Pod streho > Nepremičnine
2083 ogledov

Recept, da vam nikoli več ne bo treba sesati stanovanja

roboti arhiv irobot
Tehnologija delovanja in upravljanja hišnih pomočnikov, različnih gospodinjskih aparatov, napreduje z veliko hitrostjo. Med pametnimi pomočniki pa zagotovo izstopajo robotski sesalniki in pomivalci, ki za razliko od večine drugih hišnih naprav delo v celoti opravijo sami in namesto nas.

Gospodinjstva si brez tako imenovanih hišnih pomočnikov že desetletja ne moremo predstavljati, a redko kateri delo v celoti opravi namesto nas. Le lažje jih uporabljamo, upravljamo in tudi nadzorujemo. Proizvajalci jim vgrajujejo napredne tehnologije, ki so povezljive v pametna omrežja in z drugimi aparati, kar uporabniku omogoča, da njihovo delovanje spremlja na daljavo, spremlja rabo njihove energije, naprave pa ga same opozarjajo na morebitne napake v delovanju.

Tudi pametni hišni pomočniki potrebujejo našo pomoč

Le redki od pametnih gospodinjskih pomočnikov pa bodo vse naloge, zaradi katerih jih v gospodinjstvu sploh imamo, opravili povsem samodejno. Pametna kuhinjska napa se bo na primer vključila v trenutku, ko prižgemo kuhalno ploščo, najbolj napredni hladilnik nas bo opozoril, da nam je zmanjkalo nekega živila, še bolj napredni, pa se bo samodejno povezal z izbrano trgovino in manjkajoče živilo naročil.

roboti | Avtor: arhiv irobot arhiv irobot
Pomivalni stroji sicer že dolgo tehtajo posodo in prek tipal zaznajo njeno umazanost, da temu lahko prilagodijo program pranja, količino vode in tudi čistila. Podobno delujejo tudi napredni pralni stroji. Pa vendar moramo še vedno nekaj dela opraviti sami. Umazano posodo moramo v stroj zložiti, prav tako pospraviti po pranju, tudi perilo moramo razvrstiti in v stroj dati sami. Tudi pametna pečica ne bo spekla okusnega kosa mesa, če ga sami ne začinimo in vanjo ne postavimo.

Robotski sesalniki delajo namesto nas

Obstajajo pa gospodinjski aparati, ki so tehnološko tako napredni, da niso več naši pomočniki, temveč v celoti delo opravijo namesto nas. Tudi vključiti jih ni treba več. Gre za najbolj napredne robotske sesalce Roomba in robote za mokro čiščenje Braava. Povezati jih je treba le z aplikacijo iRobot Home , ki upravlja z njihovim delovanjem.

roboti | Avtor: iRobot iRobot

Robotski sesalnik in aplikacija sta povezana v tako učinkovit samodejno delujoč sistem, da je britanska publikacija Android Authority z več kot 22 milijoni mesečnih obiskovalcev in s 3,3 milijona naročnikov njihovega YouTube kanala iRobot Genius, ki poganja omenjeno aplikacijo izbrala za Best of IFA 2020: Best Smart Inovation oziroma najboljšo pametno inovacijo.

Kaj aplikacija in roboti novega prinašajo uporabniku?

Svoje delo opravijo popolnoma samodejno. Uporabnik v aplikaciji, ki si jo naloži na pametni telefon, le nastavi delovanje sesalnika ali robota za mokro čiščenje, potem pa lahko tako rekoč pozabi nanj.

roboti | Avtor: arhiv irobot arhiv irobot

Aplikacija sama predlaga urnike čiščenja, glede na navade uporabnika, spodbudi ga tudi, da si nastavi priljubljena čiščenja. Kaj to pomeni? Če želimo, da robot posesa po vsakem obroku pod in okoli mize, to lahko nastavi kot priljubljeno čiščenje.

Opozori na primer tudi na sezono cvetnega prahu ali obdobje, ko hišni ljubljenček menja dlako, zato predlaga pogostejše sesanje.

Roboti so sposobni tudi prepoznati določene predmete v bivalnih prostorih, na primer mizo, kuhinjski pult, sedežno garnituro, zato lahko uporabnik v aplikaciji nastavi tudi programe, kdaj naj poteka sesanje pod ali ob katerem od kosov pohištva. Sledi pa mu lahko robot, ki bo opravil še mokro čiščenje. Prav tako pa lahko označi mesta, ki naj se jim robot izogne. Tako se ne bo zgodilo, da bo porušil pravkar zgrajen grad iz kock, ki ga je zgradil otrok.

roboti | Avtor: arhiv irobot arhiv irobot
Nastavimo lahko tudi ukaze, na podlagi katerih robot začne ali konča z delom. Na primer, naj začne sesati, šele ko zapustimo dom, saj robot komunicira s pametno ključavnico, termostatom in drugimi napravami. Zato lahko sesanje tudi prekine, ko nam zazvoni telefon.

roboti | Avtor: iRobot iRobot

Delujejo na naš glasovni ukaz

Aplikacijo lahko uporabljamo ročno, ker je povezljiva z Alexo in Googlovim asistentom, pa jo lahko uporabljamo tudi glasovno. Tako lahko robotu preprosto ukažemo, naj posesa pod mizo ali v kuhinji.

Najbolj napredni roboti sami praznijo umazanijo v sistem za samodejno odstranjevanje umazanije, tako da v resnici lahko na robota, predvsem pa na sesanje pozabimo za več tednov, pa vendar bo dom ves čas čist.