Pod streho > Nepremičnine
3247 ogledov

To so presežki slovenskega oblikovanja, vredni ogleda

leseni izdelki arhiv Spirit
V okviru 3. Dnevov slovenskega lesarstva, so že drugič po vrsti podelili tri nacionalne nagrade in sedem priznanj za oblikovalski Lesarski presežek leta 2022.

SPIRIT Slovenija je letos skupaj z Društvom oblikovalcev Slovenije in direktoratom za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravil že drugi javni natečaj, s katerim so iskali izvirno oblikovane izdelke iz lesa, ki bi lahko uspešno nastopali kot prepoznavni slovenski izdelki na globalnih trgih. 

Cilj letošnjega projektnega natečaja je bil pridobitev predlogov novih lesenih pohištvenih izdelkov ter izdelkov za domače in delovno okolje ter prosti čas.

Komisija, ki jo je sestavljalo šest članov iz društva oblikovalcev Slovenije, pohištvene industrije, direktorata za lesarstvo in SPIRIT Slovenije, je izbirala med 31 oblikovalskimi predlogi, med seboj različnimi po namenu uporabe, merilu izdelka in tudi dodelanosti – nekateri izdelki so že v proizvodnji ali uporabi, drugi pa v fazi zasnove. 

„V primerjavi z lanskim natečajem so dodali vsebinske omejitve, ki se vežejo na iskanje bolj serijskih in industrijskih izdelkov," je povedal Jurij Dobrila, predsednik upravnega odbora Društva oblikovalcev Slovenije. 

V nadaljevanju najprej predstavljamo sedem izdelkov, ki so dobili priznanja, sledijo trije, ki so prejeli nagrade. 

Olimp

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtorja: Katjuša Kranjc, Rok Kuhar
Oblikovanje stola se naslanja na znane forme iz preteklosti, ki so zaznamovale našo pohištveno industrijo. Tradicionalno oblikovani krogi iz masivnega lesa bukve so sestavljeni v prestol.

Kočevski brlog

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtorja: Gašper Premože, Matejka Dekleva; soavtor: Tadej Šulman
Brlog iz lesa kočevskih gozdov je zamišljen kot inovativna podzemna enota za turistični glamping. Predstavlja pohištveni kos sredi gozda, prekrit z zemljo in gozdnim rastjem. Uporabnik postane „kočevski medved“.

Leseno sobno kolo Annum

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtorja: Erik Močnik, Matjaž Podobnik
Edinstveno in ekskluzivno sobno kolo je izdelano iz kakovostnega slovenskega lesa, je ergonomsko oblikovano, nastavljivo in spada v višji cenovni razred. Namenjen je za uporabo v hotelih, vilah, na jahtah … in doma.

Poganjalček Vroom

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtor: Jernej Kropej
Poganjalček je oblikovan celostno – avtor je predvidel lahek les topola ali lipe, nastavljivost krmila, kolesa, ki se vrtijo v krogu 360 stopinj, in razstavljivost oziroma zložljivost v kartonsko embalažo.

Nautilus pod 

 | Avtor:
Avtor: Igor Arh

Zaseben, zvočno izoliran spalni prostor z avdio-video tehnologijo, ergonomsko vzmetnico, shrambo in minibarom predstavlja počitniško zmogljivost na majhnem prostoru. Mobilna enota se sestavlja v horizontalni in vertikalni smeri.

Gugalnica Playwood

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtorica: Pia Groleger

Posebnost gugalnice iz krivljenega vezanega lesa je možnost rasti z otrokom, kar dosežemo z odstranjevanjem posameznih varoval. Namenjena je za zunanje in notranje prostore.

Leseno okno Natura ultimo

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtorica: Liza Križnar, M Sora

Lesen okvir okna ustreza vsem sodobnim tehnološkim zahtevam, izdelan pa je iz starega, odsluženega lesa. Profil okna kljub reciklaži ustreza sodobnim arhitekturnim težnjam po minimalizmu.

Caroto, sadilni pripomoček za vrtnarjenje

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtorji: Dušan Grobovšek, Igor Grobovšek, Gal Grobovšek

Izvirno oblikovanje z duhovito noto je posebnost izdelka, ki ga sicer odlikuje tudi jasna prepoznavnost koncepta, primerna uporaba lesa, funkcionalnost in možnost serijske proizvodnje. Sadilnik je namenjen ljudem s slogom, ki vrtnarjenje jemljejo kot odklop po napornih dnevu v pisarni. Zasnovan je kot pravi fetiš in bo mogoče postal kultni izdelek. Sorazmerno enostaven izdelek je do potankosti razdelan in v celoti izdelan iz naravnih materialov: les, baker, bombaž.

Hostel, sestavljivi bivalni moduli

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtor: Andrej Milovanovič
Hostel v Muzeju kranjske čebele v Višnji Gori predstavlja inovativno rešitev bivanja, ki spominja na čebelje satje. Šesterokotni moduli različnih dimenzij in namenov uporabe (bivalni del, kuhinja, sanitarije) so izdelani iz smrekovega lesa. Sestavljajo se v poljubne kompozicije, do zgornjih enot vodijo stopnice. Sistem je dovršeno izdelan in privlačen za obiskovalce muzeja, ki lahko izkusijo prenočevanje v satovju. Komisija ugotavlja, da tak način uporabe lesa pomeni dodano vrednost in upa, da se bodo leseni moduli aplicirali v še kakšnih objektih.

Fraxi, pohodne palice

leseni izdelki | Avtor: arhiv Spirit arhiv Spirit
Avtor: Matic Pošebal
Nov, inovativen in vsestranski z naravo povezan izdelek. Njegove odlike so dovršeno oblikovanje, odziv na sodobne potrebe uporabnikov, visoka okoljska učinkovitost – majhna poraba lesa in naslanjanje na lokalno tradicijo. Avtor iz domačega lesa s premišljenim oblikovanjem v treh velikostih zajame vsakega morebitnega uporabnika. Izdelek, kjer prevladuje moment funkcije, je oblikovno z lucidnimi detajli tako nadgradil, da je postal predmet lepega, darila, želje in ne zgolj uporaben kos pohodnika. Nagrada naj bi prispevala spodbudo in delček k razvoju trženja izdelka tudi na tujih trgih.
 

Komentarjev 1
  • Robbi_Dingess 10:15 17.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