Pod streho > Nepremičnine
38061 ogledov

Večina bo ostala brez stanovanja, nekaj pritožb tudi na višino najemnine

stanovanjska soseska Novo Brdo Saša Despot
Na razpis za nova najemna stanovanja v soseski Novo Brdo prispelo skoraj dvainpolkrat več prijav, kot je stanovanj.

Republiški stanovanjski sklad je prijave za najem stanovanja v novi soseski Novo Brdo v Ljubljani sprejemal od 17. februarja do 11. marca. V tem času so prejeli 1169 prijav za 473 stanovanj, so sporočili iz sklada. 

Prijave pregledujejo, zato natančnih podatkov o prijavah in prosilcih še ne morejo dati. Prosilci imajo zdaj še čas, da prijave dopolnijo, končni izbor pa naj bi bil znan 7. aprila. 

Kljub temu pa že zdaj vedo, da je med prosilci največ mladih in mladih družin, oboji pa pri izboru spadajo v prednostni kategoriji. Največ zanimanja, torej prijav, so prejeli za dvo- in trisobna stanovanja. 

stanovanjska soseska Novo Brdo Novo Brdo Pod streho Toliko bo najemnina v novih neprofitnih stanovanjih

Prvih je v novi soseski 164, drugih pa 150. Dvosobna stanovanja so velika od 32 do 43 kvadratnih metrov bivalne površine, najemnina zanje pa od 391 do 560 evrov na mesec. Trisobna stanovanja merijo od 47 do 69 kvadratnih metrov, mesečna najemnina pa je od 514 do 710 evrov.

Na skladu so zadovoljni z odzivom, ki je pričakovan, priznavajo pa, da je bilo nekaj pripomb na višino mesečne najemnine oziroma zmožnosti posameznikov glede plačevanja najemnin, pri čemer so najemnike seznanjali z možnostjo subvencioniranja najemnin ob izpolnjevanju zakonskih pogojev. 

stanovanjska soseska Novo Brdo Stanovanjski problem Pod streho Zato se mladi na razpis za stanovanja Novo Brdo ne bodo prijavili

Sicer pa prosilci na druge razpisne pogoje, kot navajajo na skladu, niso imeli. V prvem krogu izražen interes za najem stanovanja v soseski Novo Brdo je pokazatelj, da so pogoji razpisa in višina najemnin za javna stanovanja stanovanjskega sklada znotraj pričakovanj zainteresiranih najemnikov, še sporočajo.

Po zaključenem izboru, bodo vsi prosilci o tem obveščeni, izbrani bodo s skladom sklenili najemno pogodbo, sledila bo primopredaja stanovanja, prve vselitve pa na skladu pričakujejo že aprila letos. 

Ob prijavi so prosilci morali za potrditev resnosti prijave na razpis plačati 500 evrov. Izbranim se bo vplačilo štelo kot del varščine, ki sicer znaša šest mesečnih najemnin, ostalim pa bodo znesek vrnili najkasneje v petih dneh po zaključenem izboru, pravijo na skladu.  
 

Komentarjev 7
  • andrej084 18:18 16.marec 2022.

    Bilo bi fino, če bi objavili koliko Slovencev bo dobilo stanovanje. Zadosti je bilo cefuriade v Ljubljani in drugih mestih. Stanovanje bi pa po mojem mnenju morali dobiti univerzitetno izobrazeni ljudje, ki bi tako ostali v Sloveniji, ne pa poden ...prikaži večn proletariat. Še enkrat se je pokazalo, kako zgrešena je tu politika SD. Tako pa Slovenka, ki ima enega otroka, z delom v službi skrbi za 3 neslovenke z 4 otroki brez dela. Idiotizem brez primere, mozen samo v SLO.

  • kapibara1 14:43 16.marec 2022.

    A ja še to: Najemnina je 100% premajhna !!

  • kapibara1 14:39 16.marec 2022.

    Zgrešena politika. Člansko velika družina dobi veliko najemniško neprofitno stanovanja/ kvadratura po človeku.. Najemnino jim še CSD subvencionira. Na račun vsega tega-človekov in porabe- so stroški položnic veliki, katere socialci ne plačujejo, ampak jih enostavno obesijo, glede slabe socialne politike, ...prikaži več na plačilo CSD- jom !- Krog je sklenjen. Enormno drago vzdrževanje VSEH socialcev, ki po vrhu vsega še niso Slovenci- in tu NE živijo.