Pod streho > Nepremičnine
9648 ogledov

Toliko zaračunajo, da vam pridejo globinsko očistiti dom

čiščenje, dom Profimedia
Povpraševanja po čiščenju doma, pa naj bo to klasično, generalno ali globinsko, je toliko, da jim primanjkuje delovne sile. Zanimalo nas je, koliko časa namenijo čiščenju stanovanja ali hiše in kolikšna je cena?

Globinsko čiščenje je opravilo, ki zahteva znanje, čas, primerne ekstrakcijske stroje in kakovostna čistila. Za razliko od običajnega čiščenja, pri katerem se odstranjujejo zgolj površinske nečistoče, globinsko prodre v notranjost tkanin ter iz njih odstrani umazanijo, prah in bakterije. O tem, koliko stane, kaj obsega in kako pogosto se zanj odločimo Slovenci, smo se pogovarjali s tremi čistilnimi servisi.

Kaj je globinsko čiščenje?

"V grobem gre za postopek, ki ga brez težav lahko enačimo s strojnim pranjem perila. Končni cilj je enak, postopek pa dokaj podoben," navajajo pri ALFA čiščenju in pojasnjujejo, da je razlika zgolj v tem, da imamo pri globinskem čiščenju opravka z večjimi kosi pohištva, ki jih ne moremo stlačiti v pralni stroj, zato postopek opravi človek. Gre namreč za vzdrževanje tapeciranih talnih in drugih površin, kot so denimo sedežne garniture, stoli, fotelji, preproge in podobno.

kavč, sesalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Čistilni servisi opravljajo generalna čiščenja doma in globinska čiščenja tekstilnih površin. "Generalno čiščenje je čiščenje poljubnega prostora po željah uporabnika,"  pravijo v ALFA čiščenju. Obsega sesanje, brisanje prahu s pohištva, čiščenje oken, okenskih polic, kopalnic, kuhinj in še bi lahko naštevali. "Pohištvo lahko čistimo površinsko in znotraj, s prestavljanjem vseh stvari, odvisno od želja strank."

Čistilni servis 4 letni časi opravlja predvsem sezonska generalna čiščenja domov, ki jih večinoma izvajajo v spomladanskih ali jesenskih mesecih. "Ne glede na povpraševanje, generalna čiščenja opravljamo čez celo leto, tako za fizične kot tudi za pravne osebe," pravijo in dodajo, da sodelujejo s podjetji iz gradbene stroke, za katera opravljajo generalna vzdrževanja novogradenj, in z zasebnimi strankami, ki si želijo temeljito čiščenje doma.

Porast povpraševanj, primanjkljaj delovne sile

Število povpraševanj po globinskem čiščenju stanovanjskih objektov se po podatkih servisov povečuje, "saj smo prebivalci Slovenije vedno bolj ozaveščeni o higienskih standardih, kar pomeni, da stremimo k čistemu in zdravemu bivalnemu okolju." 

Kar 75 odstotkov vseh strank podjetja ALFA čiščenje in 50 odstotkov vseh strank podjetja Urbanija se zanima za globinsko čiščenje stanovanjskih prostorov. "Povpraševanj po čiščenju stanovanja je vsako leto več," opažajo v podjetju Urbanija. "Ljudje gredo raje v naravo ali na izlet, kot da bi doma zapravljali čas za čiščenje." Rast povpraševanja so v zadnjem letu zabeležili tudi v čistilnem servisu 4 letni časi. "Glede na rast, je podjetjem, ki se ukvarjamo s tem poslom, vedno težje dobiti zanesljivo in stalno delovno silo," priznavajo in dodajo, da zaradi tega težko konkurirajo plačam in pogojem dela iz drugih dejavnosti.

pomivanje tal, moški, pospravljanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kakšne so cene generalnega čiščenja doma?

Ponudba čiščenja stanovanja v podjetju 4 letni časi vključuje ometanje pajčevin, brisanje pohištva, sesanje tal, mokro čiščenje tal, brisanje kuhinje ter čiščenje sanitarij in kopalnic. "Stranke imajo pogosto tudi dodatne želje, denimo čiščenje za domačimi živalmi, postiljanje postelj, pometanje dovozov, brisanje balkonov in podobno." 

