Pod streho > Nepremičnine
2946 ogledov

To je o dostopnih stanovanjih po treh mesecih obiskov ugotovil minister

Simon Maljevac Flickr/Vlada RS Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac
Po trimesečnih obiskih regij so na ministrstvu za solidarno prihodnost ugotovili, da so bili stanovanjski skladi 30 let prepuščeni sami sebi, da stanovanj manjka povsod, manjkajo pa tudi bistveni podatki, ki so nujni za dobro stanovanjsko politiko v prihodnje.

Simon Maljevac, minister za solidarno prihodnost je pred današnjim delovnim srečanjem z vsemi stanovanjskimi skladi na kratko predstavil zaključke in analize razmer na trgu neprofitnih stanovanj, ki so nastali na podlagi regionalnih obiskov v zadnjih treh mesecih. 

Kot je poudaril, so razmere stanovanjske politike v lokalnih skupnostih sicer precej različne, a vsem je skupno to, da prav povsod dostopnih stanovanj primanjkuje. "Pomanjkanje stanovanj je povsod, 30 let ni bilo prave stanovanjske politike, skladi so bili prepuščeni sami sebi in so razmere reševali, kakor so jih lahko."

Za dostopna stanovanja so prikrajšane prav vse generacije, kot so povedali v lokalnih skupnostih, pa so pogosto še posebej izpostavljeni mladi, zato bodo na ministrstvu razmišljali tudi o ukrepih, namenjenih posebej njih, je še dodal. 

Velika težava je tudi to, da v Sloveniji nimamo dovolj podatkov, kdo oziroma katere skupine potrebujejo neprofitna stanovanja. "Vidimo le, kdo se prijavi na razpise za neprofitna stanovanja, pa še ti podatki so izpred nekaj let. Potrebujemo pa podatke o tem, kakšne so potrebe po regijah, kakšno vrsto stanovanj potrebujemo, kdo jih potrebuje in kolikšne najemnine so sprejemljive," je povedal minister in dodal, "da bo v prihodnje treba s skladi bistveno bolj sodelovati, se sestati vsaj dvakrat letno."

Za letos je zagotovljenih 50 milijonov evrov sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost ter dodatnih 25,5 milijona evrov iz proračuna. Še enkrat je ponovil, da je do leta 2026 v načrtu gradnja 5000 novih neprofitnih stanovanj, po tem letu, pa je obljuba vlade, da bo vsako leto za gradnjo sistemsko zagotovila 100 milijonov evrov. 

V drugi polovici letošnjega leta načrtujejo tudi novelacijo stanovanjskega zakona, s čimer naj bi zagotovili, da bodo dela na terenu potekala tekoče, na današnjem srečanju s skladi pa naj bi ugotovili tudi, katere točke zakonodaje je treba nujno spremeniti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • sandi76 08:11 30.maj 2023.

    Po treh mesecih je odkril..... toplo vodo ? Stanovanj primanjkuje ? To je pa res nekaj novega !

  • Grof 20:25 29.maj 2023.

    Ja pa kdo nam bo še fural stanovanjsko plitiko, sami jazbeci, eden bolj zašraufan kot drugi, ma ne ga srat, …

  • Janez11 15:04 29.maj 2023.

    SEZNAM UPRAVIČENCEV do dodelitve neprofitnih stanovanj (stanovanja je za peščico Slovencev) https://www.jssmol.si/DesktopModules/EasyDNNNews/DocumentDownload.ashx?portalid=0&moduleid=517&articleid=324&documentid=810