Pod streho > Nepremičnine
6978 ogledov

Za občutne podražitve zavarovanj kriva tudi država

zavarovanje, hiša, agent Profimedia
Na nas se je obrnilo kar nekaj presenečenih bralcev, ki so ugotovili, da se jim je v preteklosti že sklenjena polica za zavarovanje nepremičnin podražila. Obrnili smo se na večje slovenske zavarovalnice. Kaj pravijo?

Pri Generaliju podražitev, ki sicer sovpadajo z vsesplošnimi podražitvami, ki jih je povzročila vsesplošna inflacija, ne skrivajo, konkretno so tudi pojasnili razloge za podražitve, ki po njihovi oceni v drugi polovici leta 2022 v primerjavi z drugo polovico leta 2021 znašajo od 15 do 20 odstotkov. "Pri tem sicer ne smemo zanemariti dejstva, da je pri določenih zavarovanjih nepremičnin prišlo do dviga premije zaradi višjih zavarovalnih vsot zavarovanih stvari (zavarovalne vsote prilagajamo npr. višji gradbeni vrednosti stanovanjskih nepremičnin), saj slednje predstavljajo osnovo za izračun premije," so sicer še opozorili na Generaliju.

V zavarovalnici Generali zavarovancem priporočajo, da si ustrezno prilagodijo – povišajo zavarovalne vsote zato, da si v primeru škode, na primer požara, z zavarovanjem povrnejo izgubljeno premoženje. Kot so za nas dodali v Generaliju, "so bile spremembe v premijski politiki zavarovalnic v smeri povišanja premij leta 2022 neizogibne". Kje tičijo glavni razlogi za podražitve? "To so inflacija, višji stroški poslovanja in pogoste ter intenzivnejše naravne ujme, ki pomembno vplivajo na škodne rezultate zavarovalnic in posledično vse dražje pozavarovanje," so nam še pojasnili pri Generaliju. In s prstom deloma pokazali tudi na državo. Deloma, da ne bo pomote.

Zakaj je v podražitve vpletena tudi država? "Država je oktobra 2022 povišala višino požarne takse s 5 % na 9 %. Slednja se obračunava pri zavarovanjih, ki krijejo nevarnost požara. Pretežni del tako zbranih sredstev država namenja za izobraževanje in usposabljanje gasilcev ter izvajanje gasilske dejavnosti," so nam razložili na Generaliju. 

Kaj pravijo na Triglavu? 

Tudi v Triglavu podražitve ne skrivajo, kot enega glavnih razlogov tako kot pri Generaliju navajajo inflacijo. "Poleg splošne inflacije, ki je v lanskem letu na letni ravni znašala 10,3 %, v zadnjem obdobju med drugim beležimo tudi močan dvig cen v gradbeništvu (za stanovanjske in inženirske gradnje). To se odraža tudi v rasti cen gradbenih storitev in materiala, kjer so bile cene v letu 2021 v povprečju višje za 15,4 %, lani pa 12,7 %," so konkreten razlog za občutne podražitve opisali pri Triglavu in podobno kot pri Generaliju poudarili tudi podražitev požarne takse. 

"V Zavarovalnici Triglav smo zato v lanskem letu skladno z inflacijskimi gibanji povečali premijo pri zavarovanju doma, pri čemer smo povišali tudi kritja, ki jih nudimo v sklopu omenjenega zavarovanja," so zapisali. So pa ob vseh podražitvah pri Triglavu pripravili oz. prenovili lojalnosti program Triglav komplet. "Po novem ga lahko sestavlja že ena zavarovalna polica, v njem pa lahko stranke združijo premoženjska, življenjska, rentna, pokojninska in zdravstvena zavarovanja ter odslej tudi varčevalni načrt pri Triglav Skladih," so pojasnili za nas. "Najvišji skupni Triglav komplet popust znaša 40 %," so še izpostavili pri Triglavu. 

Sava: za višje zneske niso krive podražitve

V nasprotju z Generalijem in Triglavom imajo pri zavarovalnici Sava drugačno razlago za višje zneske položnic. "Premija za premoženjsko zavarovanje ni višja zaradi podražitve, temveč zaradi povišanja zavarovalne vsote, za katero je premoženje zavarovano," so poudarili pri zavarovalnici Sava. "Če je stranka imela do lanskega leta zavarovalno vsoto za hišo v višini 100.000 EUR, to pomeni, da smo zavarovalno vsoto povišali in krijemo morebitno nastalo škodo v višini 125.000 EUR, saj so se stroški materiala zaradi inflacije bistveno povišali," še poudarjajo. 

Dodali so, da gre pri zavarovanju premoženja za gradbene vrednosti, zato so bili za dobrobit zavarovancev zavarovalne vsote primorani povišati. Zakaj so se odločili za takšen ukrep? "Posledično se je zavarovalna premija spremenila, a procentualno za bistveno manj kot sama zavarovalna vsota. Če tega ne bi storili, bi bilo premoženje podzavarovano in strankam ob morebitnem škodnem dogodku ne bi mogli povrniti dejanske škode, ki bi nastala na njihovem premoženju," so še pojasnili.

Komentarjev 5
  • ne9 19:40 15.februar 2023.

    Ni čudno,da veliko mladih zapušča državo... hočeš kupit stanovanje ali avto... ne gre davki,stroški, majhne plače... Ne vem kakšen je plan, da zadržijo mlade v Sloveniji... da vsi živimo v luknji in vozimo samokolnice? #golob , da slišimo vaše "pametne rešitve".

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:20 14.februar 2023.

    Naj dražijo vse izdelke in storitve, še bolj naj jih, in kmalu tudi srednji sloj ne bo več živel za potrošništvo. Naj gre vse skupaj hudiču v rit.

  • Kmodri 09:56 14.februar 2023.

    Bulshit!!