Pod streho
1310 ogledov

Niso vsa varnostna vrata protivlomna, zahtevajte certifikat

Protivlomna vrata
Čas praznikov in hitro se bližajočih poletnih počitnic je idealen za nepridiprave, ki prežijo na prazna stanovanja in hiše. Ste poskrbeli za varnost? Prvi korak so zagotovo protivlomna vrata. Veste dovolj o njih, da boste izbrali prava?

Varnostni ukrepi, ki lahko stanovanje ali hišo ustrezno varujejo pred vlomi, so lahko sestavljeni iz več elementov, ki skupaj tvorijo kakovosten protivlomni sistem. Kakšen bo, pa je največkrat odvisno od potencialne ogroženosti in pričakovanj posameznika. Bolj ko je hiša na samem, bolj kompleksen bi moral biti, saj je možnosti za vlome več kot v strnjenih naseljih. 

Protivlomna vrata | Avtor: arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična. arhiv Žurnal24

V zadnjem primeru se lastniki pogosto odločijo za sistem, ki je sestavljen iz protivlomnih vrat in dodatne zaščite v obliki kovinskih rešetk na lahko dostopnih oknih, bolj tehnološko napredni pa za vgradnjo alarmnega sistema, ki je povezan z varnostno službo, ter pametnega sistema, prek katerega lahko na daljavo upravljajo s posameznimi elementi, denimo prižiganjem luči ali pa spoščanjem žaluzij po v naprej določenem urniku, ter hkrati dogajanje v hiši tudi nadzorujejo.

A kot rečeno, so prvi korak protivlomna vrata, ki jim tokrat namenjamo več pozornosti. O tem, kakšna morajo biti, da jim sploh lahko rečemo protivlomna, na kaj morate biti pozorni pri njihovi izbiri, in med kakšnimi sistemi zaklepanja lahko izbiramo, smo vprašali Janeza Peljhana iz podjetja Vovko, ki je eden  od slovenskih ponudnikov protivlomanih vrat.

Protivlomna vrata | Avtor: arhiv Vovko arhiv Vovko

Niso vsa varnostna vrata tudi protivlomna

„Razlikovati je treba med protivlomnimi in varnostnimi vrati, ter biti previden pri ponudnikih, ki navadna lesena vrata oglašujejo kot protivlomna, saj ta ne zagotavljajo dovolj kakovostne zaščite. Protivlomna vrata so tista, ki imajo vse potrebne certifikate o protivlomnosti in ustrezajo standardom 3. varnostnega razreda.  Taka vrata imajo kakovostno jekleno konstrukcijo vratnega krila in podboja, ki je zelo odporna na poskuse vloma, za lep videz pa so obložena z lesenimi paneli. Izdelana so s pomočjo visokotehnoloških procesov, kot sta robotsko varjenje in laserska meritev odstopanj,“ Peljhan pojasni, kaj opredeljuje protivlomna vrata. 

Protivlomna vrata | Avtor: arhiv Vovko arhiv Vovko

Mehanska ali elektronska ključavnica

Protivlomna vrata morajo biti tudi opremljena s popolno varnostno opremo in okovjem. Prva med njimi je kakovostna ključavnica. Večina protivlomnih vrat ima za zdaj mehansko večtočkovno ključavnico, ki se odklepa s ključem, v ospredje pa počasi, a vse pogosteje prihajajo elektronske ključavnice. 

Večtočkovna ključavnica se ob poskusu vloma blokira, hkrati pa mora imeti še dodatne fiksne zatiče, vsaj 10 naj jih bo, pravi sogovornik in doda, da morajo imeti tudi kakovosten cilindrični vložek z zaščitnim profilom, ki onemogoča ponarejanje ključev, vrata pa so opremljena še z varnostnim ščitom ali rozeto, ki varuje pred vrtanjem in lomljenjem ključavnice. 

