Pod streho > Nepremičnine
3376 ogledov

Te hiše in stanovanja odpirajo vrata, vredno si jih je ogledati

ohs22 arhiv OHS
Na letošnjem festivalu OHS, Odprte hiše Slovenije, ki bo potekal od 14. do 16. aprila, bo na ogled več kot 70 različnih arhitekturnih projektov. Na ogled bo tudi več zasebnih stanovanj in družinskih hiš, prijave na oglede se odprejo danes.

„Med drugim odpiramo vrata zasebnih stanovanj in družinskih hiš, prenovljenih spomenikov stavbne kulturne dediščine, poslovnih in izobraževalnih prostorov, turističnih in gostinskih objektov,“ so sporočili organizatorji. V program pa so umestili tudi najbolj obiskane in nagrajene projekte lanskega festivala OHS.

Festival, ki letos poteka pod naslovom Zaveze arhitekture, odpira vrata dobre arhitekture že štirinajstič zapored in ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov. 

Obiskovalci festivala si bodo pod vodstvom arhitektov lahko ogledali Stanovanjsko sosesko Pod Pekrsko gorco v Mariboru, se sprehodili po prenovljenem Vojašniškem trgu ter spoznali objekt Tri babe, Lutkovni muzej in Muzej najstarejše trte. V Kopru bosta na ogled nova avtobusna postaja in prenovljena zgodovinska Palača Sabini-Grisoni. Vrata bodo odprli tudi nova Osnovna šola Oskarja Kovačiča v Škofijah, šolska knjižnica OŠ Vič v Ljubljani in glasbena šola v Kranju. Pod vodstvom konservatorja in arhitekta bo na ogled Nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji. 

Na oglede se je treba prijaviti na spletni strani OHS, kjer so prav vsi projekti predstavljeni, navedeni pa so tudi dnevi in ure ogledov. Prijave se odprejo danes. 

V nadaljevanju predstavljamo osem stanovanj in stanovanjskih hiš, ki bodo odprla vrata za obiskovalce. 

Hiša dveh učiteljev

Biro Gašperšič

ohs 22 | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič

Projekt je v osnovi zasnovan kot hiša za dva, a v njej svoje občasno prebivališče najde tudi njun sin – pilot. Srce hiše, ki stoji v Kamniku, predstavlja odprt dvovišinski bivalni prostor z jedilnico in kuhinjo.

ohs 22 | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič
Spalnica je dostopna preko odprte galerije, ki služi tudi kot domača pisarna. Notranjost hiše komplementarno dopolnjuje lesena zunanja terasa, ki je pokrita s pergolo, zavetje pred cesto pa ji nudi vrtna lopa. 

Hiša na Krasu

RVA - Robert Veselko

OHS 22 | Avtor: Matej Lozar Matej Lozar
Na robu nekoč kamnoseške vasice Kal, kjer se vas izteka v okoliška polja, stoji Hiša na Krasu. Naročnika sta želela rekonstruirati in dograditi manjšo obstoječo hišo in jo spremeniti v zdrav, trajnosten družinski dom, povezan z lokalnim izročilom.

OHS 22 | Avtor: Matej Lozar Matej Lozar
Členjena zasnova omogoča dinamično prehajanje prostorov in optimalne razglede na okoliško pokrajino. Kamen iz lokalnega kamnoloma, les, apno in v notranjosti tudi ilovica dajejo hiši pridih topline in domačnosti.

Hiša nad dolino

Studio PIKAPLUS

ohs 22 | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS

Enodružinska pritlična hiša, ki se dviga nad Vipavsko dolino, v svoje bivalne prostore zajema prostran razgled od Nanosa do Vipavskega Križa. Gre za objekt enostavne pravokotne oblike z masivno ravno streho, ki horizontalno linijo objekta še bolj poudari.

ohs 22 | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS
V objektu ni hodnikov, nočne prostore od bivalnih delov pa loči notranja oprema. Meje med bivalnim in zunanjim prostorom so zabrisane, medtem ko se nočni prostori obračajo na intimnejše poglede gozda.

