Pod streho > Nepremičnine
25536 ogledov

Vikend na Hrvaškem: Kupiti zdaj, ali še malo počakati?

Hrvaška turistična skupnost v Sloveniji Ivan Brčić
Cene stanovanjskih nepremičnin tako kot pri nas, rastejo tudi na Hrvaškem. A po zadnjih ocenah Hrvaške narodne banke (HNB) se to lahko v naslednjih letih spremeni.

Po ocenah več različnih virov, natančne evidence na Hrvaškem namreč nimajo, naj bi bili Slovenci lastniki približno 110.000 nepremičnin na Hrvaškem. Zadnje analize nepremičninskega trga, ki jih je objavila HNB pa kažejo, da zanimanje tujcev, tudi Slovencev, ostaja veliko, predvsem v županijah ob morju.

Čeprav so v zadnjem letu, torej v letu, ki ga je zaznamovala pandemija, na tem območju beležili največji padec sklenjenih poslov s stanovanjskimi nepremičninami, več kot 17 odstotkov, pa delež tujcev, ki so kupili nepremičnino ni toliko upadel. Približno četrtino vseh poslov lani, so sklenili tujci, med njimi pa je bilo največ Slovencev, Nemcev in Avstrijcev. Leto pred tem je delež poslov tujcev predstavljal 28 odstotkov. Število sklenjenih poslov je lani na Hrvaškem padlo za 8,6 odstotka.

Cene na Jadranu lani višje za sedem odstotkov

V povprečju so se stanovanjske nepremičnine lani, v primerjavi z letom 2019 na Hrvaškem podražile za 7,7 odstotka. To je nekoliko manj, kot je bila rast cen leta 2019, ko je znašala skoraj 10 odstotkov v primerjavi z letom 2018. Nepremičnine ob obali so se v povprečju podražile za 6,3 odstotka, leto pred tem pa za 6,9 odstotka. Torej rastejo nekoliko počasneje od hrvaškega povprečja.

Vendar pa povprečna rast cen ne pove veliko o konkretnih cena na posameznih lokacijah. Pregled več hrvaških nepremičninskih portalov pokaže, da so cene kvadratnih metrov izjemno različne. Odvisne seveda od stanja nepremičnine in predvsem oddaljenosti od obale in razgleda. V Poreču je povprečna cena okoli 2240 evrov, v ponudbi pa je veliko nepremičnin, kjer cena preseže 3000 evrov in seže vse do 5000 evrov.

Hrvaška plaža Apartmaji Pod streho Oddajanje na Hrvaškem: Izguba živcev in denarja

Povprečna cena kvadratnega metra v Opatiji je več kot 3400 evrov, na Reki in v Pulju pa le okoli 1800 evrov. Cene na otoku Krku dosegajo od 1000 pa vse do 3000 evrov in več za kvadratni meter. V Crikvenici se cene začnejo pri 1500 evrov na kvadratni meter, ne manjka pa luksuznih nepremičnin, za kvadratni meter katerih je treba odšteti tudi pet ali šest tisoč evrov.

Lastniki nepremičnin čakajo na želeno ceno

V analizi trga nepremičnin HNB ocenjuje, da so cene nepremičnin na Hrvaškem v povprečju previsoke. Prav zanimanje tujcev, ki posle tudi realizirajo, pa je eno od glavnih gonil rasti cen stanovanjskih nepremičnin na Jadranu. Sicer pa cene dvigujejo isti dejavniki kot drugod po EU, predvsem nizke obrestne mere stanovanjskih kreditov.

HNB pa ugotavlja še en dejavnik, ki vzdržuje visoke cene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem. Lastniki nepremičnin s prodajo čakajo, če ne uspejo iztržiti pričakovane cene, očitno se jim ne mudi. Kljub nekoliko nižjemu povpraševanju lani, cen niso bili pripravljeni spustiti.  

HNB: V naslednjih letih lahko cene padejo

Kako se bodo letos in v prihodnjih letih obnašali prodajalci, je po navedbah HNB odvisno predvsem od hitrosti in kakovosti okrevanja po pandemiji. Če bo ta počasen in slabši od pričakovanega, je pričakovati padce cen, še posebej, če prodajalci ne bodo pripravljeni dolgo čakati na kupca, ki bi jim bil pripravljen plačati zahtevano ceno.

Precejšnja rast cen tudi v prihodnje pa po oceni HNB lahko znatno poveča tveganja, povezana najprej s padcem cen in vrednosti nepremičnin, sledila bi oslabitev likvidnosti nepremičninskega trga in padec vrednosti zavarovanj stanovanjskih kreditov v bilancah bank.

Nepremičnine Davki Pod streho Potem, ko vas obdavčijo Hrvati, vas v Sloveniji čaka to


 
 

Komentarjev 7
  • bostjan8 10:17 27.julij 2021.

    Vikend kupiti tam, kjer ti je všeč in za dušo. Vsak ve za sebe. Kdaj je pravi čas? Ko imaš denar.

  • Bobby_Armstrong 09:35 27.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • antitrust 19:50 26.julij 2021.

    Kupiš, rizkiraš, ko jim zapaše ti ga pa nacionalizirajo.