Pod streho > Nepremičnine
20623 ogledov

Toliko so Slovenci pripravljeni plačati za apartma na Hrvaškem

otok Krk Profimedia
Na Hrvaškem so se cene nepremičnin lani povišale bolj kot v drugih državah članicah. Preverili smo cene hiš in stanovanj v hrvaški Istri in na Kvarnerju, kjer Slovenci najpogosteje kupujemo nepremičnine na Hrvaškem.

Po zadnjih podatkih Eurostata, ki se nanašajo na zadnji kvartal lani, so na hrvaškem nepremičninskem trgu zabeležili najvišjo rast cen v primerjavi s kvartalom pred tem med vsemi državami članicami, ta je bila 4,7-odstotna. Na letni ravni pa so cene na Hrvaškem zrasle za 17,3 odstotka, kar jih uvršča na drugo mesto. Kot poročajo hrvaški mediji, je zanimiv podatek, da so cene v regiji Jadrana zrasle manj, in sicer za 12,3 odstotka. 

Vprašanje je, ali se glede na podatke nepremičnino na Hrvaškem splača kupiti zdaj ali je bolje počakati, da se trg nepremičnin tako kot v večini drugih držav članic umiri, cene pa celo padejo? 

Eni napovedujejo padec cen, drugi ne

Ocene o tem, kaj se bo letos zgodilo s cenami nepremičnin na Hrvaškem, so različne, poročajo hrvaški mediji. Medtem ko nekateri hrvaški nepremičninski agentje poročajo o tem, da je trg še vedno zelo živahen in da predvsem v regiji Jadrana še vedno niso zaznali nikakršnega upada povpraševanja, pa guverner Hrvaške narodne banke Boris Vujčić napoveduje padec cen. "Na trgu nepremičnin je običajno, da se najprej zniža število sklenjenih poslov, kar se je že zgodilo, potem pa padejo tudi cene. Z drugimi besedami, ljudje še vedno pričakujejo nerealne cene, ker nepremičnin ne morejo prodati, sledi padec cen."

Vendar je nepremičninski trg na Hrvaškem zelo raznolik, prav posebna zgodba pa je obobalno področje. S tem ko je Hrvaška vstopila v schengensko območje in prevzela evro, so nepremičnine ob hrvaški obali postale še bolj zanimive, se strinjajo nepremičninski posredniki. Čeprav so tu cene nepremičnin za hrvaške razmere visoke, pa so še vedno nižje kot na obalah večine zahodnih evropskih držav, še dodajajo. Napovedujejo tudi, da cene v kratkem ne bodo padle.

Tujci ustvarijo 30 odstotkov prometa

Tako v zadnjih letih tuji kupci postajajo vse bolj pomembni, saj ustvarijo kar 30 odstotkov vsega prometa z nepremičninami. Med tujimi kupci je največ Nemcev, Avstrijcev in Slovencev. 

Največje povpraševanje je v južni Hrvaški, kjer med kupci nepremičninski posredniki ne omenjajo Slovencev. Večina stanovanj v tem delu naše južne sosede se prodaja po ceni 200.000 do 300.000 evrov, nekaj manj pa je ponudbe v rangu do 200.000 evrov. 

Slovenci največ kupujemo v Istri in na Kvarnerju

Slovenci smo med tujimi kupci na prvem mestu po številu nakupov nepremičnin na severni Hrvaški obali, torej v Istri in Kvarnerju, med najbolj zaželenimi lokacijami je otok Krk. Kot pravijo nepremičninski posredniki, smo za stanovanja v povprečju pripravljeni odšteti od 150.000 do 180.000 evrov. 

Poreč Istra | Avtor: Profimedia Profimedia
Ponudba stanovanj in hiš na tem področju je velika, preverili pa smo jo na enem večjih nepremičninskih portalov na Hrvaškem. V Istri trenutno oglašujejo 10.600 hiš, od tega jih je ob morju ali s pogledom na morje nekaj več kot 2150. Cene se začnejo pri 100.000 evrih, večina pa je v razredu od 200.000 do 400.000 evrov, najbolj luksuzne novogradnje se v Istri prodajajo za od tri pa do osem milijonov evrov. 

V Istri je v ponudbi tudi več kot 7300 stanovanj, podatka, koliko od teh je ob ali blizu morja, ni, lahko pa sklepamo, da večina. Krepko več kot polovico jih namreč prodajajo v Pulju, Poreču in Medulinu. Največ stanovanj se prodaja po ceni od 200.000 do 300.000 evrov. 

Za hišo na Krku 300.000 evrov in več

V Primorsko-Goranski županiji, kamor spada tudi Kvarner, se prodaja nekaj več kot 9250 hiš, od tega največ na otoku Krku, sledita pa Crikvenica in Novi Vinodolski z okolicama. Ponudba je velika tudi v Opatiji in njeni okolici. 

Cene starejših hiš se začnejo pri približno 60.000, na Krku se v povprečju prodajajo po ceni od 100.000 do 200.000. Novogradnje pa so bistveno dražje, na Krku se cene začnejo pri 300.000 evrih. Cene za najbolj luksuzne hiše oziroma vile na elitnih lokacijah pa so od enega do pet milijonov evrov.  

Na območju Kvarnerja se prodaja približno 5500 stanovanj, največ med njimi po cenah od 150.000 do 300.000 evrov.  

Oglaševane cene niso realne

Nepremičninski posredniki opozarjajo, da gre za oglaševane cene, ki niso vedno realne, in poudarjajo, da se relativno hitro prodajo le nepremičnine, ki se oglašujejo po cenah zelo podobnih realnim tržnim. Tudi luksuzne nepremičnine na elitnih lokacijah, kljub visokim cenam, hitro najdejo kupca.  

Tujci, med njimi tudi Slovenci, na Hrvaškem kupujejo predvsem počitniške nepremičnine, nekaj pa je tudi takšnih, ki jih kupujejo kot naložbo. Trenutno je z dolgoročnim oddajanjem na Hrvaškem možno doseči približno triodstotni letni donos. Kolikšen je donos, če se odločimo za oddajanje turistom, pa je težko reči, saj je ta odvisen od veliko dejavnikov, med njimi od stanja nepremičnine, lokacije, števila dni zasedenosti in davčnih obveznosti. Te pa so odvisne od pravno-formalnega statusa, ki si ga uredi tujec, ki želi oddajati na Hrvaškem.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • darefoks 09:05 01.junij 2023.

    jaz nič nikoli

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:47 01.junij 2023.

    Hrvaška bo še zmeraj magnet za slovenčke,ne navadne,ampak tiste,ki jim 200 jurjev nič ne pomeni,in teh je okoli 120 000

  • SamoResnica 07:16 01.junij 2023.

    Pravkar s Cipra - 1 teden 3* hotel direktno na obali (brez pripomb, pa nisem zadovoljen z vsako luknjo) za 2 osebi 560 EUR + letalski prevod in transfer. Hrvaška? Ne hvala.