih vozil!
Komentarjev 18
  • janez08 17:34 28.december 2022.

    Ležeči policaj si dajte napraviti.Če pa to ne pomaga,pa si dajte naglušnike na uho.So pri nas v Dokležovje tak napravili.samo pa rabite od sosedov soglasje.

  • villa 11:46 28.december 2022.

    Ja, na papirju je tu lepo napisano, ko pa pises, se nic ne zgodi.

  • Toma 11:50 27.december 2022.

    Je dal sosed povoženega policajapred hišo… Ker le ta zniža hitrost na nenormalnih 15 km/h ,sem se mu vedno oddolžil z max gasom pri pospeševanju. Ni dolgo vdržal