Pod streho > Nepremičnine
17224 ogledov

Uradno: Tu cene rabljenih stanovanj padajo!

bloki Gregor Katič
Statistični urad RS je objavil zadnje podatke o cenah stanovanjskih nepremičnin. V prvem četrtletju letos so te še vedno rasle, na letni ravni pa so višje skoraj za devet odstotkov.

Rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila v 1. četrtletju letos sicer le 1,6-odstotna, na letni ravni pa so se podražile za 8,8 odstotka. 

Cene rabljenih stanovanj že padajo

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin na četrtletni ravni neprenehoma rastejo že več kot tri leta, ugotavljajo na SURS. Rabljene stanovanjske nepremičnine (rabljena stanovanja in hiše skupaj) so se na četrtletni ravni podražile za 2,5 odstotka, pri tem so se cene rabljenih družinskih hiš zvišale za 6,4 odstotka, cene rabljenih stanovanj pa za zgolj za 0,2 odstotka.

Rabljena stanovanja so se v tej primerjavi najizraziteje podražila v Mariboru (za 5,6 %), medtem ko so se v Ljubljani in preostali Sloveniji pocenila (za 1,8 % oziroma 0,3 %).

Nasprotno pa so cene novih stanovanjskih nepremičnin po treh zaporednih četrtletnih zvišanjih tokrat znova nižje. Nove stanovanjske nepremičnine (nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj) so bile v primerjavi s prejšnjim četrtletjem cenejše za 8,4 odstotka. Cene novih stanovanj so se znižale za 12,5 odstotka, cene novih družinskih hiš pa zvišale za 5,9 odstotka.

Na letni ravni rast cen višja pri rabljenih stanovanjih

Letna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila 8,8-odstotna. Najizrazitejši dvig so zaznali pri rabljenih družinskih hišah, ki so dražje za 13,7 odstotka, sledile so podražitve rabljenih stanovanj, za 6,5 odstotka ter novih stanovanj, ki so se podražila za štiri odstotke in novih družinskih hiš, ki so dražje za  2,9 odstotka.

cene nepremičnin 1. četrtletje 2023 | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Za četrtino manj prodanih nepremičnin

Skupna vrednost vseh v 1. četrtletju 2023 prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila 336,8 milijona evrov. To je bilo za približno desetino manj od skupne vrednosti vseh prodaj v zadnjem četrtletju 2022 (380,6 milijona evrov) in za četrtino vrednosti prodaj manj kot v istem četrtletju prejšnjega leta (451,5 milijona evrov).

Skupno je bilo prodanih 2.548 stanovanjskih nepremičnin oziroma za približno desetino manj kot v četrtletju prej. Število prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin se je zmanjšalo peto četrtletje zapored. Prodanih je bilo 2.474 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 321,4 milijona evrov.

Novih stanovanjskih nepremičnin je bilo prodanih 74, skupna vrednost prodaje 15,4 milijona evra. To je bilo za približno 60 odstotkov manj kot četrtletje prej (36,1 milijona evrov) in za skoraj polovico manj kot pred enim letom (28,9 milijona evrov).

Novi revidirani podatki o stanovanjskih nepremičninah za 2022

Od Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS) smo naknadno pridobili podatke o večjem številu prodaj novih stanovanjskih nepremičnin za 2022, zato smo izvedli t. i. nenačrtovano revizijo indeksov cen stanovanjskih nepremičnin, indeksov cen stanovanjskih nepremičnin, v katerih bivajo lastniki, ter podatkov o številu in vrednosti prodaje stanovanjskih nepremičnin. 

Cene novih stanovanjskih nepremičnin so se lani zvišale za 8 odstotkov, po prvotni objavi naj bi se zvišale za 5,1 odstotka, nova stanovanja so se podražila za 9,5 odstotka in ne za 5,7, kot je veljalo v prvi objavi. Nove družinske hiše pa so se podražile le za en odstotek in ne za prvotno objavljena 2,4 odstotka.

Bistveno višja je tudi skupna vrednost vseh v prejšnjem letu prodanih novih stanovanjskih nepremičnin, ki znaša 135,4 milijona evrov in ne 53,2 milijona evrov.  Po prvotnih podatkih je bilo prodanih pa je bilo prodanih 211 novih stanovanjskih nepremični, po novih podatkih pa je teh 571. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.