"Enkratno čiščenje stanovanja stane od petdeset evrov dalje – odvisno od velikosti in količine dela ter želja posameznika. Globinska čiščenja so načeloma ločena od rednih vzdrževalnih čiščenj. Negovanje jogija stane od 20 do 40 evrov, globinsko čiščenje kavča od 60 in 180 evrov, stolov pa od pet do 20 evrov na kos." Ob tem dodajajo, da izvajalca največ stane prihod na delovno mesto in čas, ki ga porabi za organizacijo dela.

"Strošek dela v grobem lahko ocenimo tudi po kvadraturi. A cena kvadratnega metra manjšega stanovanja je lahko večja kot cena kvadratnega metra večjega stanovanja," pravijo v 4 letnih časih. Današnje cene naj bi bile v povprečju od enega do dveh evrov na kvadratni meter.

Ponudba enkratnega čiščenja v ALFA čiščenju obsega brisanje prahu, vidnih delov pohištva, čiščenje kopalnice ter sesanje in pomivanje tal. "Enkratno čiščenje doma, ki je veliko približno 65 kvadratnih metrov, stane od 40 do 50 evrov. Enkratno globinsko čiščenje, ki obsega sesanje, čiščenje celotnega pohištva zunaj in znotraj, čiščenje kuhinje, hladilnika, pečice, nape zunaj in znotraj, kopalnice, oken, žaluzij, pomivanje tal in podobno, stane od 180 do 250 evrov."

Čistilni servis Urbanija v ponudbo globinskega čiščenja vključuje brisanje prahu vseh zunanjih površin (omare, stikala, luči, police...), sesanje, mokro pomivanje tal, čiščenje kopalnice, okna z okvirji, kuhinja od zunaj z vsemi elementi (štedilnik in pečica). "Za trisobno stanovanje, veliko denimo 80 kvadratov, so cene od 240 in 290 evrov."

pomivanje oken, okno, pospravljanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako zamuden je postopek globinskega čiščenja?

Koliko časa traja globinsko čiščenje, je odvisno od številnih dejavnikov, vključno s površino, ki se čisti, stopnjo umazanije, uporabljeno opremo, tehniko čiščenja ter številom oseb, ki ga izvajajo. 

"Načeloma čiščenje, denimo 40 kvadratnih metrov, lahko opravimo v dobri uri in pol, medtem ko 120 kvadratov očistimo v treh do štirih urah," pojasnjujejo v podjetju 4 letni časi in dodajajo, da urejanje 200 kvadratnih metrov velike hiše lahko zahteva več kot sedem ur dela. 

Enkratno čiščenje doma, velikega 65 kvadratnih metrov, zahteva od tri ure in pol do pet ur, pravijo v ALFA čiščenju. "Enkratno generalno čiščenje lahko traja tudi dvakrat po osem ur, kar pomeni dva delovna dneva."

Pri nekaterih vrstah globinskega čiščenja, na primer pri čiščenju talnih oblog z uporabo pare, lahko postopek traja dlje, saj je treba prej pripraviti površine in po končanem opravilu tudi počakati, da se posušijo. Pomembno je, da se čiščenje opravi temeljito in da se dovolj časa nameni predvsem popolnemu odstranjevanju umazanije, saj bodo le tako doseženi optimalni učinki in dolgotrajni rezultati.

sesalnik, pospravljanje, moški | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:22 02.marec 2023.

    ok. 120 m2 se čisti 4 ure in stane 250€, dva na dan je 500€. 23 delovnih dni je to 11.500€ na mesec. zdej pa zračunajte dve minimalni plači sta bruto bruto sta 1250x2 plus 2malica 200€ plus nadomestilo za ...prikaži več prevoz na delo 2x50€ kar je 3000 € ostalo je za material, delovna sredstva in plačo direktorja. in to 8500€. ps. bruto bruto za za 2000€ neto za direktorja je cca 3700€. torej za stoške fime ostane cca 4800€. a bo dost za službene avte,pisarno, čistila računovodja, ....... a bo ?