Pod streho > Nepremičnine
2377 ogledov

Študent naj bo. A kje naj spi in za koliko?

študent študentska soba Žurnal24 main
Ponudba sob za študente je v Ljubljani povprečna, v Kopru in Mariboru pa pičla. Cene so visoke in zelo podobne kot pred enim letom.

Bruci so dobili vabila za vpis na fakultete, zato se je v teh dneh za nekatere začel lov na študentske sobe. V treh univerzitetnih središčih, Ljubljani, Kopru in Mariboru, je sodeč po oglasih, ki jih lahko najdemo na enem od večjih nepremičninskih portalov in na manjših, prav za ponudbo študentskih sob specializiranih portalih, relativno majhna. 

V primerjavi z avgustom lani je ponudbe manj

Razlogov za to je lahko več. Študenti višjih letnikov so se za bivanje dogovorili že ob zaključku prejšnjega študijskega leta, v Kopru in Izoli pa na ponudbo v tem času vsaj delno vpliva turistična sezon, zato bo del stanovanj oziroma sob na najemni trg prišel šele septembra. 

V Ljubljani v povprečju 400 za majhno garsonjero

V Ljubljani je bilo lani tak čas v ponudbi natančno 100 garsonjer, letos jih je 87, prav študentom jih je namenjenih le 28. Vendar to ne pomeni, da najemodajalci, ki ne oglašujejo oddaje študentom, tem svoje nepremičnine ne bi tudi oddali. Povprečna cena kvadratnega metra garsonjere je nekaj več kot 14 evrov, za večino pa je treba odšteti med 400 in 500 evrov na mesec. Nekaj je tudi cenejših, na primer na Viču ali v Štepanjskem naselju garsonjero lahko najamemo že za 250 evrov na mesec, nekaj je tudi ponudbe, za katero je mesečna najemnina od 300 do 400 evrov, za najdražje v Centru in bližnji okolici pa se cene povzpnejo celo do 750 evrov na mesec. Gre za malo večje, približno 30 do 35 kvardatnih metrov velike, sodobno opremljene garsonjerev v novejših večstanovansjkih stavbah ali v meščanskih hišah.  Cene garsonjer so bile podobne tudi lani. 

Rešitev študentske sobe | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za posteljo v dvoposteljni sobi 200 evrov

Nekoliko večja je ponudba sob za študente. Večina jih je v dvo- in trisobnih stanovanjih, velike so od 10 do 20 kvadratnih metrov, praviloma pa vse dvoposteljne. Najemodajalci postelje oglašujejo v približno 120 sobah, k temu pa je treba prišteti tudi ponudbo celotnih stanovanj, ki jih lahko najame več študentov skupaj. 

Povprečna cena postelje v dvoposteljni sobi s souporabo kuhinje in kopalnice je tudi letos 200 evrov. Ponudbe cenejših postelj je malo, a vendar jo lahko študenti najdejo za 100 do 150 evrov na mesec. Cene enoposteljnih sob, ki jih je v resnici zelo malo, se začnejo pri 180 evrih na mesec, sežejo pa vse do 300 evrov. 

K navedenim cenam je treba prišteti še mesečne stroške, ki pa so zelo različni, v večini oglasov pa sploh niso navedeni. Povprečni navedeni stroški v sobah so od 45 do 65 evrov, v garsonjerah pa od 100 do 150 evrov. 

V Kopru visoke cene, ponudbe pa praktično ni

V Kopru so cene študentskih sob in stanovanj primerljive z ljubljanskimi. Preseneča pa dejstvo, da ponudbe praktično ni. Vsaj za zdaj ne. Trenutno med oglasi najdemo vsega 24 stanovanjskih enot, ki se oddajajo, od tega po štiri sobe, garsonjere, dvo- in štirisobna stanovanja. 

Cene postelj v dvoposteljnih sobah so od 160 do 200 evrov na mesec, v enoposteljnih po 300, za garsonjere pa je treba odšteti od 250 pa vse do 700 evrov na mesec. Tudi večina teh cen ne vključuje stroškov, ki pa so v Kopru nekoliko nižji kot v Ljubljani, od 35 do 45 evrov na mesec. 

najemniško stanovanje Cene Pod streho Najemnine teh stanovanj so padle

Najcenejše so so sobe v Mariboru

Cenovno bolj dostopne so sobe za študente v Mariboru, ponudba pa je bistevno manjša kot v Ljubljani in nekoliko večja kot v Kopru. Med oglasi najdemo ponudbo za 20 sob in sedem garsonjer. Večina sob je v Mariboru enoposteljnih, kar je za študenta zagotovo dobrodošlo, cene zanje pa se začnejo pri 130 evrih na mesec, za večino pa je treba plačati 150 evrov na mesec. Nekateri najemodajalci v te cene vključujejo tudi stroške. 

Za večino garsonjer je mesečna najemnina 250 evrov na mesec, le nekoliko večje dosežejo ceno 400 evrov. Za 400 evrov pa študenti v Mariboru lahko najamejo tudi 50 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje, torej je strošek na osebo 200 evrov, če v njem bivata dva, ali še precej manj, če ga skupaj najamejo trije ali štirje študenti. 

Pri zasebniki subvencioniranih sob za zdaj ni

Cene na najemnem trgu so v povprečju dvakrat višje, kot so cene sob v javnih študentskih domovih, kjer je povprečna subvencionirana cena ležišča v dvoposteljni sobi 72 evrov, v enoposteljni pa približno 100 evrov na mesec. 

Subvencija je v zadnjem študijskem letu znašala 21,5 evra. Med tržnimi oglasi za zdaj ni ponudbe sob, v katerih bi študenti lahko koristili subvencijo, ki jo ministrstvo za izobraževanje in šport prizna tudi v zasebnih nastanitvah, če se najemodajalci prijavijo na razpis in izpolnjujejo pogoje. 

Novice: To se po novem dogaja s cenami nepremičnin - Najem stanovanja Stanovanjska politika? Pod streho Mladi ne morejo do stanovanj, ministrstva jih kupujejo za funkcionarje
 
Komentarjev 8
  • Koper 10:40 04.avgust 2021.

    Predavanja bojo letos tako kot lani one line. Nobenega razloga ni da bi študentje bili v domovih.

  • jakec1575 09:25 04.avgust 2021.

    to kar je jankovic in država naredila proti studentom je malokdaj za videti. valjda pametni gredo studirat v ljubljano, ne na neke pol fakultete.

  • miho 08:32 04.avgust 2021.

    Pa šolnine za vse, ki ponavljajo, pavzirajo, ne diplomirajo v roku, razen, če imajo za to upravičen razlog. Bo takoj manj študentov, ker ne bo več zabušantov. Kar naj se nastavi, da univerze 40 % dohodkov zberejo s temi šolninami, ...prikaži več tako kot je to v ZDA. Bo takoj počiščeno vseh večnih študentov.