Pod streho > Nepremičnine
14440 ogledov

Slabe novice: krediti bodo po novem še dražji

kredit Profimedia
Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes devetič zapored zvišal obrestne mere za območje evra. Tretjič v nizu je dvig znašal 0,25 odstotne točke. S tem je osrednji organ evrske denarne politike nadaljeval rekordni niz zaostrovanja denarne politike, ki se je začel julija lani.

"Inflacija še naprej upada, a se še vedno pričakuje, da bo predolgo ostala previsoka," je bilo strnjeno osnovno sporočilo sveta ECB ob današnji odločitvi.

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja bo tako po novem pri 4,25 odstotka, torej najvišje od časa pred zadnjo veliko finančno in gospodarsko krizo, s katero se je začelo več kot desetletje dolgo obdobje bolj ohlapne denarne politike.

Depozitna obrestna mera, ki je bila pred lanskim julijem dolgo časa v negativnem območju in jo trgi posebej budno spremljajo, pa bo pri 3,75 odstotka, kar je celo največ po letu 2000. Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila bo medtem pri 4,50 odstotka.

Svet ECB je poleg tega sklenil, da obrestno mero za obvezne rezerve bank določi na ravni nič odstotkov. Ta odločitev naj bi zagotovila, da se odločitve glede obrestnih mer v polni meri prenašajo na denarne trge, ter izboljšala učinkovitost zaostrovanja denarne politike, saj zmanjšuje skupni znesek obresti, ki morajo biti izplačane od rezerv.

Gibanja od zadnje seje po navedbah sveta ECB potrjujejo pričakovanje, da se bo inflacija v preostanku leta nadalje zniževala, kljub temu pa bo dalj časa ostala nad ciljno srednjeročno ravnjo dveh odstotkov. "Medtem ko nekateri kazalniki kažejo znake popuščanja, ostaja osnovna inflacija v celoti gledano visoka," pravijo v Frankfurtu.

Svet ECB napoveduje, da bo s prihodnjimi odločitvami zagotovil, da bodo glavne obrestne mere določene na dovolj restriktivni ravni tako dolgo, kot bo treba, da se bo inflacija čim prej vrnila na srednjeročno ciljno raven dveh odstotkov.

O ustrezni ravni in trajanju zaostrovanja se bo svet še naprej odločal na podlagi podatkov in pri sklepih izhajal iz ocene inflacijskih obetov, v kateri bo upošteval nove ekonomske in finančne podatke, dinamiko osnovne inflacije in intenzivnost prenosa denarne politike v finančni sistem in gospodarstvo.

Med analitiki so sicer vse pogostejše napovedi, da bi svet ECB na naslednjem zasedanju septembra lahko še desetič zvišal obrestne mere, potem pa bi jih vsaj za pol leta pustil pri miru. Velja namreč ocena, da sprejeti sklepi denarne politike delujejo z zamikom, vsaj polletnim, tako da se dejansko trenutno kaže še učinek obrestih dvigov s konca 2022 in z začetka tega leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • GarBollo001 18:20 11.avgust 2023.

    Krediti so še prepoceni. Kar bankirje vprašajte.

  • jakec42 14:21 03.avgust 2023.

    To so mafijske banke za depozitne obresti ne dajo nič,za posojila pa velike obrestne mere.to zna vsak osel,to je čista kraja!

  • jakec1575 22:53 27.julij 2023.

    Naj slovenske poslovne banke pogledajo se depozitno obrestno mero. Ker ocitno so slabovidne.