Protivlomna vrata | Avtor: Profimedia Profimedia
Elektronska ključavnica ima daljšo življenjsko dobo

Elektronski sistemi dostopa so varni vsaj toliko kot mehanske protivlomne večtočkovne ključavnice, hkrati pa so preprosti za uporabo. Po navedbah sogovornika imajo daljšo življenjsko dobo, saj nimajo mehanskih delov, ki bi se obrabili, tudi izdelava dodatnih ali novih ključev ali pa menjava celotnega sistema v primeru izgube enega ključa ni potrebna, prav tako ne menjava cilindrov v primeru obrabe. Elektronske kontrole pristopa imajo lahko več elementov, denimo digitalne cilindre, pametne kljuke in pametne ščite, stenske čitalce in druge komponente. Odpirajo se s kartico, obeskom, zapestnico, nalepko, telefonom, prstnim odtisom, kodo. Ne glede na izbiro dostopa, pa vse omogočajo preprosto brisanje izgubljenega ključa, s čimer si prihranimo veliko nevšečnosti. 

Prstni odtis | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri odpiranju elektronske ključavnice s prstnim odtisom velja opozoriti, da ni vedno najboljša izbira. Rešitve, kot jih poznamo zdaj, niso nujno najbolj zanesljive in praktične. Težave se lahko pojavijo pri zaznavanju prstnega odtisa, če je koža na prstu bolj suha ali bolj vlažna kot običajno, če linije prstnega odtisa niso izrazite, če imamo prašne ali umazane prste. 

Od enostavnega nadzora do nadzora na daljavo

Osnovne, bolj preproste elektronske ključavnice, omogočajo le enostaven nadzor nad tem, kdo vrata lahko odpira in kdo ne. Bolj napredne pa denimo beležijo tudi zgodovino tega, kdo in kdaj je skozi vrata vstopil in izstopil, z njimi lahko tudi omejimo dostope v nekem časovnem obdobju, na primer ponoči, najbolj napredne pa omogočajo tudi nadzor oziroma upravljanje in spremljanje dogodkov v realnem času prek pametnih mobilnih naprav, ne glede na to, kje smo.

Zmanjkalo je elektrike, bomo ostali pred vrati?

Tudi če zmanjka elektrike, bo elektronska ključavnica oziroma elektronski nadzor deloval nemoteno, zagotavlja sogovornik. Večina teh namreč za delovanje uporablja beterijo, ali pa so opremljene z zasilnim baterijskim napajanjem. 

Protivlomna vrata se nekoliko razlikujejo po tem, ali so namenjena za hišo ali stanovanje v bloku. Oboja morajo imeti konstrukcijo iz nerjavečega jekla, oblečena pa so v različne obloge. Razlikujejo se po sestavi izolacijskih slojev in videzu. Hišnim denimo dodajajo tudi pas z nadsvetlobo, ali pa ta pas poteka vzdolž vrat, kar v blokih redkost. Hišna omogočajo tudi vgradnjo klučavnice z elektromotorjem, ki zagotavlja odpiranje na daljavo ali samodejno odpiranje. Zunanje, največkrat lesene obloge, pa so pri vseh vratih enake, le da morajo biti pri hišnih ustrezno zaščitene pred vremenskimi vplivi.  

Protivlomna vrata | Avtor: arhiv Vovko arhiv Vovko

Od izmere do odvoza starih vrat na deponijo

Tako kot pri oknih, je tudi pri vhodnih vratih izjemno pomembna njihova montaža. Nestrokovno opravljena ne zagotavlja, da bodo vrata opravljala svojo nalogo, zato jo je treba prepustiti strokovnjakom. Nakup in vgradnja protivlomnih vrat naj bi vključevala dobro informiranost o njihovi sestavi in elementih, ki jih vključujejo, kar mora ponudnik dokazati tudi z ustreznimi certifikati, ki potrjujejo njihovo protivlomno funkcijo in tudi toplotno in zvočno izolativnost. V naslednjem koraku naj bi  ponudnik na ogled poslal tehničnega strokovnjaka, ki bo opravil brezplačne meritve dimenzij in dodatno svetoval o izbiri vrat in njihovih elementih. Kakovosten ponudnik bo potem poskrbel za izdelavo oziroma dobavo vrat, odstranil bo stara, če gre za menjavo, in strokovno vgradil nova. Za sabo bo tudi pospravil in stara vrata odpeljal na deponijo. 

Pri menjavi starih vrat je običajno treba zamenjati tudi podboje, saj so ti pomemben del protivlomne zaščite. Kadar zaradi obnovitvenih del, denimo na fasadi ali pri notranjem pleskanju sten, vratno krilo ali podboj toliko umažemo, da se ga ne da očistiti, se lahko obnovi zgolj vrhnja obloga.

Vse o gradnji in obnovi ter izkušnjah z njima lahko najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice