Pod streho > Nepremičnine
17728 ogledov

Slovenske hiše in stanovanja, ki si jih je vredno ogledati

Hiša za pet Miran Kambič
Odprte hiše Slovenije od 27. do 29. maja 2022 vabijo na 13. festival OHS, na katerem si lahko v živo ogledate izbrano slovensko arhitekturo. Prijave na oglede, ki so obvezne, so že odprte.

Na letošnjem festivalu OHS bo na ogled več kot 50 različnih arhitekturnih projektov, ki jih je izbrala strokovna žirija petih arhitektov. Njihovo poslanstvo je bilo izbrati tiste objekte in prostorske ureditve, ki so primer kakovostne slovenske arhitekture, navdihujejo in spodbujajo boljše življenje ter trajnostni razvoj.

Med 27. in 29. majem si bo javnost lahko ogledala prenovljene in nove stavbe in prostorske ureditve, med njimi stanovanja in stanovanjske hiše, vzgojno-izobraževalne ustanove, poslovne stavbe, sodobne delovne prostore, knjižnice in umetniške delavnice, turistične in športne objekte. 

Obiskovalci si bodo izbrane objekte ogledali pod vodstvom arhitektov, krajinski arhitektov, konservatorjev, projektantov in investitorjev, ki jim bodo odgovorili tudi na vsa vprašanja. 

Pred ogledi, ki bodo potekali po določenem urniku, se morajo obiskovalci obvezno prijaviti, ogledi pa so brezplačni. Podrobne informacije o ogledih najdete na spletni strani OHS. 

Med izbranimi objekti letos je tudi nekaj stanovanj in stanovanjskih hiš, ki so zagotovo vredni ogleda. V nadaljevanju jih predstavljamo osem. 

Enostanovanjska stavba Polica

Arhitektura: Bojan Mrežar / ARHI - TURA

Hiša Polica | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS
Objekt, velik 180 kvadratnih metrov, na 800 kvadratnih metrov parcele, z bivalnimi prostori na nivoju terena in pomožnimi pod njimi dobro izkorišča obstoječi nagib terena. Nevkopani del je v celoti izveden iz lesene konstrukcije in obdan z leseno prezračevano fasado, ki je obdelana s sredstvom za pospešeno sivenje, s čimer je že na začetku dosežena trajno enakomerna barva lesa po celotnem obodu. 

Hiša Polica | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS
Lokalno izbran les smreke in jelke ter glineni ometi v notranjosti dajejo objektu dodatno trajnostno vrednost. 

Hiša na Bledu

Arhitektura: Mojca Švigelj Černigoj, Andrej Černigoj, Nejc Černigoj / Genius loci

Hiša Bled | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS
Zaradi gradbenotehnične dotrajanosti in nefunkcionalnega tlorisa je od hiše iz leta 1955 ohranjena le polklet s servisi, ki ji je bila dozidana nova garaža. Na ta zidani podstavek sta postavljena dva volumna, arhetipski podobi hiše, iz križno lepljenih lesenih plošč in z leseno fasado, povezana s steklenim vhodnim delom. Hiša je velika 390 kvadratnih metrov in stoji na 860 kvadratnih metrov veliki parceli. 

Hiša Bled | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS
Oblikovanje notranjosti bi lahko označili kot skandinavski minimalizem z dvovišinskimi prostori, obilico lesa in naravne svetlobe ter nekaj živopisnimi eklektičnimi dodatki. 

Hiša MM

Arhitektura: Eva Senekovič, Žiga Ravnikar / a2o2 arhitekti

Hiša MM | Avtor: Ana Skobe Ana Skobe
Hiša v središču Domžal je bila ena redkih še ohranjenih tipičnih hiš v naselju. Ohranjanje kakovostne stavbne dediščine je za prostor pomembno, saj ohranja njegov prostor-čas, večplastnost grajenega tkiva in njegovo identiteto. Avtorji upajo, da bi ta stavba lahko predstavljala alternativni in finančno primerljiv pristop k prenovam hiš, ki je dolgoročno vzdržen.

Hiša MM | Avtor: Ana Skobe Ana Skobe
Pri prenovi so notranjost 110 kvadratnih metrov velike hiše izčistili in obdržali elemente, ki ohranjajo ambient stare zgradbe. Novi posegi so odmaknjeni od starih zidov in se od njih ločijo tudi po materialnosti.

