Pod streho > Nepremičnine
2515 ogledov

Zgolj v dveh letih 1000 novih javnih stanovanj

lesena gradnja Profimedia
V naslednjih dveh letih naj bi zgradili približno 1000 novih najemnih, subvencioniranih stanovanj. Tako hitro lahko do novih stanovanj pridemo le, če gradimo z lesom. A ni pomembna le hitrost, temveč predvsem trajnost.

Na Dunaju, ki velja za mesto z eno od najbolj premišljenih in inovativnih stanovanjskih politik na svetu, se tega še kako zavedajo. Dunajski župan Michael Ludwig in mestna ministrica za stanovanjsko gradnjo Kathrin Gaal sta nedavno predstavila nove načrte za povečanje stanovanjskega fonda, ki bo namenjen subvencioniranemu najemu. 

V prvi fazi bodo zgradili 155 novih stanovanj, do leta 2023 pa naj bi jih zgradili skupaj približno 1000. Gradili bodo z lesom, deloma pa bodo stavbe hibridne, kar pomeni, da bodo kombinirali les in druge gradbene materiale. Njihovi načrti so trajnostni, zato je les kot gradbeni material logična izbira, saj je lokalna obnovljiva surovina, ki jo lahko recikliramo, hkrati pa ima velik vpliv na znižanje emisij toplogrednih plinov, sta pojasnila odločitev. 

Stavbe, ki jih načrtujejo bodo manjše, dvo- do štirinadstropne, v najmanjši bo le pet stanovanj, v največji pa 50. Prebivalcem mesta bodo zagotavljale trajnostno in udobno bivanje, kar je v času podnebnih sprememb še kako pomembno. Načrtovane bodo energijsko učinkovito, a to ni vse, saj so na Dunaju prepričani, da so učinkovito hlajenje, senčenje in prezračevanje enako pomembni za bivanje in okolje. Zato bodo vse nove stavbe tudi ozelenili, kar bo ugodno vplivalo tako na bivanje kot na izboljšanje lokalne in mestne mikroklime. 

zelena fasada | Avtor: Vienerwohnen.at Vienerwohnen.at
Ozelenitev stavb je nekaj vsakdanjega

Ozelenitev stavb je na Dunaju eden izmed pomembnih ukrepov v boju proti podnebnim spremembam in vročini poleti, zato meščane tudi sicer spodbujajo, naj ozelenijo svoje domove. A ne le z besedami, temveč s konkretnimi finanančimi spodbudami. Za ozelenitev strehe lahko meščan prejme do 20.200 evrov subvencije,fasade na ulični strani do 5200 evrov, za ozelenitev notranjega dvorišča pa do 3200 evrov.

Zelene stavbe imajo več pozitivnih učinkov na mikroklimo in okolje na sploh. Poleg tega, da rastline z oddajanjem vode v okolje hladijo ozračje, pozimi stavbo toplotno izolirajo, zaradi česar se porabi manj energije za ogrevanje. Stavbo tudi ščitijo pred hrupom in drugimi vremenskimi vplivi ter skrbijo za večjo biotsko raznovrstnost. 

Nov dunajski projekt gradnje lesenih stavb z najemnimi stanovanji sicer ni prvi ne na Dunaju ne v Avstriji. Že leta 2012 so na Dunaju postavili takrat najvišji leseni blok v državi, ki ima sedem nadstropij, v njem pa je 101 stanovanje. Tudi v deželi Predarlberg že vrsto let najemna subvencionirana stanovanja gradijo iz lesa. V Avstriji je od 30 do 40 odstotkov vseh stanovanjskih stavb zgrajenih iz lesa. 

Komentarjev 1
  • Kathy_Duckett 09:40 19.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice