Pod streho > Nepremičnine
4935 ogledov

Zavarovalničar si hiše ni ogledal: Ali zavarovanje sploh velja?

Hiša, ogled Profimedia
Potem ko so poplave uničile precej nepremičnin, so se pod drobnogledom znašle tudi zavarovalnice in njihovo sklepanje zavarovanj.

Potem ko so Slovenijo prizadele najhujše poplave v zgodovini, smo zavarovalnice povprašali, ali je potrebno, da si zavarovalni zastopniki pred sklenitvijo zavarovanja ogledajo nepremičnino. Te so nam po večini odgovorile, da si po njihovih pravilnikih zastopniki morajo ogledati nepremičnino, ki jo prvič zavarujejo. 

Pri marsikateri zavarovalni polici je bilo namreč ugotovljeno, da zavarovanje ni bilo sklenjeno ustrezno, npr. da je na polici prišlo do podzavarovanja, zato je bila tudi izplačana nižja odškodnina, kot bi bila sicer. Do napak je po večini primerov prišlo zaradi tega, ker so stranke zavarovalnim zastopnikom oz. posrednikom posredovale napačne podatke. Iz tega je moč razbrati, da si zastopniki nepremičnine ob sklenitvi zavarovalne police niso ogledali v živo, saj bi sicer lahko primere podzavarovanja preprečili.

Kaj pa pravi zakonodaja? Si mora zastopnik nepremičnino res ogledati in ali je nato odgovornost ob morebitni podzavarovanosti njegova?  "Ogled nepremičnine pred sklenitvijo zavarovalne pogodbe ni zakonska obveznost zavarovalnega zastopnika in kot taka ni sankcionirana," so za nas pojasnili na Agenciji za zavarovalni nadzor.

V kolikor torej pride do podzavarovanja – o tem, kaj točno to pomeni pri izplačilu premije, smo podrobneje pisali tukaj –, je vsa odgovornost na strani tistega, ki dokument podpiše, torej stranke/zavarovalca. Zastopniku je stranka dolžna posredovati ustrezne podatke, zastopnik pa je stranko dolžan opozoriti o morebitnem podzavarovanju. 

"Zavarovalni zastopnik mora pred sklenitvijo pogodbe v skladu z določbo 545. člena Zakona o zavarovalništvu opredeliti zahteve in potrebe zavarovalca, vendar je to dolžan storiti na podlagi informacij, pridobljenih od zavarovalca. Ta lahko zaprosi za pomoč zastopnika pri določitvi primerne zavarovalne vsote," so za nas še pojasnili v Agenciji za zavarovalni nadzor. "Zavarovanje se vselej sklene za zavarovalno vsoto, ki bo po presoji zavarovalca oziroma stranke predstavljala zadostno kritje za nevarnosti, ki jim je posamezna nepremičnina izpostavljena," so še opozorili. 

Pred podpisom dobro preverite vso dokumentacijo

"Pri tem je seveda zavarovalna premija lahko občutno višja. Priporočljivo pa je pridobiti ponudbe več zavarovalnic," so izpostavili. Obenem so opozorili, da pri pravicah in obveznostih strank ne gre zgolj slepo zaupati informacijam, ki jim jih je podal zavarovalni zastopnik, pač pa je najpomembneje "tisto, kar je razvidno iz vsebine zavarovalne pogodbe, pripadajočih splošnih in posebnih zavarovalnih pogojev in vse ostale obvezne zavarovalne dokumentacije, ki se izroča zavarovalcu v pisni obliki".

Za konec so v Agenciji za zavarovalni nadzor še opozorili, da je "vso navedeno dokumentacijo treba pred sklenitvijo zavarovalne pogodbe natančno proučiti in se pred sklenitvijo zavarovalne pogodbe prepričati, ali so zavarovalna kritja, zavarovalne vsote in drugi elementi zavarovalne pogodbe za posameznika sprejemljivi in ustrezni".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pravičnik77 15:02 16.oktober 2023.

    ha ha ha... isto kot pri kreditih v švicarskih frankih... folk je (naivno) verjel, da bodo nižje obresti izkoristili v svoj prid, se pa je situacija malo spremenila in so na koncu imeli dražji kredit zaradi svoje lakomnosti... isto je ...prikaži več sedaj, plačevali bi minimalno premijo za maksimalen 100% izplen, pr čemer se spet sklicujejo (ko so vidli da so zajebali) na nepoznavanje, upabanje da do tega ne bo rišlo ipd., kakor učjo naprej svoje otroke o neprevzemanju svoje lastne odgovornosti za posledice.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:13 16.oktober 2023.

    V vsakem primeru boljšo potegne zavarovalnica.Najobolje je,da v prihodnje sploh ne zavarujete,pa denar varčujete za take primere,e če ne znate je pa drug problem.