Hiša za pet v naravi

Arhitektura: Biro Gašperič

Hiša za pet | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Leseni kocki (157 m2), nekoliko zamaknjeni med seboj in povezani s pergolo, trdno in kljubovalno stojita na bregu, parcela meri 1000 kvadratnih metrov. Njuna stroga ortogonalna geometrijska oblika poudarja nežne obline okoliškega terena, medtem ko se obe terasi iztegujeta naprej, kot da želita poleteti nad dolino.

Hiša za pet | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Ko v notranjosti zavijemo s podolgovatega vhoda, se nam odpre prostoren bivalni prostor, ki ga izpolnjujejo izrazit črn kamin, jekleno spiralno stopnišče, ki bivalni del povezuje s spalnim eno etažo nižje, viseča mreža ter dvoetažna plezalna stena.

Našahiša

Arhitektura: Sanja Premrn

Našahiša | Avtor: Miha Bratina Miha Bratina
Sodobna hiša, velika 180 kvadratnih metrov, na 800 kvadratih parcele, je umeščena med enostanovanjske tipske objekte iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki so večinoma sestavljeni iz dveh zamaknjenih volumnov, kritih z dvokapnimi strehami. Hiša očitno ne posnema obstoječe strukture, ampak je raje malo umaknjena iz gradbene linije in tako ne izstopa v prostoru. Pravzaprav poskuša biti kar se da neopazna. Delno vkopana in z ravno streho je umeščena čim nižje, da sosedom ne zakrije pogleda proti jugu. Iz istega razloga je nadstropje zamaknjeno na zahodni del pritličja, na vzhodni strani pa je terasa.

Našahiša | Avtor: Miha Bratina Miha Bratina
Za njeno dolgoživost bodo poskrbeli izbrani naravni materiali: vhodna in zahodna fasada sta oblečeni v lokalni kamen, v notranjosti pa prevladuje les v kombinaciji s kamnom.

Stanovanje 5 x 5 

Arhitektura: Aleksander Vujović

stanovanje 5 x 5 | Avtor: Marijo Zupanov Marijo Zupanov
Avtor projekta je ob splošnem pomanjkanju stanovanj z reorganizacijo tlorisa in uporabo strategij za varčevanje s prostorom (premikanje, zlaganje, zlaganje pohištva itd.) preuredili majhno stanovanjsko enoto za vzdrževalca sosednjega, večjega stanovanja. 

stanovanje 5 x 5 | Avtor: Marijo Zupanov Marijo Zupanov
Zdaj je to prilagodljivo, 25 m² veliko stanovanje za mlad par (arhitekt in zdravnica). Lahko se spremeni v dnevno sobo, delovni prostor (studio), spalnico ali prostor za druženje in mini kino projekcije. 

Stanovanje AA

Arhitektura: Andraž Keršič, Eva Senekovič, Klara Bohinc, Žiga Ravnikar / a2o2 arhitekti 

Stanovanje AA | Avtor: Ana Skobe Ana Skobe
Manjše stanovanje (57 m2) v bloku iz 50. let prejšnjega stoletja je bilo razdeljeno na več sob in podprostorov, ki so bili temni in zadušljivi. Zaradi nosilnih betonskih zidov je bil največji izziv prenove organizacija bolj odprtega tlorisa, prilagojenega sodobnemu bivanju. 

Stanovanje AA | Avtor: Ana Skobe Ana Skobe
Z minimalnimi preboji in novim svetlim tlakom so avtorji oblikovali povezan svetel bivalni prostor, v katerem veliko ogledalo navidezno podaljšuje hodnik. Edini barvni element v stanovanju je oprema v kuhinji, ki interier povezuje z drevesi pred blokom. 

Stanovanje v mestu 

Arhitektura: Kaja Lipnik Vehovar / Kubusarhitektura 

Stanovanje v mestu | Avtor: Maruša Vehovar Maruša Vehovar
Odločen pristop k prenovi je prostorsko zasnovo obstoječega, 53 kvadratnih metrov velikega stanovanja preobrazil v funkcionalno, sodobnemu načinu življenja prilagojeno bivališče, namenjeno prijetnemu bivanju ene ali dveh oseb. 

Stanovanje v mestu | Avtor: Maruša Vehovar Maruša Vehovar
Stanovanje ima zahodno orientacijo, pri čemer okna omogočajo poglede na vrt z mogočnim drevesom. Podolgovat bivalni prostor je svetel, zračen in vizualno povezan z okolico, medtem ko je spalnica urejena za predelnimi omarami z zastekljeno nišo, ki omogoča posredne poglede preko dnevne sobe v krošnjo drevesa.


 

Komentarjev 1
  • endrug 09:10 18.maj 2022.

    Vse pokazano ledeno hladno. Pa kdo si res želi živeti v takšnem?