Stanovanjski dvojček Barje

Bazaarhitektura

ohs 22 | Avtor: Klemen Vodnik Klemen Vodnik

Stanovanjski dvojček v Ljubljani je zgrajen na izrazito podolgovati parceli, kar je pogojevalo obliko hiše in zaporedno postavitev obeh zrcalnih enot. Objekt zaradi konsistence barjanskih tal stoji na 18-metrskih betonskih pilotih. Konstrukcija je armiranobetonska in opečna. Stavba je v pritličju ometana, v nadstropju pa obložena z leseno fasado. Streha je ravna.

ohs | Avtor: arhiv OHS arhiv OHS

Objekt je sestavljen iz več zamaknjenih kubusov, s čimer se tvorijo vmesni atrijski prostori in manjše terase nad pritličjem. V nadstropju je nad osrednjim delom tlorisa, kjer je večnamenski hodnik, nadvišani del, ki omogoča zenitalno osvetlitev.

Stanovanjska hiša N

Studio 108

ohs 22 | Avtor: Jurij Oven Jurij Oven

Hiša “N” stoji v novem zaselku na severozahodni strani Kamnika. Najlepši pogledi se odpirajo proti Kamniškim Alpam na severu, zato so bivalne površine z večjimi okenskimi površinami postavljene vzdolž severne fasade. Južno sonce prodira v hišo prek kuhinje v pritličju in galerije v mansardi.

ohs 22 | Avtor: Jurij Oven Jurij Oven
Vsi prostori v mansardi imajo večja strešna okna, ki omogočajo primerno osvetljenost in poglede na vse strani. Hiša je izvedena iz križno-mozničenih plošč, izolirana z lesnimi vlakni in zaključena delno z leseno fasado in delno v ometu.

Domačija na Golem vrhu

ARI

oha 22 | Avtor: Matjaž Deu Matjaž Deu
Obnovljena domačija je umeščena v osrčje Kozjanskega regijskega parka. Stavbe, ki kljub sodobni obliki odsevajo stavbarsko znanje prednikov, so nastale s preučevanjem tradicionalne kozjanske arhitekture. Sestav je umeščen na temelje prvotnih stavb.

ohs 22 | Avtor: Matjaž Deu Matjaž Deu
S ponovno gradnjo je tako oživela kozjanska domačija, ki je imela na enem od notranjih tramov hiše izpisano letnico nastanka 1854. Na posesti so poleg hiše še skedenj, ki je hkrati prostor za avtomobile in kolesa, drvarnica in letna kuhinja, ki je obenem prostor za pripravo hrane in zunanji prostor za druženje.

Stanovanje Novi trg

Jan Šimnovec

ohs 22 | Avtor: Jan Šimnovec Jan Šimnovec

Stanovanje v Kamniku, ki je del kmečke domačije iz 19. stoletja, združuje funkcionalnost sodobnega bivanja in duh več generacij, ki so skozi stoletja živele na domačiji.

ohs 22 | Avtor: Jan Šimnovec Jan Šimnovec
V ospredje vsakega prostora je najprej postavljena potreba naročnika: slog zasebnega, socialnega in poklicnega življenja je definiran skozi novo unikatno opremo. Kot dialog novega in starega so stene na novo definirane kot fragmenti preteklosti in v sliki ujeti spomini.

Prenova stanovanja Meksika

Jan Pintar

ohs 22 | Avtor: Žiga Lovšin Žiga Lovšin

Projekt prenove je del stavbnega kompleksa Meksika v Ljubljani, zgrajenega leta 1926. Zaradi neskladja sodobnega življenjskega sloga z načinom bivanja pred približno 100 leti je bila preureditev obstoječih prostorov nujna.

ohs 22 | Avtor: Žiga Lovšin Žiga Lovšin
Odprt tloris in medsebojno povezan bivalni prostor je bil dosežen z rušenjem stene, ki je ločevala predsobo ter jedilnico s kuhinjo. Zadnja se je umaknila spalni niši, prej prostorna spalnica pa je bila spremenjena v prostor za druženje, dnevno sobo s kinoprojekcijo in delovni prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.